Puistje op de kin: wat kun je ertegen doen?

Volwassen huid
Puistje op de kin: wat kun je ertegen doen?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Heb jij regelmatig puistjes op je kin of kaaklijn? Dan geef ik je graag advies én vijf handige tips. Lees je mee?

Kijk je in de spiegel, spot je een puistje op je kin. Natuurlijk kun je die aanstippen met mijn Aanstiplotion voor puistjes. Meer informatie over acne lees je op mijn adviespagina over acne. Maar wellicht heb je ook iets aan deze 5 tips:

 1. Was je gezicht regelmatig met een milde reiniger om overtollige olie en dode huidcellen te verwijderen. Mijn Schuimende Gezichtsreiniger bevat salicylzuur (ook bekend als BHA) en glycolzuur (AHA, alpha hydroxy zuur). Reinigt de huid mild en helpt bij onzuiverheden. 
 2. Gebruik bij mee-eters oftewel comedonen, producten met glycolzuur of salicylzuur. Bijvoorbeeld Drs Leenarts Salicylzuur 2% Gel. Een musthave om onzuiverheden te voorkomen. Misschien een open deur, maar zorg dat je je gezicht schoonmaakt. Door de huid te reinigen verwijder je overtollig talg, vuil en make-up. Ik tip mijn Gezichtsreiniger, geschikt voor de meest gevoelige huid. Ook kun je kiezen voor de Schuimende Gezichtsreiniger, die ik eerder noemde. Het is maar net wat jij prettig vindt, huidverzorging is persoonlijk. 
 3. Overleg met een huisarts of dermatoloog als je acne ernstig is of als de bovenstaande stappen niet werken.
 4. Houd in gedachten dat het tijd kan kosten om de juiste behandeling te vinden en dat het even kan duren voordat je resultaten ziet.

Oorzaken puistjes kin

Er zijn verschillende oorzaken van puistjes op de kin. Een van de belangrijkste oorzaken is een verstopping van de poriën door overmatige productie van talg (huidsmeer) en dode huidcellen. Andere oorzaken kunnen zijn:

Hormonale veranderingen
Puistjes komen vaak voor tijdens de puberteit, de menopauze of tijdens zwangerschappen, omdat hormonale veranderingen de talgproductie kunnen verhogen. Wanneer de talgproductie in de huid verhoogt, kan het talg in de talgklier ophopen. Dit resulteert vervolgens in een puistje.

Stress
Heb je last van stress? Dan kan het zijn dat acne de veroorzaker is. Als je erg last hebt van acne kan dat voor een minderwaardigheidsgevoel zorgen, en dat je daar stress van krijgt, vind ik helemaal niet gek. Maar ook kan stress zorgen dat je ook letterlijk wat minder goed in je vel zit, of dat je bijvoorbeeld onbewust veel aan je huid pulkt en er puistjes ontstaan.

Genetische aanleg
Sommige mensen zijn gevoeliger voor acne, waarschijnlijk vanwege genetische factoren.

Voeding
Acne en voeding blijft lastige materie. Er is een aantal onderzoeken dat een relatie legt tussen veel zuivelinname en het ontstaan van puistjes. Er zijn tegenwoordig veel vervangers, dus heb je het idee dat bij jou zuivel een rol speelt, probeer dan een paar weken zuivel te minderen. Verder lijkt er ook een relatie tussen het ontstaan van puistjes en inname van voeding met hoge glycemische index, snelle suikers dus. Tijdens mijn spreekuren in het ziekenhuis komt het  onderwerp voeding vaak aan de orde. Het is inderdaad zo dat sommige mensen bij zichzelf een verergering van acne opmerken na het eten van chocolade of bijvoorbeeld varkensvlees. Helaas is het dan niet zo, dat wanneer deze mensen dit niet meer eten, de puistjes helemaal verdwijnen. Ik ben ervan overtuigd dat goede en gevarieerde voeding bijdraagt aan het letterlijk en figuurlijk beter in je vel zitten, maar dat iedereen altijd huidklachten krijgt van bijvoorbeeld suiker of chocola, daar ben ik het niet mee eens!

Wat te doen tegen puistjes kin?

Tips nodig om acne op de kin te behandelen? Wellicht heb je iets aan deze stappen. Voor meer informatie voor pukkels op wangen of pukkels op lip check je deze blogs. Hopelijk kan ik je helpen.  

