Zo verzorg je de craquelé huid

Volwassen huid
Zo verzorg je de craquelé huid
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Je ziet het bij oud gebarsten porselein en bij oude schilderijen met scheurtjes in de verf, maar ook bij de oudere huid die zo droog is dat de huid vanzelf open springt; craquelé. Waar het bij porselein en oude schilderijen juist charme heeft, ben je er met je huid misschien minder blij mee. Als dermatoloog leg ik uit hoe het ontstaat en hoe je de craquelé huid het beste kan verzorgen.

Hoe ontstaat een craquelé huid?

Craquelé is Frans voor ‘gebarsten’, je spreekt het uit als krakelee. Een craquelé huid komt vaak voor bij een extreem droge, oudere huid. Bij het ouder worden, wordt de huid droger, dunner en fragieler. Ook produceren de talgklieren minder huidlipiden, met als resultaat een schrale huid. Soms is de huid zo droog dat de huid vanzelf open springt en je een soort barstjes ziet in de huid.

Het ouder worden van de huid is een natuurlijk proces. Maar soms kunnen externe factoren ervoor zorgen dat het proces wordt versneld. Zo zien we dat in de winter een craquelé huid vaker voorkomt. De koude wintermaanden brengen koude, droge lucht met zich mee. Bovendien, als de centrale verwarming de hele dag aanstaat, neemt de luchtvochtigheid af.

Craquelé eczeem

In sommige gevallen zie je dat de huid zo extreem droog is dat er sprake is van een huidaandoening die asteatotisch eczeem wordt genoemd (of ook wel craquelé eczeem). Het begint met een droge, kwetsbare huid, die na verloop van tijd rood en schilferig wordt. Op den duur kunnen er kloofjes ontstaan. Dit kan zich uiteindelijk verspreiden over het hele lichaam.

Craquelé huid herstellen

Een craquelé huid komt vooral voor op de onderbenen, maar je ziet het ook op de (onder)armen, handen en romp. Hoe kun je deze craquelé huid nou het beste verzorgen?

Droge huid, barstjes, craquelé, verzorging

Om te beginnen; douche niet te lang en te warm. Een warme douche droogt de huid nog verder uit. Realiseer je verder dat zeep en geurstoffen de huid nog verder kunnen irriteren, dus gebruik een neutrale badolie of douchecrème. Dep jezelf droog (dus niet boenen) met een schone, zachte handdoek en breng vervolgens een vette neutrale zalf aan op de huid of gebruik als alternatief een crème die ureum bevat. Lees ook wat ureum doet voor je huid.

Mocht je vermoeden dat er sprake is van asteatotisch eczeem (craquelé eczeem), maak dan een afspraak met je huisarts of je dermatoloog. Lees ook mijn adviespagina over huidveroudering.