Wat te doen tegen droge oogleden?

Volwassen huid
Wat te doen tegen droge oogleden?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

De huid rondom je ogen is dunner, waardoor een grotere kans bestaat op uiting van contactallergieën. Zo kun je last krijgen van droge oogleden.  Ik deel 4 tips om deze tere huid te beschermen en verzorgen.

Een droge huid op de oogleden kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan een huidaandoening als eczeem hier een rol in spelen, maar ook het weer. Ik zal je in deze blog meenemen waarom je last hebt van droge oogleden en hoe je deze huid kan verzorgen.

Waarom heb je last van droge oogleden?

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de huid rondom de ogen droog is. Zo kan het onder andere ontstaan door bepaalde huidaandoeningen als eczeem. Eczeem rondom de ogen komt veel voor, de huid is dan ook vaak rood en geïrriteerd. Wanneer het eczeem ontstaat door een allergie of irriterende stof wordt dit ook wel contact dermatitis genoemd. Het ontstaan van eczeem is moeilijk te achterhalen. Bij eczeem is de huidbarrière van de huid beschadigd. Hierdoor kan de huid droog zijn en kan de huid ook flink jeuken. Op mijn adviespagina eczeem kun je lezen welke verschillende eczeem-soorten er zijn én vind je handige tips.

De huid rondom je ogen is dunner en ook extra gevoelig. Gebruik je verzorgingsproducten met alcohol of parfum, dan kan dit de huid aantasten en uitdrogen. Denk bijvoorbeeld aan reinigingsdoekjes om make-up van je ogen te halen. Het kan voorkomen dat na het reinigen de huid meer geïrriteerd is en branderig aanvoelt. Herken je dit? Kies dan voor een mild product zonder alcohol en parfum. Je kunt ook op een watje een paar druppels huidolie aanbrengen als make-up remover.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Verschillende weersomstandigheden: in de winter maak je minder talg aan waardoor het vocht in de huid sneller verloren gaat.
  • Bijwerking van medicatie: sommige geneesmiddelen, zoals Isotretinoïne of Neotigason kunnen droge huid rondom de ogen als bijwerking geven.

Wat zijn de symptomen van droge oogleden?

Als het aankomt op een droge huid, dan ben je niet de enige. Een droge huid kan op iedere leeftijd voorkomen. Helaas is het wel zo dat hoe ouder je wordt, hoe meer je last kan krijgen van een droge huid. Zo kun je meer last krijgen van bijvoorbeeld: droge benen, droge voeten of een droge gezichtshuid. Dit komt omdat de productie van talg afneemt, waardoor de huid minder flexibel wordt en meer vocht verliest.

Een droge huid rondom de ogen herken je aan: 

  • Je voelt de huid rondom je ogen trekken, bijvoorbeeld als je knippert
  • Je oogleden voelen branderig, prikkelend of kriebelig aan
  • De huid rondom je ogen is rood, schilferig en kan gaan jeuken
  • De oogleden zijn gezwollen en doen pijn

Het kan zo zijn dat de symptomen van een droge huid ook te maken hebben met eczeem. Deze huidaandoening kent soms dezelfde symptomen, maar heeft een andere behandelmethode dan alleen een droge huid. Zo kunnen er medicijnen nodig zijn voor de behandeling van eczeem. Twijfel je of het om eczeem gaat? Ga dan even langs je huisarts.

Wat kan ik doen tegen de droge huid onder mijn ogen?

Gebruik een vette zalf
Verzorg de droge huid rondom de ogen met een vette crème of zalf. Je hoeft hiervoor geen speciale oogcrème te gebruiken. Wanneer je een milde crème voor het gezicht gebruikt, kun je deze ook rondom de ogen aanbrengen. Tip: breng een vette zalf aan, zoals de Droge Huid Zalf

Gebruik een milde reiniger
Gebruik een milde, niet-irriterende reiniger om de huid op de oogleden te reinigen. Veel reinigers bevatten parfum, alcohol of andere uitdrogende ingrediënten. Gebruik een milde gezichtsreiniger om het gezicht te wassen of een huidolie om make-up op de ogen te verwijderen.

Beperkt contact met irriterende stoffen
Vermijd contact met stoffen die de huid kunnen irriteren, zoals parfums of agressieve reinigers. Deze drogen de huid uit en kunnen allergische reacties veroorzaken.

Bescherm de huid tegen de zon
Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF om de huid te beschermen tegen de zon. Je kunt  een zonnebril of hoed dragen om de ogen extra te beschermen. Een droge huid is kwetsbaarder waardoor de huid sneller kan verbranden.

Veelgestelde vragen

Kan een allergie voor nagellak voor uitslag rondom de ogen zorgen?

Ja, wanneer je voor een bepaalde stof allergisch bent, zoals nagellak, kan dit ook allergische reacties op andere plekken van de huid veroorzaken. Door de ogen aan te raken na het aanbrengen van nagellak kan de irriterende stof waar je allergisch voor bent ook op de ogen komen. Dit kan vervolgens een reactie veroorzaken.

Kan ik beter waterproof make-up gebruiken?

Nee, liever niet. Waterproof make-up kan lastiger zijn om te verwijderen. Hiervoor heb je vaak agressieve reinigers nodig. Deze agressieve reinigers kunnen voor irritatie en uitdroging zorgen.

Kan mijn eetpatroon ervoor zorgen dat ik droge oogleden heb?

Nee, voeding is niet de oorzaak van een droge huid en je eetpatroon heeft hier daarom geen invloed hierop.