Puisten op de rug: wat kun je ertegen doen?

Volwassen huid
Puisten op de rug: wat kun je ertegen doen?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Je hebt het vast weleens meegemaakt: een ongewenst puistje op de rug. Het kan behoorlijk vervelend zijn en een tijdje duren voordat het puistje weggaat. Maar maak je geen zorgen, ik heb goed nieuws! Er zijn een paar simpele manieren om je acnegevoelige huid te verzorgen.

Last van acne? Neem eens een kijkje op mijn adviespagina over acne. Hier deel ik tips om de acnegevoelige huid te verzorgen. In deze blog vertel ik je meer over puistjes op je rug. Lees je mee?

Acne op de rug

Hoewel veel mensen denken dat acne alleen tijdens de puberteit voorkomt, kan het ook na de puberteit ontstaan. De ontwikkeling van acne is grotendeels genetisch bepaald en kan soms worden beïnvloed door bijwerkingen van anticonceptiemiddelen, zoals de mirenaspiraal. Sommige mensen houden na acne littekens over. Heb je ook last van littekens of wil je weten hoe je ze kunt voorkomen? Lees dan mijn blog alles over littekens.

Oorzaak puistjes op de rug

Puistjes op je rug kunnen verschillende oorzaken hebben. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

  • Overmatige talgproductie
    Een verhoogde talgproductie kan leiden tot verstopping van de poriën op de rug, waardoor puistjes kunnen ontstaan.
  • Hormonale veranderingen
    Veranderingen in hormoonspiegels, zoals tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze, kunnen leiden tot een verhoogde talgproductie en de ontwikkeling van acne op je rug. Androgene hormonen kunnen invloed hebben op je talgproductie. Door een toename van androgene hormonen kunnen de talgklieren vergroten en hierdoor de talgproductie versterken. Over het algemeen zijn de androgeenbloedspiegels normaal bij mensen met acne; de talgklieren lijken overgevoelig te zijn voor deze androgenen. Tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze kan het androgene hormoon in de hormoonspiegel verhogen.
  • De zon
    De zon kan inderdaad bijdragen aan het ontstaan van puistjes. Hoewel de zon zelf geen directe rol speelt in het ontstaan van puistjes, kan warmte de talgproductie in de huid verhogen, wat kan leiden tot verstopping van de poriën tot puistjes. Hoe kom ik van puistjes af? Ik schreef er een blog over.

Tips tegen puistjes op de rug

Bescherm jezelf goed tegen de zon

Kies voor een zonnebrandcrème met een hoge SPF: dit helpt om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Kies voor een zonnebrandcrème die je prettig vindt, de keuze is reuze. Veel mensen met een wat vettere of gemengde huid kiezen voor Drs Leenarts SPF spray, deze is wat dunner. Ga je op wintersport? Kies dan voor mijn Suncare ski-pakket. Wist je dat er ook mini-formaat Suncare verkrijgbaar is?

Kies de juiste reiniger voor je rug

Was de rug regelmatig met een milde reiniger, zoals de Drs Leenarts douchecrème, om de huid zacht te reinigen en uitdroging te voorkomen. Breng de reiniger aan op de vochtige huid en wrijf zachtjes in. Spoel vervolgens af met lauwwarm water. En droog je naderhand goed af.

Niet knijpen, stip ze liever aan

Puistjes mag je nooit uitknijpen. Beter kun je pukkels aanstippen met de Aanstiplotion bij puistjes.

Kies een outfit die wappert in de wind

Draag ademende kleding, zoals katoen, om irritatie en overmatige transpiratie te verminderen. De luchtige kleding zorgt er ook voor dat het minder kan gaan broeien. Aangezien warmte ook een veroorzaker van acne kan zijn.

Veelgestelde vragen over puisten op de rug

Wat kun je doen tegen puistjes op je rug?

Blijf eraf en was de rug regelmatig met een milde reiniger, zoals de Drs Leenarts douchecrème. Hiernaast kun je de huid exfoliëren met de Salicylzuur 1% Gel, deze bevat salicylzuur wat helpt om verstoppingen te voorkomen. Heb je ook last van puistjes met een witte kop? Breng dan de Aanstiplotion bij puistjes aan, de Aanstiplotion droogt puistjes uit en werkt antibacterieel.

Wat zijn rode bultjes op je rug?

Spot jij rode bultjes op je rug? Maak een afspraak bij je huisarts of dermatoloog. Het hoeven niet per se pukkeltjes te zijn, het kan bijvoorbeeld ook een andere huidaandoening zijn, zoals eczeem.

Waarom krijg je puisten op de rug?

Puistjes ontstaan op plekken waar talgklieren in de huid zitten, deze komen ook op onze rug voor. Wanneer deze talgklieren verstopt raken of te veel talg produceren kunnen er puistjes ontstaan, de propioni acnes bacterie kan hier ook een rol bij spelen.