Tips voor winter huidverzorging

Volwassen huid
Tips voor winter huidverzorging
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Leuk hoor, een koude, strenge winter. Maar schilfers op je huid en jeuk, daar zit je niet op te wachten. Je huid heeft het zwaar te verduren in deze periode en verdient extra aandacht. Daarom een paar tips voor een goede huidverzorging in de winter.

In de winter een droge huid

In de winter kun je merken dat je huid droger aanvoelt. Je huid kan jeuken, schilferig zijn en soms ziet je huid er wat vlekkerig uit. Dit is het gevolg van een lagere luchtvochtigheid en verminderde talgproductie gedurende de wintermaanden. Talg bestaat voor het grootste deel uit vet en dat zorgt er voor dat de huid vocht vast kan houden en soepel blijft. Als de huid minder talg aanmaakt, kan het vocht in de huid makkelijker verdampen. Dit merk je dan aan droge handen, gesprongen lippen, schrale wangen en pijnlijke kloven. Een typische ‘winterhuid’ dus!

Door deze omstandigheden kunnen bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem of rosacea, erger worden in deze maanden.

Tips winter huidverzorging

Tijdens de wintermaanden is een beetje extra aandacht voor huidverzorging dus geen overbodige luxe om uitdroging, kloven en schraalheid van de huid te voorkomen. Hieronder een paar wintertips:

Lichaam
Douche niet te lang en niet te warm! Water droogt je huid enorm uit. Gebruik bij het badderen bij voorkeur een neutrale Badolie, dit laat een verzorgend, vettig laagje achter op de huid waarmee je je huid beschermt tegen het verdampen van vocht. Onder de douche helpt de Douchecrème je huid. Het is daarnaast van belang om je huid goed te hydrateren. Smeer je bodylotion vaker dan je gewend bent en gebruik zo nodig een vettere crème. Bijvoorbeeld mijn Bodycrème met 5% ureum. Voor de extra droge plekken kun je mijn Droge Huid Zalf gebruiken.

Handen
Je handen zijn extra gevoelig voor kou. Ze kunnen rood, ruw en schraal worden en er kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan. Dit zijn tekenen van handeczeem. Zorg ervoor dat je je handen buiten goed beschermt door het dragen van handschoenen. Was je handen niet te vaak, gebruik zo nodig handenalcohol en smeer je handen regelmatig in met een vette handcrème – in ieder geval elke keer als je in contact bent geweest met water.

Lippen
De huid van de lippen bevat weinig talgklieren. Hierdoor zijn lippen erg gevoelig voor vocht en kou. Bij droge lippen heb je snel de neiging om je lippen te bevochtigen met speeksel, maar doe dit vooral niet! In deze video leg ik uit waarom. Smeer je lippen regelmatig in met een vette verzorgende lippenbalsem.

Droge winterhuid verminderde talgproductie lagere luchtvochtigheid winter huidverzorging

Zonbescherming
Vaak wordt gedacht dat zonbescherming in de winter niet nodig is omdat de zon niet schijnt. Realiseer je echter dat UVA het hele jaar door aanwezig is. UVA-straling wordt minder goed gefilterd door wolken en gaat dwars door ramen en kleding heen. Bescherm jezelf daarom ook in de wintermaanden met een zonnebrandcrème.

Extreme vrieskou

Mocht je in het geval van strenge vorst naar buiten gaan – om te schaatsen, te skiën tijdens de wintersport of gewoon naar je werk te fietsen – pas dan op dat je huid niet bevriest. Bevriezing kan op alle plekken van je lichaam voorkomen, maar vooral de vingers, tenen, neus, oren, wangen en kin zijn kwetsbare plekken. Het is daarom erg belangrijk in zulke weersomstandigheden de juiste kleding te dragen. Handschoenen en toepasselijk schoeisel spreken voor zich, maar probeer bij extreme kou ook je gezicht volledig te bedekken met een (bivak)muts, bril en shawl.

Er wordt me weleens gevraagd of het helpt om je huid in dergelijke extreme weersomstandigheden te beschermen met een dikke laag vaseline. Onderzoek geeft aan dat vaseline bij blootstelling aan extreme kou de huid de eerste twintig minuten iets warmer lijkt te houden(*). Uit ander onderzoek blijkt echter dat het gebruik van vaseline je een vals gevoel van veiligheid geeft(*). Door de vaseline lijk je de kou minder te voelen, maar in werkelijkheid neemt het risico op bevriezing van de huid juist toe, vooral doordat je denkt beschermd te zijn en je daardoor nalaat je huid echt goed te beschermen.

Kortom, in het geval van extreme kou is het verstandiger om je huid – inclusief je gezicht – met de juiste kleding te bedekken. Het kan natuurlijk wel prettig zijn om je huid na een dag in extreme kou extra te hydrateren door te smeren met een vette zalf. Bijvoorbeeld met mijn Droge Huid Zalf!

(*) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12828742

(*) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10998829