Drs Leenarts over Korean Beauty

Volwassen huid
Drs Leenarts over Korean Beauty
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

De cosmetische industrie in Korea groeit enorm, er is een breed assortiment aan beautyproducten beschikbaar. Veel van deze producten vormen een uitgebreide huidverzorgingsroutine, die ook wel de K-Beauty routine genoemd wordt. Maar wat is K-Beauty? Ik leg het je stap voor stap uit.

Korean Beauty huidverzorging?

Eén van de dingen die als eerste opvalt bij Koreanen en hun huidverzorging, is dat hun schoonheidsideaal het tegenovergestelde lijkt van de Europese beauty-industrie. In Azië wordt er veel waarde gehecht aan een gezonde, gehydrateerde en lichte huid welke geen make-up nodig heeft om te stralen. Wij in Europa doen juist ons best om er zongebruind uit te zien. Eventuele onzuiverheden bedekken we veelal eerst met make-up voordat we het gaan aanpakken. Verder is de cosmetische industrie in Azië enorm en ligt de focus vooral op het gebruiken van natuurlijke ingrediënten in al hun producten. In de K-Beauty huidverzorgingsroutine zitten 10 tot 15 verschillende stappen verwerkt. Deze stappen variëren van het gezicht reinigen met olie, exfoliëren, het aanbrengen van maskers en ga zo maar door. Veel stappen uit deze routine zou je twee keer per dag uit moeten voeren!

Als dermatoloog vind ik het gebruiken van zoveel stappen in je huidverzorgingsroutine vooral een marketing hype en te overdreven. Los van de tijd en het geld is er ook nog een ander nadeel; je loopt namelijk het risico op het ontwikkelen van contactallergieën. Een contactallergie is een allergie voor een stof die op je huid komt en uiteindelijk een allergische reactie van je huid veroorzaakt. Wat veel mensen niet weten, is dat je een contactallergie voor ingrediënten opbouwt. Elke keer dat een stof in aanraking komt met je huid, onthoudt je huid dit en kun je hier opeens allergisch voor worden. In Europa heeft 27% van de volwassenen al te maken met een contactallergie: best veel dus! We moeten voorkomen dat hier nog meer gevallen bij komen.

Veel van de Koreaanse producten bevatten parfum en/of natuurlijke geurstoffen en bloemenextracten. Deze ingrediënten zorgen vaak voor een contactallergie wanneer dit te vaak op de huid gesmeerd wordt. Parfum staat bekend als de grootste veroorzaker van allergieën, dus dat is iets om je bewust van te zijn.

Daarnaast bevatten Koreaanse producten dus veel natuurlijke ingrediënten. Gedacht wordt dat dit soort ingrediënten beter zijn voor de huid. Dit is een echte fabel! Het is niet zo dat natuurlijke ingrediënten werkzamer of veiliger zijn dan synthetische stoffen.

Ook zitten er regelmatig dierlijke ingrediënten in de Koreaanse producten. Zoals bijengif en slakkenslijm (niet geschikt voor de vegans onder ons dus). Deze ingrediënten zouden een anti-aging effect op de huid hebben. Helaas is de wetenschappelijke onderbouwing hiervoor zeer magertjes; de onderzoeken die hiernaar gedaan zijn, waren met maar weinig mensen uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de resultaten twijfelachtig blijven. Daarnaast wordt bijengif maar in lage percentages in producten gestopt, dus of het dan daadwerkelijk iets doet in de crèmes, is maar de vraag.

Wat zeer positief is aan Korean Beauty

Iets waar ik als dermatoloog wél volledig achter sta van de Koreaanse huidverzorgingsroutine, is de zonbescherming waar zij zoveel waarde aan hechten. Als je écht een goede anti-aging crème wilt hebben, is een zonnebrandcrème (SPF) de beste crème die je als laatste stap kan gebruiken in je huidverzorgingsroutine. De zon is de grootste boosdoener voor het ontstaan van fijne lijntjes en pigmentvlekken, dus als dermatoloog sta ik hier volledig achter! Voorkomen is beter dan genezen.

Kortom: houd je huidverzorging simpel door het bij reinigen, hydrateren en beschermen te houden. Dit voorkomt contactallergieën en houdt huidveroudering het beste tegen!

Korean Beauty

Wist je dat?

  • Roken zorgt ook sneller voor het krijgen van rimpels. Roken zorgt voor een slechtere doorbloeding van de huid waardoor deze sneller zijn stevigheid en elasticiteit verliest. Dit zorgt ervoor dat die rimpels eerder tevoorschijn komen. Wil je huidveroudering dus zoveel mogelijk tegengaan? Leg dan, naast het dagelijks smeren met een SPF, ook de sigaretten aan de kant!
  • Onze zonnebrandcrème is ook geschikt om op het gezicht te gebruiken!
  • In onze productlijn vind je ook een dagcrème met zonnefactor: Dagcrème SPF 30.

Wil je meer weten? In EditieNL is een item uitgezonden waarin Marjolein Leenarts haar mening geeft over deze beautytrend. Dat filmpje kun je hier terugkijken.

Referenties:

Quay, E. R., Chang, Y. C., & Graber, E. (2017). Evidence for Anti-Aging South Korean Cosmeceuticals. Journal of drugs in dermatology: JDD, 16(4), 358-363.

Juhász, M. L., Levin, M. K., & Marmur, E. S. (2018). The use of natural ingredients in innovative Korean cosmeceuticals. Journal of cosmetic dermatology, 17(3), 305-312.