6 gouden tips tegen droge handen

Volwassen huid
6 gouden tips tegen droge handen
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Water, zeep, chemicaliën, kou, klussen: je handen hebben heel wat te verduren. Met gevolg dat je handen droog en ruw aanvoelen. Ik deel zes gouden tips hoe je je droge handen kunt verzorgen.

Veel mensen hebben last van droge handen, helemaal in de winter. Ook als je je handen vaak wast, kunnen je handen uitdrogen. Geen zorgen. Door de juiste verzorging kun je droge handen voorkomen. Wil je meer tips en advies over de droge huid? Check dan eens mijn adviespagina over de droge huid. In deze blog deel ik 6 tips voor (extreem) droge handen.  

Wat is de oorzaak van droge handen?

Wat veel mensen niet weten, is dat water de grote vijand is van een droge huid. Dit geldt niet alleen voor droge handen, ook als je last hebt van droge benen of droge voeten. Hoe zit dat? Watercontact droogt de huid uit. Na een bad of douche verdampt het water op de huid, waarbij het water uit de huid meeneemt. Het resultaat: een nog drogere huid. De combinatie van water en zeep is trouwens funest bij een droge huid. Het is natuurlijk fijn om je handen te wassen met zeep, maar de huid vindt dit een stuk minder fijn. Zeep zorgt ervoor dat het vettige laagje op de huid wordt aangetast. Dit zorgt ook weer voor uitdroging. 

Zoals ik net al noemde, kun je in de wintermaanden meer last hebt van droge handen. We spreken ook wel over ‘winterhanden’. Winterhanden ontstaan doordat kleine bloedvaatjes in de huid reageren op kou. Wanneer je je handen vervolgens opwarmt, treedt er een tintelend gevoel op, waardoor de handen rood worden en gaan jeuken. