Is oogcrème echt nodig?

Volwassen huid, Overige
Is oogcrème echt nodig?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Ja, het oog wil ook wat. Geregeld krijg ik dan ook de vraag of het nodig is om naast een dagcrème ook een aparte oogcrème te gebruiken. Wat is een oogcrème eigenlijk? En is het nodig een oogcrème te gebruiken? Spoiler: nee, het is totaal niet nodig een oogcrème te smeren. Waarom? Ik leg het je uit.

Wat is oogcrème?

Een oogcrème is een soort ingedikte dagcrème, die speciaal is bedoeld voor de gevoelige, dunne huid rondom de ogen. Het zit in een klein tubetje en is vaak ook duurder dan een dagcrème. 

Dan is er nog wel een verschil met dagcrèmes: oogcrèmes bevatten vaak geen zonnefilters, die de huid te beschermen tegen zonnestraling.

Is een oogcrème echt nodig?

Nee, een aparte oogcrème is niet nodig. Het product dat je voor je gezicht gebruikt, kun je ook gebruiken voor de huid rondom je ogen. 

De huid rondom de ogen heeft geen andere ingrediënten nodig dan de rest van de gezichtshuid. Wel is de huid dunner en gevoeliger waardoor deze ook vatbaarder is voor irritatie. Ingrediënten zoals parfum en alcohol kunnen de huid rondom de ogen sneller irriteren, maar dit betekent niet dat je voor de huid rondom de ogen ook een apart product hoeft te gebruiken. Het is eigenlijk heel simpel: als je al een mild product gebruikt voor de huid, dan kun je deze ook rondom de ogen smeren. Probeer eventueel eerst een proefplekje als je een gevoelige huid hebt.

En ja, het oog wil ook wat, luidt het gezegde. Dat is dus geen oogcrème, maar wel zonbescherming. Voor de tere huid rondom de ogen is een crème met SPF enorm belangrijk. Zorg er dus voor dat je deze beschermt met een crème met zonnefilters. Natuurlijk is huidverzorging erg persoonlijk en is het ook maar net wat jij zelf prettig vindt om te gebruiken. Als je last hebt van een erg droge huid rondom de ogen, dan kan het ook prettig zijn om een vettige zalf zoals de Droge Huid Zalf te gebruiken. Let op: gebruik dan nog wel zonbescherming

Wist je dat…

  • De huid rondom de ogen het dunst is? En ook gevoeliger is?
  • Veel oogcrèmes juist irriterende ingrediënten bevatten zoals parfum?
  • De huid rondom de ogen ook kan uitdrogen en geïrriteerd kan raken door agressieve oogreinigers? Gebruik bij voorkeur een mild product zonder parfum en alcohol of een huidolie, zoals de Drs Leenarts Huid & Massage olie. Ook reinigingsdoekjes kunnen voor irritatie zorgen. Hoe dat komt? Ten eerste omdat er vaak wordt ‘geboend’ en ten tweede omdat er altijd een restje achterblijft op de huid na het reinigen. Gebruik bij een gevoelige huid liever geen waterproof make-up. Voor het verwijderen van waterproof make-up zijn agressievere reinigers nodig, waardoor de kans op uitdroging en irritatie groter is.
  • De huid rondom de ogen ook geïrriteerd kan raken door een allergie voor stoffen die via de handen worden overgebracht? Zo kan dus een allergie voor nagellak zorgen voor uitslag rondom je ogen.
  • De milde Drs Leenarts-dagcrèmes ook geschikt zijn voor de huid rondom de ogen?

Literatuur

Draelos, Z.D. (2001). Special Considerations in Eye Cosmetics. Clinics in Dermatology, 19, 424-430. 

Zirwas, M. J. (2018). Contact Dermatitis to Cosmetics. Clinical Reviews in Allergy & Immunology, 56, 119-128.