Tips bij droge huid, lippen en handen in de herfst

Volwassen huid
Tips bij droge huid, lippen en handen in de herfst
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Het wordt kouder, het regent vaker en het kan behoorlijk waaien. Ja, het is herfst! Deze seizoensverandering kan een droge huid opleveren. Ik deel tips om van die droge huid af te komen.

Droge lippen

Probeer niet aan je lippen te likken. Door eraan te likken drogen ze juist extra uit. Het speeksel verdampt namelijk en neemt vocht mee uit je lippen. Smeer ze daarom goed in met vette lippenbalsem, om uitdroging van je lippen te voorkomen.

Lees ook mijn huidadvies over droge lippen.

Kloven in handen

Kloven in je handen ontstaan doordat de huid van je handen zo droog is dat ze openbarst. Vooral in de winter kun je hier last van hebben. De verwarming staat binnen te loeien en buiten is het koud. Voorkom kloven door je handen goed in te smeren met een handverzorgingsproduct zonder parfum en met ureum.

Droge huid

Een droge huid wordt vaak nog droger wanneer de temperaturen buiten dalen. Je huid is schilferig, trekt heel erg of jeukt. Goed insmeren met een vette zalf is dan ook het beste om te doen. Bij kinderen geldt hetzelfde, insmeren met een vette zalf verzacht de irritatie van een uitgedroogde huid.

Lees ook mijn huidadvies over een droge huid.