Verbrande lippen? Zo voorkom je ze

Volwassen huid
Verbrande lippen? Zo voorkom je ze
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Wist jij dat je lippen kunnen verbranden in de zon? Lippen? Verbranden? Ja, dat kan dus. Bescherm je lippen daarom goed in de zon. En wist je dat je als je je lippen goed beschermt soms zelfs een koortslip-uitbraak kunt voorkomen? De combinatie koortslip en zon is namelijk niet ideaal. Ik leg je uit hoe dat zit.

Verbrande lippen

Dat je je huid goed moet beschermen in de zon (zonbescherming) weten de meeste mensen wel. Maar dat ook je lippen gevoelig zijn voor zonschade is niet zo bekend. De meest voorkomende vorm van verbranden lippen is door de zon. Dat is niet zo gek. De huid van de lippen is dun, fragiel en bevat veel minder pigmentcellen. De huid bevat ook minder talgklieren, dus als je lippen eenmaal verbranden, gaat genezen moeilijker.

Cheilitis actinica

Chronische blootstelling aan de zon kan ook op oudere leeftijd zonschade aan de lippen veroorzaken. De medische term hiervoor is cheilitis actinica. Het komt met name voor aan de onderlip en uit zich onder andere door schilfering van de lippen en er kunnen wondjes en kloofjes ontstaan. Soms gaat het gepaard met een ontstekingsreactie. Het is belangrijk om deze zonschade aan de lippen te behandelen omdat cheilitis actinica een voorstadium van huidkanker is. Je huisarts of dermatoloog kan je hier alles over vertellen.

SPF bescherming lippen schade schilfering blaasjes Drs. Leenarts Dermatoloog

Koortslip en zon

Maar hoe zit dat nou met die koortslip en zon? Kan je een koortslip door de zon krijgen? Zoals bij de meesten wel bekend, blijf je het herpesvirus altijd bij je houden als je eenmaal besmet bent. Een koortslip kan dus in de loop van het leven diverse malen weer ‘de kop opsteken’. Dit gebeurt met name tijdens momenten van verzwakte weerstand zoals stress, menstruatie en koorts.

Veel mensen ervaren herpesklachten echter ook wanneer het zomer is. Dit komt omdat bepaalde aspecten van ons immuunsysteem onderdrukt kunnen worden door blootstelling aan UV-straling. Zonlicht onderdrukt dus specifieke immuunreacties op zo’n manier dat bepaalde infectieveroorzaker – zoals het herpesvirus – daar misbruik van kunnen maken. Conclusie: je kán dus een koortslip door zon krijgen!

Met een koortslip in de zon

Er zijn onderzoeken (*) die laten zien dat door de lippen goed tegen de zon te beschermen, je een koortslip-uitbraak vaak kan voorkomen! Goed dus om je lippen én eventuele koortslip in de zon te beschermen; smeer je lippen regelmatig in, zeker na drinken of contact met water. Je kunt ze insmeren met een zonnebrandcrème, maar prettiger is het om een lippenbalsem te gebruiken met SPF.

lipcare SPF25 Drs Leenarts Dermatoloog koortslip en zon

Drs Leenarts Lipcare Sun heeft een factor 25 en biedt bescherming tegen UvA en UvB. Verder bevat de lipbalm Macadamia olie en Vitamine E zodat je lippen ook perfect verzorgd worden.

Wees zuinig op je lippen, laat ze shinen, ook (of juist) als de zon schijnt!

*Lancet 1991 Dec 7; 338(8780):1419-22 Prevention of ultraviolet-light-induced herpes labialis by sunscreen. Rooney et al.