Verpakkingen van PCR-materiaal: beter voor het milieu

Overige
Verpakkingen van PCR-materiaal: beter voor het milieu
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Duurzaamheid is voor ons vanzelfsprekend. We hebben de verantwoordelijkheid om niet alleen te zorgen voor je huid, maar ook voor onze planeet. Onze producten zijn ontworpen met respect voor het milieu, zonder schadelijke chemicaliën en met een minimale ecologische voetafdruk. In deze blog vertel ik je over onze nieuwe verpakkingen van PCR-materiaal. 

Een cosmetische industrie die echt zorgt voor de huid en huidproblemen voorkomt en oplost, daar zetten wij ons actief voor in. Duurzaam, transparant en toegankelijk voor iedereen. Eerlijke en effectieve huidverzorging, die doet wat het belooft. Daarbij proberen we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dit doen wij stap voor stap. In deze blog leggen we uit waarom we zijn overgestapt van verpakkingen gemaakt van suikerriet naar PCR-materiaal.

Impact verkleinen

Om onze impact op het milieu te verminderen, hebben we onze verpakkingen onder de loep genomen en stappen gezet. Er is gekeken naar wat het beste is voor onze planeet. We zetten ons in voor een wereld waarin we rekening houden met alles wat onze planeet te bieden heeft. Zo worden alle producten in Nederland gemaakt, waardoor logistieke trajecten zo kort mogelijk worden gehouden. Ook gaan we bewust om met grondstoffen. 

Van suikerriet naar gerecycled plastic

We zijn van sugarcane (suikerriet) verpakkingen overgegaan naar post consumer recycled plastic (PCR) materiaal. PCR staat overigens voor Post Consumer Recycled plastic. Het wordt gemaakt van materiaal dat wordt weggegooid. 

Suikerriet bleek niet de meest duurzame oplossing. Het wordt ingevlogen vanaf de andere kant van de wereld. Je snapt: dit draagt niet bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Op Plastic Soup Foundation kun je meer lezen hierover. 

CO2-uitstoot

Door gerecycled plastic te gebruiken, dragen we bij aan reductie van de CO2-uitstoot. Momenteel maken wij voor onze tubes gebruik van 30% PCR. Van 30% gaan we zo snel mogelijk naar 50, 60 en uiteindelijk 100%. Waarom niet direct 100%? Dit is nog een hele uitdaging. Zo zitten er ook wat nadelen aan een hoger gehalte PCR-materiaal. Zo kan er kleurverschil in de tubes zitten en kan het bedrukken van de tubes lastiger zijn. Bovendien is het bij het veranderen van tubemateriaal van belang dat het product goed blijft. Dit verschilt per materiaal en moet getest worden door middel van een compatibiliteitstest. Je begrijpt: dit proces kost tijd. Op onze duurzaamheidspagina houden we jullie op de hoogte over onze stappen naar een groenere wereld. 

Weg met doosjes

Een groot deel van onze producten zat in een doosje. Al blijft een doosje voor sommige producten noodzakelijk om de benodigde tekst kwijt te kunnen (denk aan ‘hoe gebruik je het product’), kwamen we erachter dat dit voor het grootste deel van het assortiment niet nodig was. Deze doosjes hebben we vanaf 2023 grotendeels weggelaten: we zijn van 14 naar 3 doosjes gegaan.