Kun je bruin worden achter glas?

Kun je bruin worden achter glas?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Als dermatoloog ben ik geen voorstander van bruin worden. Naar buiten? Gebruik zonbescherming. Je wilt tenslotte te allen tijde zonschade en huidkanker voorkomen. Ik adviseer altijd – ja altijd, dus ook in de winter of op een bewolkte dag – een zonnecrème te smeren. Omdat ik veel vragen krijg over bruin worden achter glas, leg ik je in dit blog uit hoe het zit. 

Je zou kunnen denken: ik zit veilig binnen – achter het raam in huis of van de auto – dus ik kan niet verbranden. Is dat daadwerkelijk zo? En betekent dat ook dat je, terwijl je achter glas zit, toch een zongebruinde huid kan krijgen?
Veel mensen willen, ondanks de risico’s voor de gezondheid van de huid, graag snel bruin worden. Als dermatoloog doet dit me pijn! Ik zet me in om iedereen bewust te maken van de gevaren van de zon. Smeren dus! 
Maar even terug naar bruin worden achter glas. UV-straling speelt bij dit bruiningsproces de hoofdrol. Die zorgt ervoor dat je bruin wordt. Ben je gebruind door de zon? Dan heb je helaas een beschadigde en/of verbrande huid. Hoe zit dat precies? En loop je ook risico als je binnen bent of in de auto zit, achter glas?

UV-straling door glas

De UV-straling die de aarde bereikt, bestaat voor 95 procent uit UVA-stralen en voor 5 procent uit UVB-stralen. UVB, met name aanwezig in het voorjaar en de zomer, zorgt ervoor dat je bruin wordt, maar ook dat je huid zonder bescherming verbrandt. UVA-straling leidt minder snel tot verbranding, maar is met name verantwoordelijk voor huidveroudering. Beide stralingen zijn verantwoordelijk voor huidkanker. Anders dan UVB is UVA het hele jaar aanwezig en wordt niet tegengehouden door wolken of glas. Zo’n 50 procent van de UVA-straling komt door het glas heen. Een ezelsbruggetje: UVA = Aging, en UVB = Burning.

Voorgaande betekent dat je achter glas niet bruin wordt. Want: de UVB-stralen die voor die bruine kleur zorgen, worden – grotendeels – tegengehouden door het glas. Desondanks heeft je huid wel bescherming nodig, namelijk tegen de schadelijke UVA-stralen. Het is dus van belang om je het hele jaar, ook als het bewolkt is of als je achter glas zit, tegen de zon te beschermen. Het handigst is om ’s ochtends vroeg, tijdens je ochtendroutine, al te smeren met zonbescherming, of je nu van plan bent om naar buiten te gaan of niet. Dan kun je het in elk geval niet vergeten. 

Zonnebrand met UVA- en UVB-bescherming

Als je zonnebrand wil die ook UVA-bescherming biedt, kijk je op de verpakking of je zowel het UVA- als UVB-logo ziet. Vaak staat er dan ook ‘breedspectrum bescherming’ op. Als op de verpakking een UVA-logo met een rondje eromheen staat, betekent dit dat het merk zich qua UVA-bescherming houdt aan de Europese wetgeving. Dit betekent dat de UVA-filter minstens een derde van de UVB-filter moet zijn. De Drs Leenarts Suncare-producten beschermen tegen zowel UVA- als UVB-straling.

Hoe zit het dan met vitamine D?

Kun je vitamine D opnemen als je je achter een raam bevindt? Nee, het heeft geen zin om hiervoor achter glas in de zon te gaan zitten. Want vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van UVB-straling. En die wordt dus juist voor een groot deel tegengehouden door glas. Ik schreef een blog over vitamine D en de zon, mocht je hier meer over willen lezen.

Word je bruin onder de zonnebank?

Ik raad af onder de zonnebank te gaan. Het is slecht voor de huid, het kan huidkanker veroorzaken. Dat gezegd hebbende leg ik je uit hoe het bruiningsproces van een zonnebank werkt.

Hoe werkt een zonnebank?

Zonnebanken worden gemaakt van een speciaal soort glas dat voor een groot deel uit kwarts bestaat. In de zonnebank word je blootgesteld aan UV-straling, net als bij zonlicht. Dit speciale glas laat wél alle UV-straling door – dus ook de UVB-stralen – waardoor je bruin wordt. Maar ook extra risico loopt op huidverbranding en huidbeschadiging. Want onder de zonnebank wordt je huid in korte tijd aan veel meer UV-straling blootgesteld dan in de zon. Over dit onderwerp – is een zonnebank slecht voor je huid? – schreef ik een blog waarin ik dieper in ga op de effecten van de zonnebank op de huid.

Dus, word je bruin achter glas?

Nee, je wordt niet bruin achter glas. Je kunt – doordat UVA-stralen door glas heen gaan – wel huidbeschadiging oplopen en het is dus belangrijk je te beschermen met een goede zonnebrandcrème.

Goed om te weten: glas kan worden behandeld om UVA-stralen te blokkeren. Dat gebeurt bijvoorbeeld vaak bij de voorruit van een auto. Helaas meestal niet bij de zijruiten.

Veelgestelde vragen over bruin worden achter glas

Kan je bruin worden door een raam heen?

Nee, je kunt niet bruin worden als je je achter glas bevindt.

Kan je huid verbranden achter glas?

De kans hierop is klein, omdat glas UVB-stralen grotendeels tegenhoudt. Dat geldt niet voor UVA-stralen, dus bescherm je alsnog goed tegen huidbeschadiging.

Kan je vitamine D opnemen achter glas?

Nee, dat kan niet.

Word je bruin achter autoglas?

Nee, je wordt ook niet bruin achter autoglas. Je huid kan wel beschadigen door UVA-straling. Veel voorruiten van auto’s worden behandeld, zodat ze die straling tegenhouden (maar niet allemaal). Smeer je dus alsnog goed in met zonnebrand met UVA- en UVB-bescherming.