Onderhuidse puisten verzorgen en voorkomen

Volwassen huid
Onderhuidse puisten verzorgen en voorkomen
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Onderhuidse puisten zijn ontzettend vervelend, omdat ze niet alleen groter zijn dan andere puistjes, maar ook nog eens veel meer pijn doen. Vooral een dikke puist in het gezicht kan behoorlijk irritant zijn. Hoe kom je daar zo snel mogelijk vanaf?

Wanneer je last hebt van een pijnlijke onderhuidse puist, is het allerbelangrijkste om geduld te hebben en deze niet uit te knijpen. Dit kan de ontsteking namelijk alleen maar verergeren. Ik begrijp dat dit lastig is, maar afblijven is het beste advies dat ik kan geven. Als je vaker last hebt van dergelijke pijnlijke puisten en ontstekingen, ga dan eens langs de huisarts of dermatoloog om de mogelijke acne-behandelingen te bespreken.

Meer weten over acne? De ins & outs vind je op mijn adviespagina over acne. Heb je de pech dat je de puist al hebt uitgeknepen en ben je bang voor littekens? Wellicht heb je iets aan mijn uitleg over acne littekens

Hoe ontstaan onderhuidse puistjes?

Bij onderhuidse puistjes is er sprake van een ontstekingsreactie die diep in de huid plaatsvindt, rondom de haarfollikel of talgklier. Dit proces ontstaat door een combinatie van factoren. De belangrijkste factoren zijn een verhoogde talgproductie, verstopte talgklier uitgangen en een bacterie genaamd Cutibacterium Acnes. Hormonen kunnen een rol spelen, vooral tijdens de puberteit wanneer de talgklieren meer talg produceren onder invloed van hormonen.

  • Een onderhuidse puist herken je aan een harde, rode bult die als het ware ‘onder’ de huid ligt. Na een tijdje kan de rode bult een wit puskopje krijgen. Een onderhuidse puist is geen officiële medische term, maar hiermee wordt bedoeld dat de ontsteking dieper in de huid ligt.
  • Overal op de huid waar haar voorkomt kan een onderhuidse puist ontstaan. Puistjes zie je meestal in het gezicht en de hals, maar je kunt ook een onderhuidse puist op je rug of benen krijgen. Puistjes komen niet voor op je handpalm of onder je voet.
  • Naast hormonen kun je onderhuidse puistjes krijgen door onder andere het gebruik van bepaalde medicijnen.
  • Een steenpuist kan veel lijken op een onderhuidse puist, maar hierbij is sprake van een ontstoken haarzakje wat is veroorzaakt door een infectie met bacteriën als de Staphylococcus aureus. Daarnaast is een steenpuist vaak groter en pijnlijker. Een steenpuist is niet gevaarlijk, maar het pus is wel besmettelijk. Belangrijk dus dat je zoveel mogelijk van de steenpuist af blijft. Er is niet per se een behandeling nodig.

Een dikke pukkel is onprettig, al helemaal wanneer je er eentje in je gezicht krijgt. Wil je weten wat je dan het beste kunt doen? En hoe deze pukkel ontstaat? Lees dan mijn pagina over puistjes op de wang. Geen puistjes op je gezicht, maar bijvoorbeeld op je borst? En heb je geen idee hoe die daar zijn gekomen? Ik leg het je graag uit in mijn blog over puistjes op de borst.

Wat helpt tegen onderhuidse puistjes?

  • Reinig je huid dagelijks met mijn milde gezichtsreiniger en pas op met overmatig schrobben met washandjes en douchesponsjes. Met mijn Schuimende Gezichtsreiniger met 2% salicylzuur en 2% glycolzuur kun je je gezicht tot 2 keer per dag wassen, om je huid vrij van talg en vuil te maken, zonder je huid te irriteren.
  • Scrubben kan de huid beschadigen, dus gebruik in plaats daarvan een salicylzuurgel om mee-eters en puistjes te verminderen. Salicylzuur kan talg in de talgklier oplossen, waardoor talgklieren minder zullen verstoppen. Kies bijvoorbeeld mijn Salicylzuur 2% Gel, die de huid ook exfolieert. Breng de gel dus niet alleen op waar je nu een puistje of mee-eter ziet, maar op alle plekken waar deze onzuiverheden weleens voorkomen. Heb jij mee-eters op je kin? Smeer dan je héle kin in.
  • Vermijd het uitknijpen of pulken van puistjes om te voorkomen dat de ontstekingen verergeren en littekens achterlaten. Heeft je puist een wit kopje gekregen, stip ‘m dan aan met mijn Aanstiplotion bij puistjes. Deze bevat onder andere zinkoxide en sulfur, wat een peelende en indrogende werking heeft.

Veelgestelde vragen over onderhuidse puisten

Kun je onderhuidse puisten uitknijpen?

Nee, het beste is om de huid met rust te laten. Helemaal bij onderhuidse puisten. Een puistje aan de oppervlakte? Check dan mijn tips bij puistjes uitknijpen

Hoelang duurt het tot een onderhuidse puist weg is?

Dit varieert, meestal verdwijnt de puist binnen ongeveer een week.

Hoe kom je van een onderhuidse puist af?

Afblijven! Zo voorkom je littekens. De huid met rust laten is het beste advies. Wil je er toch iets aan doen, maak dan een afspraak met je huisarts of dermatoloog.