 1. Was je gezicht regelmatig met een milde reiniger om overtollige olie en dode huidcellen te verwijderen. Mijn Schuimende Gezichtsreiniger bevat salicylzuur (ook bekend als BHA) en glycolzuur (AHA, alpha hydroxy zuur). Reinigt de huid mild en helpt bij onzuiverheden. 
 2. Gebruik een gezichtscrème met salicylzuur of benzoylperoxide om ontstekingen te verminderen en de groei van bacteriën te remmen. Tip: Om mee-eters en verstopte talgklieren te verhelpen en te voorkomen is er Drs Leenarts Salicylzuur 2% Gel, ook wel bekend als BHA (beta hydroxy acid). Voor iedereen die weleens last heeft van onzuiverheden in het gezicht. 
 3. Wanneer je een puist hebt waar je snel vanaf wilt kun je mijn Aanstiplotion gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de puist indroogt en hierdoor sneller verdwijnt. Het uitknijpen van je puist kan je beter niet doen, dit kan ervoor zorgen dat de ontsteking erger wordt waardoor de puist op je kin alleen maar meer zal opvallen.
 4. Zorg dat je gezicht schoon is. Overtollig talg en vuil kan ervoor zorgen dat de talgklieren sneller verstoppen. Maar was je gezicht ook weer niet te vaak. Twee keer per dag is voldoende, anders kun je je huid beschadigen en irriteren, wat dan juist weer averechts werkt.
 5. Gebruik geen agressieve producten, want die kunnen de huid irriteren. Mijn producten bevatten geen parfum en alcohol of andere irriterende ingrediënten.
 6. Overleg met een huisarts of dermatoloog als je acne ernstig is of als de bovenstaande stappen niet werken. Soms kunnen medicijnen helpen. 

Kun je puisten krijgen van een mondmasker?

Sinds de pandemie weten we dat het dragen van een mondmasker kan bijdragen aan de ontwikkeling van puistjes. Hoe dat zit? Het dragen van het masker kan leiden tot een verstopping van de poriën. Het masker kan vocht, olie en dode huidcellen vasthouden, waardoor ontstekingen ontstaan. Dit wordt ook wel ‘maskne’ genoemd. Ik noem 6 tips om pukkels door een masker te voorkomen.

 1. Was je gezicht voor het dragen van een mondmasker. Dit helpt om overtollige olie en dode huidcellen te verwijderen.
 2. Gebruik een gezichtscrème met salicylzuur of benzoylperoxide om ontstekingen te verminderen en de groei van bacteriën te remmen.
 3. Gebruik een schoon masker elke keer als je het masker draagt.
 4. Probeer een masker te dragen dat gemaakt is van ademend materiaal, zoals katoen, in plaats van synthetische materialen.
 5. Was je gezicht na het afnemen van het masker en droog je gezicht af
 6. Probeer een masker te dragen dat een filter heeft.

Veelgestelde vragen

Kan ik puisten op mijn kin uitknijpen?

Het uitknijpen van puistjes op de kin kan verleidelijk zijn, maar het is niet aan te raden omdat het kan leiden tot infectie, littekens en verdere ontstekingen. Als je een puistje op de kin hebt, is het beter om het aan te stippen met mijn Aanstiplotion bij puistjes of het te behandelen met een gezichtscrème of gel die salicylzuur of benzoylperoxide bevat. Deze ingrediënten kunnen ontstekingen verminderen en de groei van bacteriën remmen.

Kan ik littekens krijgen van puistjes uitknijpen?

Jazeker. Het uitknijpen van puistjes kan leiden tot littekens en donkere vlekken, dus mijn gouden tip is AFBLIJVEN! Niet knijpen, maar stippen! Met mijn Aanstiplotion voor puistjes bijvoorbeeld. Als je last hebt van ernstige acne, overleg dan met een dermatoloog voor professioneel advies.

Speelt stress een rol bij puistjes op de kin?

Heb je last van stress? Dan kan het zijn dat acne de veroorzaker is. Als je erg last hebt van acne kan dat voor een minderwaardigheidsgevoel zorgen, en dat je daar stress van krijgt, vind ik helemaal niet gek. Maar ook kan stress zorgen dat je ook letterlijk wat minder goed in je vel zit, en er puistjes ontstaan.