Waarom smeren we dagcrème?

Volwassen huid
Waarom smeren we dagcrème?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Met elke nieuwe dag smeren we weer een nieuwe laag dagcrème op ons gezicht. Het is zo normaal als tandenpoetsen. Maar waarom eigenlijk? Is al die crème op je gezicht nodig? Wat doet dagcrème eigenlijk? En… is dagcrème wel goed voor je huid? Lees het antwoord op al deze prangende dagcrème-vragen.

Duik je in de wereld van de dagcrèmes, dan kom je al snel tot de ontdekking dat de keuze reuze is. Elke crème belooft wat anders. En dan ontstaat al snel het gevoel dat je je huid te kort doet, als jouw crème bepaalde ingrediënten mist.

Wat is dagcrème?

Daarom even terug naar de basis: wat is dagcrème? Dagcrème is een crème die bedoeld is om op je gezicht te smeren. Om deze reden hebben dagcrèmes een wat andere textuur dan bijvoorbeeld een bodylotion. Maar wat betreft ingrediënten hoeft een dagcrème echt niét te verschillen van een bodylotion. Huid is huid. Het is niet zo dat je gezichtshuid per se andere huidverzorging nodig heeft dan de huid op je armen of benen.

Is dagcrème goed voor je huid?

Of een crème goed of slecht is voor je gezicht, hangt af van wat je smeert en waarom. Maar echt ongezond is het niet om crème op je gezicht te smeren. Dat vertelde ik ook al eens in een interview met NU.nl, waar me precies deze vraag werd gesteld. Koop je in Nederland cosmetica, dan kun je ervan uitgaan dat die niet slecht voor je gezondheid is. Maar, er kunnen wél nadelen aan zitten. Bijvoorbeeld omdat er allergenen (parfum of bepaalde conserveringsmiddelen) in de crème zitten.

Is het dagelijks smeren van een dagcrème nodig?

Dat is voor iedereen verschillend. De een heeft van nature een wat vette huid, de andere een droge huid. Iemand met een vette huid heeft waarschijnlijk minder de behoefte om dagelijks iets te smeren. Maar voor iemand met een droge huid kan het prettig zijn om overdag een dagcrème te gebruiken. Zeker in de winter, omdat de huid in het gezicht dan extra veel last ondervindt van de kou, wind en regen. Voor mensen met een droge huid is het daarnaast ook belangrijk om de huid een handje te helpen door die in te smeren met een crème. Een droge huid heeft een beschadigde huidbarrière en kan minder goed vocht vasthouden. Met een dagcrème help je de huid te hydrateren en ondersteun je de huidbarrière.

Voor mensen die het belangrijk vinden om huidveroudering te voorkomen, is dagelijkse zonbescherming echt een must. SPF is de beste anti-aging! Maar los van je huid jong houden, is er nog de huidkankerkwestie. De meeste vormen van huidkanker zijn zon-gerelateerd en komen voor in het gezicht. Zonbescherming in de vorm van een dagcrème met SPF is stap één in het voorkomen van huidkanker. (Disclaimer: zorg wel dat je dan de crème meerdere malen per dag smeert, net zoals bij zonnebrandcrème).

dagcrème smeren

Wat doet dagcrème?

Wat een dagcrème doet, hangt af van de ingrediënten. Vergeet cosmetische claims die beweren dat de crème vocht inbrengt, je huid jonger maakt of je poriën kleiner. Een crème kan hooguit je huid helpen te hydrateren door vocht beter vast te houden of een beschermend laagje op de huid te leggen. Hiervoor zijn ingrediënten nodig waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze dit kunnen. Zoals sheabutter, vaseline, kokosolie, glycerine of antioxidanten (vitamines: niacinamide, vitamine C, vitamine E). Hiernaast kan een dagcrème waaraan UV-filters zijn toegevoegd je huid beschermen tegen de zon en dus zonschade voorkomen.

Mag je wel of geen dagcrème rondom de ogen smeren?

Jazeker mag je dagcrème rondom je ogen smeren. De huid rondom je ogen is heel erg dun en zo ook extra gevoelig, dus zorg wel dat je een crème smeert zonder parfum of alcohol. En probeer eventueel eerst een proefplekje uit. En een speciale oogcrème? Dat is eigenlijk helemaal niet nodig.

Dagcrème zonder troep?

Een dagcrème zonder ‘troep’, dan hebben we het over een dagcrème zonder onnodige toevoegingen. Bijvoorbeeld zonder parfum. Parfum maakt dat een product lekker ruikt. Maar je huid kan er niets mee! Bij herhaaldelijk gebruik kan parfum je huid irriteren. Het is zelfs zo dat onze huid een allergie voor parfum kan ontwikkelen. En wanneer je eenmaal allergisch voor een bepaalde stof bent, kom je er nooit meer vanaf… Op mijn adviespagina huidallergie vertel ik er meer over.

En of een geurstof natuurlijk of synthetisch is? Dat maakt op allergie-gebied helemaal niets uit. Voor etherische oliën (geurende oliën) bijvoorbeeld zijn veel mensen allergisch!

Mijn advies als dermatoloog

Waarom we dagcrème smeren is dus duidelijk: om de gezichtshuid te hydrateren en beschermen tegen zon. Kies het liefst een crème zonder allergenen en met SPF. Zo’n crème is niet schadelijk voor je huid. Op zonnige dagen kan je er meerdere keren per dag je gezicht mee insmeren. En natuurlijk hoeft deze crème echt geen tientallen euro’s te kosten. Dure crèmes zijn absoluut niet beter dan goedkope. Mijn advies: laat je niet leiden door prijzen en claims – maar door de ingrediëntenlijst!

  • Tip: probeer mijn dagcrèmes! Drs Leenarts Dagcrème SPF 25 en Dag & Nachtcrème met antioxidanten, sheabutter en kokosolie zijn geschikt voor de meest gevoelige huid. Zijn de meeste crèmes voor jou niet vet genoeg? Zoek je een dagcrème voor je droge én gevoelige huid? Mijn Dag & Nachtcrème Droge Huid bevat ook huideigen lipiden, en is extra vettend en verzorgend.