Hoe oud moet je zijn voor skincare?

Onderzoek, Volwassen huid
Hoe oud moet je zijn voor skincare?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Mijn video op TikTok zorgde ervoor dat ik in diverse media aan het woord kwam over eindeloze skincare routines bij tieners. In dit blog vertel ik wat je als tiener juist wel of niet op je gezicht kunt smeren.

Is huidverzorging schadelijk voor tieners?

Allereerst: kinderen en tieners hebben absoluut geen huidverzorging van acht, negen, tien stappen nodig. Zonde! Het kost niet alleen onnodig veel geld, het kan ook de huid meer kwaad dan goed doen. Zo kunnen er juist pukkeltjes ontstaan en kunnen producten met agressieve ingrediënten de huidbarrière beschadigen. Daarom is het belangrijk om te weten wat je smeert. 

Weet wat je smeert

De huid van tieners is een stuk gevoeliger dan die van volwassenen. Houd de routine daarom simpel. Kies voor milde producten zonder onnodige toevoegingen. Denk aan mijn milde 2-in-1 Facewash die niet alleen reinigt, maar tegelijkertijd verzorgt. Daar zorgt het ingrediënt glycerine wel voor. Is je huid droog? Kies dan voor een neutrale dagcrème en vergeet geen zonbescherming te gebruiken. Less is more. Meer heeft een gezonde huid echt niet nodig.

Vanaf welke leeftijd kun je skincare gebruiken?

In principe kunnen huidverzorgingsproducten vanaf elke leeftijd worden gebruikt. Tenminste, mijn baby en kind-lijn is geschikt voor de allerkleinsten. Als ik een leeftijd moet noemen voor een echte skincare routine? Mijn producten zijn in elk geval veilig voor een 9-jarige met af en toe een puistje. 

Welke gezichtsverzorging voor tieners?

Het belangrijkste is dat je let op de ingrediënten. Kies voor zo mild mogelijke producten zonder agressieve toevoegingen. Less is more. Vooral zonbescherming is belangrijk. Voeg SPF te allen tijde toe aan je routine. 

Nieuwsgierig naar de artikelen over eindeloze skincareroutines bij tieners?

Wil je meer weten? Je vindt mijn artikelen op de site van onder andere RTL Nieuws, ELLE, Women’s Health en Harper’s Bazaar. Ook kwam ik in de uitzending van RTL Boulevard voorbij.

Veelgestelde vragen over tieners en huidverzorging

Is de salicylzuur 2% Gel geschikt voor tieners?

Allereerst: kinderen hebben een tere huid die een stuk gevoeliger is dan die van volwassenen. Houd het simpel. Een milde facewash en een verzorgende dagcrème zijn bij een gezonde huid voldoende. En natuurlijk zonbescherming. Heeft je kind puistjes? Dan kun je dit product gebruiken. Bouw het gebruik wel rustig op. Smeertips lees je in mijn stappenplan puistjeslijn.

Welke Drs Leenarts-producten zijn veilig te gebruiken voor tieners?

Alle producten van Drs Leenarts zijn mild en vrij van parfum. Ze bevatten geen irriterende ingrediënten, maar uitsluitend werkzame stoffen. Ze zijn dus veilig te gebruiken. Onthoud wel: een gezonde huid heeft niet veel nodig. Als je als tiener per se wilt smeren, weet dan wat je smeert en kies altijd voor neutrale parfumvrije producten. 

Hoe oud moet je zijn voor skincare?

In principe kunnen Drs Leenarts huidverzorgingsproducten vanaf elke leeftijd worden gebruikt. Een gezonde tienerhuid heeft niet veel nodig. Wel is mijn puistjeslijn geschikt voor een 9-jarige met soms een puistje.

Kun je pukkeltjes krijgen van dagcrème?

Het ontstaan van pukkeltjes door cosmetica is niet bewezen. Het ligt aan het huidtype dat iemand heeft en aan de dosis (ingrediënten) die gebruikt wordt in een crème. Die dosis is vaak te laag om voor het ontstaan van pukkeltjes te zorgen.