Je huid controleren met een app? Zo doe je dat!

Je huid controleren met een app? Zo doe je dat!
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

We houden van de zon, maar ook van onze gezondheid. Hoe zit het met de gevaren van de zon en huidkanker? Hoe weet je of een plekje extra zorg nodig heeft? Met de SkinVision-app kun je je huid controleren op plekjes. En ik werk eraan mee!

Een app die huidkanker kan herkennen? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Dat dacht ik in eerste instantie ook. Maar de app is betrouwbaar en sluit aan bij mijn missie: juiste informatie over de huid delen. Ik ben dan ook trots op de samenwerking met Etos en SkinVision en de aandacht die er op deze manier is voor huidkanker.

Wees je bewust van de gevaren van de zon

Heb je een plekje dat je niet vertrouwt? Controleer ‘m met de SkinVision-app (Google Play, App Store). De app heeft een heel hoge gevoeligheid. Dat houdt in dat de kans dat de app een plekje ontdekt en weet of het extra zorg nodig heeft groot is. Ik ben dan ook erg enthousiast over deze app en support hem volledig met mijn naam en huidverzorgingsmerk. Waarom? Omdat ik het belangrijk vind om mensen bewust te maken van de gevaren van de zon. Eén op de vijf Nederlanders krijgt huidkanker. Hoe ziet huidkanker eruit? De meeste mensen hebben geen idee.

Check je huid, bescherm je huid

Als dermatoloog weet ik dat een gezonde huid waardevol is. Met een gezonde huid zit je letterlijk goed in je vel. Daarom kan ik niet niet vaak genoeg zeggen: houd je huid goed in de gaten. Check je huid, bescherm je huid! Veel mensen voelen een drempel om naar de dokter te gaan met een plekje, maar maken zich tot zorgen. Is dit vlekje veranderd? Heb ik een melanoom? Heb ik huidkanker?

Het is daarom zo belangrijk om je huid te controleren. De SkinVision-app helpt daarbij. De app checkt sproeten en moedervlekken, maar ook vormen van huidkanker. Zo kan de app een melanoom of basaalcelcarcinoom herkennen. Die laatste, de basaalcelcarcinoom, is de vorm van huidkanker die het meest voorkomt.

Huidkanker door de zon?

Huidkanker ontstaat door de zon. Maar, zon is niet de enige factor. Er zijn ook andere factoren die meespelen, zoals erfelijkheid. Toch heeft zon wel een negatieve invloed. Bij iedereen. De huid ‘onthoudt’ de hoeveelheid blootstelling aan de zon in de loop van het leven. Hoe meer dat wordt, hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd.

Je huid controleren met de SkinVision-app

Een app die huidziekten kan vaststellen. Dat moet wel heel ingewikkeld zijn. Nou, nee. Eigenlijk werkt het vrij eenvoudig. Zie je een sproet of vlekje? Met de app kun je verdachte huidplekken zelf checken zodat je op tijd de juiste zorg kunt zoeken.

Dat doe je zo. Maak een foto van de plek op je huid. Stuur deze in ter beoordeling door SkinVision’s algoritme en je weet binnen dertig seconden of er een verhoogd risico is. Sla je foto’s op om zo een overzicht te creëren van al je moedervlekken en ontvang een herinnering wanneer het tijd is voor je volgende skin check.

Zijn er dan helemaal geen minpunten aan deze app? Nou, een kleine dan. De app is niet super specifiek. Dat wil zeggen dat-ie de neiging heeft te snel te zeggen dat er iets aan de hand is met een plekje. Helemaal perfect is-ie dus niet. Niet meteen in paniek raken, maar gewoon langs de huisarts of dermatoloog gaan.

Wist je dat…

  • Als een wondje niet geneest, kan dit ook huidkanker zijn. Wees je bewust hiervan en houd het plekje in de gaten. Als je het niet vertrouwt, ga naar de dokter om je huid te laten controleren.
  • Huidkanker komt niet alleen bij ouderen mensen voor. Helaas zie ik als dermatoloog steeds meer jonge mensen met huidkanker.
  • Sproetjes en moedervlekken, het zijn normale huidverschijnselen. De meeste zorgen dan ook helemaal niet voor problemen. Maar toch goed om ze in de gaten te houden. Bij huidkanker is het belangrijk dat je er vroeg bij bent. De SkinVision-app helpt daarbij.
  • De zon is een veroorzaker van huidkanker. Daarom kan ik het niet vaak genoeg zeggen: bescherm je huid tegen de zon met een SPF. Smeer jezelf in, maar ook je kind. Als de huid van je kindje verbrandt, neemt de kans op huidkanker op latere leeftijd toe. Dus, nog een keer: smeren! En houd in je achterhoofd: voor een goede zonbescherming heb je ongeveer 7 eetlepels zonnebrandcrème nodig.
  • Je insmeren met SPF een gedoe? Hoeft niet. De zonnebrand van Drs Leenarts is er in spray en crème. Het is maar net wat je prettig vindt.