Onderhuidse puisten verzorgen en voorkomen

Volwassen huid
Onderhuidse puisten verzorgen en voorkomen
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Onderhuidse puisten zijn ontzettend vervelend, omdat ze niet alleen groter zijn dan andere puistjes, maar ook nog eens veel meer pijn doen. Vooral een dikke puist in het gezicht kan behoorlijk irritant zijn. Hoe kom je daar zo snel mogelijk vanaf?

Wanneer je last hebt van een pijnlijke onderhuidse puist, is het belangrijk om geduld te hebben en niet te proberen deze uit te knijpen. Dit kan de ontsteking namelijk alleen maar verergeren. Als je regelmatig last hebt van dergelijke pijnlijke puisten en ontstekingen, is het aan te raden om een arts of dermatoloog te raadplegen en de mogelijke acne-behandelingen te bespreken.

Wil je meer weten over acne dan wil ik je vragen om mijn adviespagina over acne door te nemen. Heb je de pech dat je de puist al hebt uitgeknepen en ben je bang voor littekens? Dan vind je op mijn algemene pagina over acne littekens uitleg en tips. 

Hoe ontstaan onderhuidse puistjes?

Bij onderhuidse puistjes is er sprake van een ontstekingsreactie die diep in de huid plaatsvindt, rondom de haarfollikel of talgklier. Dit proces ontstaat door een combinatie van factoren. De belangrijkste factoren zijn een verhoogde talgproductie, verstopte talgklier uitgangen en een bacterie genaamd Propioni Acnes. Hormonen kunnen een rol spelen, vooral tijdens de puberteit wanneer de talgklieren meer talg produceren onder invloed van hormonen.

Een dikke pukkel is onprettig, al helemaal wanneer je er eentje in je gezicht krijgt. Wil je weten wat je dan het beste kunt doen? En hoe deze pukkel ontstaat? Lees dan mijn pagina over puistjes op de wang. Geen puistjes op je gezicht, maar bijvoorbeeld op je borst? En heb je geen idee hoe die daar zijn gekomen? Ik leg het je graag uit in mijn blog over puistjes op de borst.

Wat helpt tegen onderhuidse puistjes?

  • Reinig je huid dagelijks met mijn milde gezichtsreiniger en pas op met overmatig schrobben met washandjes en douchesponsjes. Met mijn Schuimende Gezichtsreiniger kun je je gezicht tot 2 keer per dag wassen, om je huid vrij van talg en vuil te maken, zonder je huid te irriteren.
  • Scrubben kan acne verergeren, dus gebruik in plaats daarvan een salicylzuur gel om mee-eters te verminderen. Kies bijvoorbeeld mijn Salicylzuur 1% Gel die kan helpen bij het exfoliëren van de huid en het verminderen van puistjes. Breng de gel dus niet alleen op waar je nu een puistje of mee-eter ziet, maar op alle plekken waar deze onzuiverheden weleens voorkomen. Heb jij mee-eters op je kin? Smeer dan je héle kin in.
  • Vermijd het uitknijpen of pulken van puistjes om te voorkomen dat de ontstekingen verergeren en littekens achterlaten. Wil je toch iets doen om de genezing te stimuleren, gebruik dan mijn Aanstiplotion bij puistjes. Heeft je puist een wit kopje gekregen, stip ‘m dan aan met de Aanstiplotion. Deze bevat onder andere zinkoxide en sulfur, wat een antibactieel, keratolytische (peelend) en indrogende werking heeft.

Veelgestelde vragen over onderhuidse puisten

Kun je onderhuidse puisten uitknijpen?

Nee, het beste is om de huid met rust te laten. Helemaal bij onderhuidse puisten. Een puistje aan de oppervlakte? Check dan mijn tips bij puistjes uitknijpen

Hoelang duurt het tot een onderhuidse puist weg is?

Dit varieert, meestal verdwijnt de puist binnen ongeveer een week.

Hoe kom je van een onderhuidse puist af?

Afblijven! Zo voorkom je littekens. De huid met rust laten is het beste advies. Wil je er toch iets aan doen, maak dan een afspraak met je huisarts of dermatoloog.