Krijg je van zonnebrand acne?

Volwassen huid
Krijg je van zonnebrand acne?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Raar, maar waar, of is het onzin? Krijg je van zonnebrandcrème puistjes? Hebben zonnebrand en acne een relatie tot elkaar? Ik geef advies en leg je alles uit. Ik baseer mijn kennis altijd op wetenschap.

Ik krijg vaak de vraag in mijn praktijk of je van zonnebrand acne krijgt. Hoog tijd om erover te schrijven! Ik zal je in de blog eerst even meenemen met wat de zon doet met je puistjes en waarom je na de zomer meer last kan krijgen van acne. Wil je meer weten over acne, lees dan mijn adviespagina.

Zon en puistjes

Het is een fabel dat je door de zon acne kunt krijgen. Hoewel de zon zelf dus geen directe rol speelt in het ontstaan van acne, droogt de zon de huid wel uit. Als tegenreactie wordt onder invloed van UVB extra talg aangemaakt in de huid, waardoor die vetter wordt. Een overproductie van talg kan de talgklieren verstoppen, waardoor puistjes kunnen ontstaan. Heb je acne en ben je zeer gevoelig voor puistjes? Dan kan dit een trigger zijn. Daarnaast wordt de opperhuid dikker door zonblootstelling, wat ook kan leiden tot verstopping van de talgklier-uitgang.

Waarom ontstaan puistjes na de zomer?

Vermijd zoveel mogelijk de zon of zonnebank. Kun je het toch niet laten, zon dan in ieder geval verstandig. Het lijkt soms alsof puistjes minder worden door de zon, maar dat lijkt alleen maar zo. Dat zit zo: wanneer je bruin bent, vallen rode pukkeltjes minder op. Toch zitten ze er wel. En sterker nog: door UV wordt de opperhuid iets dikker, waardoor sommige talgklieruitgangen juist sneller verstopt raken. Met als gevolg: meer mee-eters (en dus puistjes) na de zomer. 

Smeer ’m 

Vergeet niet dat zonnebrandcrème regelmatig moet worden aangebracht, vooral als je zweet of in het water bent. Dit helpt om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Smeer elke twee à drie uur. Vermijd de zon tussen 10.00 en 15.00 uur, wanneer deze het sterkst is. Draag een hoed of pet en bescherm de ogen met een zonnebril.

Krijg je puistjes van de zon?

Heb je acne en ben je erg gevoelig voor het krijgen van puistjes? Dan kan de zon een trigger zijn. Hoewel de zon zelf geen directe rol speelt in het ontstaan van acne, droogt de zon de huid uit. Als tegenreactie wordt door invloed van UVB extra talg aangemaakt in de huid, waardoor die vetter wordt. Een overproductie van talg kan de talgklieren verstoppen, waardoor puistjes kunnen ontstaan. Daarnaast wordt de opperhuid dikker door zonblootstelling, wat ook kan leiden tot verstopping van de talgklieruitgang en eventueel tot puistjes. Hoe kom ik van puistjes af? Ik schreef er een blog over.

Zonnebrand en acne

De relatie tussen zonnebrand en acne? Je kunt geen acne krijgen door het gebruik van zonnebrand. Acne is een huidaandoening die samenhangt met verschillende factoren. Wanneer je acne hebt en je gevoelig bent voor puistjes kunnen bepaalde ingrediënten een trigger zijn. Heb je het gevoel dat je van een bepaalde zonnebrandcrème altijd puistjes krijgt? Kies dan voor een andere. Helaas is de term non-comedogeen een loze marketingterm. Er bestaat geen zogenaamde comedogene lijst van ingrediënten Het gaat echt om de combinatie van de ingrediënten en de gevoeligheid van de gebruiker zelf. Mijn Suncare is geschikt voor de gevoelige huid. Van spray tot tube, het is maar net wat jij prettig vindt.

Welke zonnebrandcrème bij acne?

Als je last hebt van acne, is het belangrijk om een zonnebrandcrème te kiezen die specifiek geschikt is voor de gevoelige huid. Hier kun je op letten bij het kiezen van een zonnebrandcrème voor acne-gevoelige huid:

 • Kies voor een zonnebrandcrème met een hoge SPF: dit helpt om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Kies voor een zonnebrandcrème die je prettig vindt, de keuze is reuze. Wanneer je een vette of acne-gevoelige huid hebt, kan het fijn zijn om een zonproduct te gebruiken die lichter van structuur is en minder vet. Veel mensen met een wat vettere of gemengde huid kiezen voor Drs Leenarts SPF spray, deze is wat dunner.
 • Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van zonnebrandcrème heel belangrijk is, dus ook bij mensen met een acne-gevoelige huid. Maar zonnebrand is niet de oplossing voor het hebben/krijgen van acne. Voor de behandeling van acne kunnen bepaalde medicijnen nodig zijn. Raadpleeg een huidarts of huidtherapeut voor persoonlijk advies en behandelingsopties.

Wat zijn de nadelen van de zon op puistjes?

De zon kan verschillende nadelen hebben bij puistjes. Ik som er een aantal op. 

 • Verhoogde talgproductie 
  Zonlicht kan de talgproductie in de huid verhogen, wat kan leiden tot verstopping van de poriën en uiteindelijk tot puistjes.
 • Hyperpigmentatie
  Puistjes kunnen leiden tot hyperpigmentatie, ofwel donkere vlekken, na genezing. Deze vlekken kunnen erger worden door blootstelling aan de zon.
 • Veroudering
  Te veel zon kan de huid sneller laten verouderen en kan bijdragen aan rimpels en fijne lijntjes.

Vermijd overmatige blootstelling aan de zon en bescherm je huid met een hoge SPF zonnebrandcrème, een hoed of pet en zonnebril.

Zonnebrand en medicijnen

Mensen met ernstige acne gebruiken vaak het medicijn Isotretinoïne, oftewel Roaccutane. Of antibiotica zoals Doxycycline of Minocycline. Tijdens het gebruik van deze medicijnen is je huid nog veel gevoeliger voor zonlicht en kun je dus sneller verbranden. Heel belangrijk dus om je huid goed te beschermen.

Veelgestelde vragen

Welke zonnebrand bij acne?

Kies een zonnebrandcrème die specifiek geschikt is voor de gevoelige huid en een hoge factor heeft. Dit helpt om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Verder is de keuze van een zonnebrandcrème heel persoonlijk. Wanneer je een vette of onzuivere huid hebt, kan een lichte zonnebrand wellicht fijner aanvoelen. Belangrijk is een crème of spray te kiezen die je zelf lekker vindt.

Kan je puistjes krijgen van de zon?

Als je na het aanbrengen van een zonnebrandcrème last krijgt van pukkeltjes op je huid, hoeft dit geen acne te zijn maar kan het ook een allergische reactie zijn. Je huid reageert dan op een bepaalde stof waar je allergisch voor bent, waardoor deze pukkeltjes ontstaan. De oplossing voor dit probleem is om een zonnebrandcrème te vinden die niet de irriterende stoffen bevat, waar je huid deze pukkeltjes van krijgt. Je kunt de zonnebrand eerst op een klein plekje testen voor het oor, zo kun je zien of je huid reageert op het product.

Hoe krijg je een mooie huid zonder puistjes?

Mijn gouden tip: blijf van je puistjes af! Knijpen, drukken, pulken of wat dan ook. Doe het niet! Uiteindelijk duurt het herstel van je huid hierdoor langer plus er is een kans op littekens. Gebruik liever mijn Aanstiplotion bij puistjes en maak van niet knijpen, maar stippen je mantra.