Huidverzorging bij eczeem

Huidverzorging bij eczeem
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Heb je last van eczeem? Dan is een goede huidverzorging heel belangrijk. Smeren, smeren, smeren, ook als het eczeem rustig is. Hoe verzorg je de huid bij eczeem? Welke producten gebruik je? En wat werkt tegen jeuk bij eczeem? Ik geef advies en deel tips.

In deze blog vertel ik je meer over huidverzorging bij eczeem. Eerst wat achtergrondinformatie nodig? Ik schreef een adviespagina over eczeem met tips uit de dokterspraktijk. Ben je meteen goed op de hoogte! Hoe je de eczeemgevoelige huid het beste kunt verzorgen? Ik geef advies.

Wat te doen tegen eczeem?

Wat kun je tegen eczeem doen? Genezen gaat niet, maar goed nieuws: er zijn wel veel behandelingen mogelijk om het eczeem onder controle te krijgen. Er zijn verschillende soorten medicinale zalven en soms is het even zoeken naar welke het beste werkt. Eczeem wordt vaak behandeld met hormoonzalven, ofwel corticosteroïden. Ik schreef een blog met alles wat je wilt weten over hormoonzalf.

Huidverzorging bij eczeem

Ook al gebruik je medicijnzalven, een goede huidverzorging bij eczeem is enorm belangrijk. Onderschat dit niet. Door de huid vaak in te smeren met een vette zalf wordt de huidbarrière hersteld. Onderzoek laat zelfs zien dat met goede huidverzorging beginnende eczeemplekjes soms voorkomen kunnen worden. Dus ook als het eczeem rustig is, is het belangrijk om de huid vet te houden. Als je vaak genoeg smeert met zalven en crèmes (dit noemen we indifferente middelen) kan het gebruik van medicijnen, zoals hormoonzalf, verminderd worden. Volgens de Richtlijn Constitutioneel Eczeem (2019) is de aanbeveling om een vette crème/zalf minstens tweemaal daags te gebruiken. Wil je vaker smeren? Geen probleem. Mijn advies is: smeer zo vaak als nodig is en je prettig vindt.

Welke producten zijn geschikt bij eczeem?

Gebruik neutrale, verzorgende crèmes en zalven en liever geen producten die parfum bevatten. Die kunnen de gevoelige huid alleen maar verder irriteren. Kies een zalf die je zelf prettig vindt, want dan smeer je tenminste vaak genoeg. Voor de droge eczeemgevoelige huid is de Droge Huid Zalf een aanrader. Vind je ’m te vettig? Dan kan de Bodycrème met 5% iets voor jou zijn. Deze bodylotion is minder vet en trekt lekker snel in.

Hydrateren of een occlusieve laag

De huid vet houden, daar draait het om bij eczeem. Je kunt een huidverzorgingsproduct gebruiken om de huid te hydrateren of juist om een occlusieve laag op de huid te leggen. Klinkt ingewikkeld? Ik leg het uit. Vaseline bijvoorbeeld werkt occlusief. Dat wil zeggen: het legt een laagje op de huid, zodat het vocht niet uit de huid kan verdampen. Zo werkt de Droge Huid Zalf occlusief. Je kunt deze zalf gebruiken op de zeer droge huid of plekken die erg droog en schraal zijn. Op plekken waar de huid minder droog is kun je de Bodycrème gebruiken. Voor het gezicht tip ik de Dag & Nachtcrème (zeer) droge huid.

Huidverzorgingstips bij eczeem

Eczeem en douchen

Het klinkt tegenstrijdig, maar water droogt de huid uit. Douche daarom niet te vaak, niet te lang en te heet. Ook geen goed idee: in een schuimend, geparfumeerd bad zitten. Gebruik liever een zeepvrij badproduct op oliebasis. Ik tip de Extra Vettende Badolie. De badolie vermengt met het badwater. Wanneer je uit het bad stapt, laat de olie een verzorgend laagje achter. Dep de huid na een bad of douche zachtjes droog en smeer de huid hierna in met een vette zalf of huidolie. Pas wel op voor glibbergevaar. Als je liever voor een wascrème gaat, dan is de parfumvrije Douchecrème een optie.

Zoals eerder gezegd: vermijd te allen tijde producten met irriterende ingrediënten, zoals parfum, alcohol en zeep. Dit kan het eczeem namelijk verergeren en de huid nog meer irriteren. Gebruik onder de douche dus liever geen zeep. Zeep lost vuil op, maar ook je eigen huidvetten. Gebruik een milde, zeepvrije douchecrème.

Een droge huid stopt niet bij de haargrens, ook de hoofdhuid vraagt om een goede verzorging. Kies voor een shampoo zonder agressieve reinigers. Drs Leenarts Shampoo is pH-huidneutraal en verzorgt de gevoelige en droge hoofdhuid. Met zachte, huidvriendelijke reinigers en verzorgende ingrediënten, zoals ureum en glycerine. Zonder cocamidopropyl betaine, schuimmaker die een allergische reactie kan veroorzaken.

Eczeem en zwemmen

Heeft je kind eczeem en gaat het naar zwemles? Dan is het goed om extra aandacht aan de huid te besteden. Smeer de huid vooraf bijvoorbeeld al in met een vette zalf, gebruik bij het afdouchen geen schuimende, zepende douchegel en dep de huid van je kind droog in plaats van met een handdoek te wrijven. Smeer de huid hierna meteen weer in met een vette zalf. En sla die douchebeurt na het zwemmen gerust over. Meer weten? Check mijn video over eczeem en zwemmen.

Gaat het over?

Eczeem is een chronische huidziekte. Maar wanneer je de huid goed verzorgt, kun je er minder last van hebben. Daar weet jij nu alles van! Bij kinderen kan eczeem ook weer verdwijnen. En nog een geruststelling: de meeste kinderen groeien over eczeem heen, maar de aanleg blijft. Feit blijft: eczeem gaat de ene keer beter en dan weer slechter. In het algemeen kun je wel stellen dat wanneer het niet zo goed gaat met je kind, het ook niet goed gaat met eczeem. Dus: tandjes die doorkomen, een griepje, seizoensinvloeden, maar ook spannende dingen zoals een verjaardag kunnen effect hebben op eczeem. Hetzelfde geldt voor volwassenen. Als je niet lekker in je vel zit of een stressvolle periode hebt, dan kan dat zeker invloed hebben op je eczeem.

Bronnen

Dirven-Meijer, P., & Groot, A. de. (2011). Leven met eczeem. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. (2019). Richtlijn Constitutioneel Eczeem. Geraadpleegd op 7 februari 2022, van https://nvdv.nl/professionals/richtlijnen-en-onderzoek/richtlijnen/richtlijn-constitutioneel-eczeem

Simpson, E.L., Chalmers, J.R., Hanifin, J.M., Thomas, K.S., Cork, M.J., McLean, W.H.I., et al., (2014). Emollient enhancement of the skin barrier from birth offers effective atopic dermatitis prevention. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 134(4), 818-823.

Zuuren, E.J. van, Fedorowicz, Z., Christensen, R., Lavrijsen, A.P.M., & Arents, B.W.M. (2017). Emollients and moisturizers for eczema [Cochrane Database]. Geraadpleegd op 7 februari 2022, van https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD012119.pub2/full