Droge huid

droge huid met barstjes en schilfers

Een droge huid. Allemaal hebben we er wel eens mee te maken; het komt op elke leeftijd voor. Vooral de winter kan een zichtbaar effect hebben op je huid, maar ook warm douchen of badderen heeft impact op je huidbarrière. Hoe werkt dit precies? En belangrijker: hoe kom je van die trekkerige huid af?

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over een droge huid

Tips voor als je huid droog is

 • Douche niet te vaak, niet te heet en niet te lang. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar water droogt de huid alleen maar verder uit.
 • Gebruik geen zeep, maar een product op oliebasis. Bijvoorbeeld mijn Bad & Douche olie. Dit parfum- en zeepvrije badproduct laat meteen een verzorgend laagje achter op je huid dat je huid tegen het verdampen van vocht beschermt. Ook de Douchecrème kan een fijn product voor je zijn.
 • Bij een droge huid is het beter om je huid na het douchen of badderen te deppen, in plaats van droog te wrijven of boenen.
 • Kinderen, en jijzelf misschien ook, hoeven niet elke dag in bad of onder de douche. Aan de wastafel met een washandje is ook prima. Lees mijn onderzoek hierover naar wasgedrag bij ouders en de publicatie bij RTL Nieuws.
 • Smeer de huid in met een vette crème of zalf, liefst zonder parfum. Bijvoorbeeld mijn Bodycrème of Droge Huid zalf. Door deze extra stap in je huidverzorgingsroutine leg je nog een extra beschermingslaag op je huid.
 • Bescherm je huid tegen kou.
 • Bij een droge gezichtshuid is het van belang om de huid mild te reinigen (bijvoorbeeld met mijn zeepvrije Gezichtsreiniger) en extra te verzorgen. Smeer jouw gezichtscrème gerust een keertje extra overdag! Speciaal voor de zeer droge huid, ontwikkelde ik de extra vettende Dag & Nachtcrème Droge Huid.

“De hoeveelheid water die je drinkt heeft geen invloed op een droge huid. Ook is het een illusie dat je vocht van buiten naar binnen kunt krijgen door ‘vochtinbrengende’ crèmes te smeren. Wél kunnen sommige ingrediënten in huidproducten helpen vocht vast te houden in de huid.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Drs Leenarts Dag en Nachtcreme voor de extra Droge huid.
  Dag- & Nachtcrème (Zeer) Droge Huid
  Een extra vettende, verzorgende gezichtscrème. Voor de droge of zeer droge gezichtshuid die wat extra’s kan gebruiken.
  11,95
  (9)
 • Packshot Drs Leenarts Droge Huid Zalf tube 100ml en pot 100ml.
  Droge Huid Zalf
  Een vette zalf op vaselinebasis, met vitamine E en abrikozenpitolie. Verzorgt de schrale, schilferende huid.
  10,95
  (60)
 • Packshot Drs Leenarts Handcrème tube 50ml.
  Handcrème
  Een vette Handcrème met ingrediënten die de huid maximaal ondersteunen en hydrateren, voor intensieve verzorging.
  7,95
  (21)

Veelgestelde vragen bij een droge huid

Een vette crème of zalf is geschikt voor de verzorging van een droge huid. Liefst eentje zonder parfum, aangezien parfum de huid kan irriteren en de grootste veroorzaker is van allergieën bij cosmetica. Maar ook bepaalde conserveermiddelen kunnen de huid irriteren. Het liefst gebruik je daarom allergeenvrije huidverzorgingsproducten.
Wanneer je huid in een normale conditie is, heeft je huid geen aanvullende crème of olie nodig en is het niet nodig om dagelijks te smeren.

Maar goed om te weten is dat de huid kan uitdrogen door te vaak wassen en douchen. Daarom is het wel goed de huid te ondersteunen met een vette crème of zalf. Ook voor huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem geldt dat vet houden de hoeksteen van de behandeling is. Dagelijks smeren kan de huidconditie dan zeker verbeteren.
Nee, zo werkt het lichaam niet. Wanneer je huid droog is, kan het wel een beetje hulp gebruiken in de vorm van vette zalven of crèmes.
Nee, het is een illusie dat je vocht van buiten naar binnen kunt krijgen door bijvoorbeeld een ‘vochtinbrengende’ crème te smeren. Je kunt wel zorgen dat het aanwezige vochtniveau in je lichaam op peil blijft door een beschermende laag aan te brengen op je huid en hiermee je huidbarrière te herstellen. Dus producten die vocht vasthouden bestaan wél.
Badder je kindje niet te vaak en druppel in het badwater een neutrale badolie in plaats van een schuimende badzeep. Verder kan je de huid van je baby oliën met een huidolie en droge huidplekken insmeren met een allergeenvrije vette zalf.
Nee, stress of voeding heeft geen invloed op een droge huid. Wel kan stress huidaandoeningen zoals eczeem verergeren.
Door te scrubben met een scrubhandschoen of scrubcrème haal je losse huidschilfers weg. Dit kan prettig zijn, mocht je je storen aan jouw droge huid met schilfers. Maar als dermatoloog ben ik niet echt voorstander van scrubben, omdat het vaak ook de ‘gezonde’ huid irriteert. Toch die droge huid scrubben? Doe dit dan zachtjes, niet te vaak en smeer de huid erna altijd in met een verzorgende crème.
Bij een droge huid rondom de ogen is het goed om na te gaan hoe de huid zo droog komt. Misschien gebruik je een oogschaduw of mascara die je huid irriteert, of verwijder je je make-up met een huidproduct dat zeep, parfum of schuimende ingrediënten bevat.

Vervang de producten die je rondom je ogen gebruikt eens voor andere, het liefst zonder irriterende ingrediënten. Gebruik bijvoorbeeld een huidvriendelijke gezichtsreiniger om het gezicht op een milde wijze te reinigen. Verder is het belangrijk om de huid rondom de ogen na het reinigen van je gezicht in te smeren met een neutrale gezichtscrème.
Nee, de hoeveelheid water die je drinkt heeft geen invloed op een droge huid. Zoals gezegd ontstaat een droge huid meestal door een niet-functionerende huidbarrière of door te vaak wassen met water en zeep.

Meer advies van Drs Leenarts