Waterpokken bij volwassenen

Volwassen huid
Waterpokken bij volwassenen
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Heb jij deze klassieke kinderziekte nog niet gehad? Dan kun je er (helaas) op latere leeftijd nog mee te maken krijgen: waterpokken. Zijn waterpokken bij volwassenen besmettelijk? En wat kun je er tegen doen? Ik geef advies en deel tips.

In deze blog deel ik ins & outs over waterpokken bij volwassenen. Als je meer wilt weten over waterpokken, raad ik je aan mijn adviespagina over waterpokken te lezen. Wat zijn de symptomen van waterpokken bij volwassenen en kun je het een tweede keer krijgen? Ik leg het je uit. Lees je mee?

Tweede keer waterpokken bij volwassenen

Waterpokken (ook wel wijnpokken of windpokken genoemd) is een klassieke kinderziekte. 96% van de kinderen krijgt ermee te maken. Heb je ze als kind gehad, dan heb je beschermende antistoffen aangemaakt en kun je ze niet voor een tweede keer krijgen. Heb je ze als kind niet gehad, dan krijg je er vroeg of laat toch mee te maken. Hoe gevaarlijk zijn waterpokken bij volwassenen eigenlijk? En hoe besmettelijk zijn waterpokken bij volwassenen?

Oorzaak en besmetting waterpokken volwassenen

Waterpokken, ook bij volwassenen, worden veroorzaakt door het Varicella Zoster-virus. De ziekte is zeer besmettelijk via directe aanraking of via de lucht, door hoesten, niezen en praten. Adem je het virus in, dan ben je besmet. Hiernaast kun je door aanraking met het vocht van de blaasjes bij iemand met waterpokken besmet raken. In de winter en vroege lente is de kans op waterpokken het grootst. Waterpokken bij volwassen ontstaan dus op dezelfde manier als waterpokken bij kinderen.

Symptomen waterpokken bij volwassenen

De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en het uitbreken van waterpokken) ligt tussen de tien dagen en maximaal drie weken. Het virus bevindt zich in de keel en in de waterpokkenblaasjes. De eerste symptomen bij volwassenen zijn lichte koorts, gevolgd door de welbekende jeukende, rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam. Zelfs in de mond, in het haar en soms op de oogleden. Waterpokken kunnen overal op je lichaam beginnen.

Let op: al voordat de eerste blaasjes ontstaan, ben je besmettelijk. Zodra de blaasjes zijn ingedroogd, is de besmettelijkheid voorbij. Meestal duurt dit zo’n vijf tot tien dagen.

Zijn waterpokken bij volwassenen gevaarlijk?

Bij gezonde baby’s en kinderen zijn waterpokken niet gevaarlijk. Waterpokken bij volwassenen uiten zich vaak wel heftiger dan wanneer je waterpokken als kind krijgt. Je hebt er veel meer last van en de risico’s op bijkomende complicaties, zoals een varicellapneumonie (ernstige longontsteking), zijn groter. Heb je het idee dat je te maken hebt met een ernstige waterpokkeninfectie of voel je je steeds zieker of suffiger? Neem dan contact op met je huisarts. Ook als je zwanger bent en je voor het eerst waterpokken krijgt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. De infectie kan gevaarlijk zijn voor je baby.

Het komt bijna nooit voor dat iemand twee keer waterpokken krijgt. Wel kan het virus in je lichaam achterblijven, zonder dat je hier iets van merkt. Het virus kan dan na jaren weer actief geraken. Dan kan het pijnlijke, jeukende blaasjes en vlekjes geven op de huid. Dit noemen we gordelroos (herpes zoster).

Wat te doen bij waterpokken bij volwassenen

Om de kans op littekens en infecties te verkleinen, is het belangrijk dat je vooral niet krabt aan de bultjes en blaasjes. Om de jeuk te verlichten en blaasjes sneller te laten indrogen, kun je mijn Verkoelende Lotion gebruiken. Het aanstippen van de blaasjes is niet pijnlijk, maar laat wel witte stippen achter door het werkzame ingrediënt zinkoxide.

Bij volwassenen of ouderen met een verlaagde weerstand kunnen antivirale middelen zoals aciclovir door de arts worden ingezet. Aciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt en stopt de uitbraak van de ziekte.

Wat mag je wel en niet doen als je waterpokken hebt?

Wanneer je waterpokken hebt kun je gewoon in bad of onder de douche. Ook kun je naar buiten wanneer je je goed genoeg voelt. Ga je op vakantie? Raadpleeg dan je vliegmaatschappij over de regels als het gaat om waterpokken.

Veelgestelde vragen

Hoe gevaarlijk zijn waterpokken voor volwassenen?

Waterpokken bij volwassenen uiten zich vaak wel heftiger dan wanneer je waterpokken als kind krijgt. Je hebt er veel meer last van en de risico’s op bijkomende complicaties, zoals een varicellapneumonie (ernstige longontsteking), zijn groter. Heb je het idee dat je te maken hebt met een ernstige waterpokkeninfectie of voel je je steeds zieker of suffiger? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoe herken je waterpokken bij volwassenen?

Waterpokken bij volwassenen zien er hetzelfde uit als bij kinderen. Alleen kan het proces bij volwassenen wat heftiger verlopen. Volwassenen hebben er meestal een stuk meer last van.

Waar beginnen waterpokken bij volwassenen?

Op dezelfde manier als bij kinderen. De eerste symptomen zijn lichte koorts, gevolgd door de welbekende jeukende, rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam. Zelfs in de mond, in het haar en soms op de oogleden. Waterpokken kunnen overal op je lichaam beginnen.