Krijg je van zonnebrand acne?

Volwassen huid
Krijg je van zonnebrand acne?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Raar, maar waar, of is het onzin? Krijg je van zonnebrandcrème puistjes? Hebben zonnebrand en acne een relatie tot elkaar? Ik geef advies en leg je alles uit. Ik baseer mijn kennis altijd op wetenschap.

Ik krijg vaak de vraag in mijn praktijk of je van zonnebrand acne krijgt. Hoog tijd om erover te schrijven! Ik zal je in de blog eerst even meenemen met wat de zon doet met je puistjes en waarom je na de zomer meer last kan krijgen van acne. Wil je meer weten over acne, lees dan mijn adviespagina.

Zon en puistjes

Zonnebrand kan inderdaad bijdragen aan het ontstaan van acne. Hoewel de zon zelf geen directe rol speelt in het ontstaan van acne,verhoogt warmte en zonlicht  de talgklierproductie, wat kan leiden tot verstopping van de poriën en uiteindelijk tot acne. Ook wordt de opperhuid dikker door zonblootstelling, wat kan leiden tot verstopping van de talgklieruitgang.

Waarom ontstaan puistjes na de zomer?

Vermijd zoveel mogelijk de zon of zonnebank. Kun je het toch niet laten, zon dan in ieder geval verstandig. Het lijkt soms alsof puistjes minder worden door de zon, maar dat lijkt alleen maar zo. Dat zit zo: wanneer je bruin bent, vallen rode pukkeltjes minder op. Toch zitten ze er wel. En sterker nog: door UV wordt de opperhuid iets dikker, waardoor sommige talgklieruitgangen juist sneller verstopt raken. Met als gevolg: meer mee-eters (en dus puistjes) na de zomer. 

Smeer ’m 

Vergeet niet dat zonnebrandcrème regelmatig moet worden aangebracht, vooral als je zweet of in het water bent. Dit helpt om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, terwijl tegelijkertijd het ontstaan van acne wordt voorkomen. Smeer elke twee à drie uur. Vermijd de zon tussen 10.00 en 15.00 uur, wanneer deze het sterkst is. Draag een hoed of pet en bescherm de ogen met een zonnebril.

Krijg je puistjes van de zon?

De zon kan inderdaad bijdragen aan het ontstaan van puistjes. Hoewel de zon zelf geen directe rol speelt in het ontstaan van puistjes, kan warmte de talgproductie in de huid verhogen, wat kan leiden tot verstopping van de poriën tot puistjes. Hoe kom ik van puistjes af? Ik schreef er een blog over.

Zonnebrand en acne

De relatie tussen zonnebrand acne? Heb je het gevoel dat je van een bepaalde zonnebrandcrème altijd puistjes krijgt? Kies dan voor een andere, helaas is de term non-comedogeen een loze marketingterm. Er bestaat niet een zogenaamde comedogene lijst van ingrediënten, het gaat echt om de combinatie van de ingrediënten, en de gevoeligheid van de gebruiker zelf. Mijn Suncare is geschikt voor de gevoelige huid. Van spray tot tube, het is maar net wat jij prettig vindt.

Welke zonnebrandcrème bij acne?

Als je last hebt van acne, is het belangrijk om een zonnebrandcrème te kiezen die specifiek geschikt is voor de gevoelige huid. Hier kun je op letten bij het kiezen van een zonnebrandcrème voor acne-gevoelige huid:

 • Kies voor een zonnebrandcrème met een hoge SPF: dit helpt om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Kies voor een zonnebrandcrème die je prettig vindt, de keuze is reuze. Veel mensen met een wat vettere of gemengde huid kiezen voor Drs Leenarts SPF spray, deze is wat dunner.
 • Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van zonnebrandcrème heel belangrijk is, en dus ook bij mensen met een acne-gevoelige huid. Zonnebrandcrème is natuurlijk geen acne-behandeling. Raadpleeg een huidarts of huidtherapeute voor persoonlijk advies en behandelingsopties.

Wat zijn de nadelen van de zon op puistjes?

De zon kan verschillende nadelen hebben op puistjes. Ik som er een aantal op. 

 • Verhoogde talgproductie 
  Warmte en zonlicht kunnen de talgproductie in de huid verhogen, wat kan leiden tot verstopping van de poriën en uiteindelijk tot puistjes.
 • Irritatie
  De zon kan de huid irriteren, wat kan leiden tot roodheid en ontstekingen, die de symptomen van puistjes kunnen verergeren.
 • Hyperpigmentatie
  Puistjes kunnen leiden tot hyperpigmentatie, ofwel donkere vlekken, na genezing, deze vlekken kunnen erger worden door blootstelling aan de zon.
 • Veroudering
  Te veel zon kan de huid sneller laten verouderen, en kan bijdragen aan rimpels en fijne lijntjes, wat kan leiden tot een ongelijkmatige teint.
 • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon, en bescherm je huid met een hoge SPF zonnebrandcrème, een hoed of pet en zonnebril.

Zonnebrand en medicijnen

Mensen met ernstige acne gebruiken vaak het medicijn Isotretinoïne, oftewel Roaccutane. Of antibiotica zoals Doxycycline of Minocycline. Tijdens het gebruik van deze medicijnen is je huid nog veel gevoeliger voor zonlicht en kun je dus sneller verbranden. Heel belangrijk dus om je huid goed te beschermen.

Veelgestelde vragen

Welke zonnebrand bij acne?

Kies een zonnebrandcrème die specifiek geschikt is voor de gevoelige huid en een hoge factor heeft. Dit helpt om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Verder is de keuze van een zonnebrandcrème heel erg persoonlijk. Wanneer je een vette of
onzuivere huid hebt kan een lichte zonnebrand wellicht fijner aanvoelen. Belangrijk is een crème of spray te kiezen die je zelf lekker vindt.

Kan je puistjes krijgen van de zon?

Als je na het aanbrengen van een zonnebrandcrème last krijgt van pukkeltjes op je huid, hoeft dit geen acne te zijn maar kan het ook een allergische reactie zijn. Je huid reageert dan op een bepaalde stof waar je allergisch voor bent waardoor deze pukkeltjes ontstaan. De oplossing voor dit probleem is om een zonnebrandcrème te vinden die niet de irriterende stoffen bevat, waar je huid deze pukkeltjes van krijgt. Je kunt dan ook eerst de zonnebrand op een klein plekje testen voor het oor, zo kun je zien of je huid reageert op het product.

Hoe krijg je een mooie huid zonder puistjes?

Mijn gouden tip: blijf van je puistjes af! Knijpen, drukken, pulken of wat dan ook. Doe het niet! Uiteindelijk duurt het herstel van je huid hierdoor langer plus er is een kans op littekens. Gebruik liever mijn Aanstiplotion bij puistjes en maak van niet knijpen, maar stippen je mantra.