Waterpokken en vliegen?

Overige
Waterpokken en vliegen?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Waterpokken en vliegen met het vliegtuig: het is niet de beste combinatie. Vliegtuigmaatschappijen willen wegens besmettingsgevaar geen mensen met waterpokken aan boord. Hoe zit dat?

Wanneer ben je fit to fly?

Het zal je maar gebeuren; op vakantie krijgt je baby of kind waterpokken en daardoor mag je niet naar huis vliegen. Om te vliegen met een kind met waterpokken heb je een medische verklaring nodig. En die moet bij bijvoorbeeld KLM ook nog 48 uur voor vertrek binnen zijn. Bij Malaysia Airlines moet deze fit to fly-verklaring zelfs 5 dagen voor vertrek al binnen zijn.

Pokkevakantie?

Dokter Peter Nijhof van KLM Cares legt uit waarom dat nodig is: “Volgens de American Academy of Pediatrics is er een reële kans op besmetting indien je gedurende meer dan 1 uur in dezelfde ruimte verblijft als een patiënt met waterpokken. En waterpokken komen in Nederland veel voor. In gebieden met een gematigd klimaat heeft meer dan 95% van de 12-jarigen waterpokken doorgemaakt, dit in tegenstelling tot de (sub)tropen waar dit niet meer dan 50% is. Iedereen die geen waterpokken heeft doorgemaakt behoort tot de risicogroep op infectie. In Nederland zijn dit met name mensen afkomstig uit of geboren in een land waar waterpokken minder voorkomt. Maar denk ook aan zwangeren, waarbij het virus mogelijk via de placenta naar de foetus overgaat.”

Blaasjes: ingedroogd of zichtbaar

Ik vroeg me als dermatoloog af hoe het zit met die regels: je kunt immers al besmet zijn terwijl de blaasjes nog niet zichtbaar zijn. KLM antwoordt daarop: “Als alle blaasjes zijn ingedroogd ben je niet meer besmettelijk en mag je van ons vliegen. In het prodromale stadium, als er geen blaasjes zijn, weet je niet of er waterpokken ontstaan en zal niemand je weigeren. Ga je echter bewust met een besmet kind reizen, dan bestaat de kans dat je tijdens de vakantie geconfronteerd wordt met de goed zichtbare waterpokken en je op de terugvlucht wordt geweigerd. De controle is op de terugvlucht minstens zo streng als op de heenweg.”

Wordt een annulering gedekt door je verzekering?

Het annuleren of uitstellen van je vertrek wordt gedekt door een annuleringsverzekering. Check dus even bij je verzekering of kosten voor het wijzigen van je vlucht of extra vergoedingen worden gedekt door je reisverzekering.

Wanneer is je kind eigenlijk besmettelijk? Ook daarop weet dokter Nijhof het antwoord: “De besmettelijke periode is 2 dagen voor het verschijnen van de blaasjes tot de dag dat de laatste blaasjes zijn ingedroogd. Bij de meeste mensen is dat maximaal 7 dagen na het verschijnen van de blaasjes, soms langer. De korstjes zijn niet meer besmettelijk.”

Mijn verkoelende lotion kan hierbij helpen; de blaasjes drogen hiermee snel in.

Verkoelende Lotion product middel tegen jeuk bij waterpokken en indrogen van de waterpokken blaasjes

Onschuldig maar onhandig

Samengevat volgens dokter Nijhof: “Voor Nederlanders is waterpokken meestal een onschuldige, veel voorkomende ziekte. Er zijn echter mensen waarvoor dit niet het geval is. Volgens de luchtvaartreglementen moeten wij de besmettelijke periode in acht nemen en kan het zijn dat je voor een vliegreis geweigerd wordt. Wellicht ten overvloede: we hebben op de luchthaven geen ‘waterpokkenpolitie’. In de meeste gevallen loopt het allemaal niet zo’n vaart.”

Voor op de inpaklijst: zonnebrandcrème met minimaal SPF 30, aftersun voor de huid die veel zon gezien heeft en de verkoelende lotion bij waterpokkenjust in case…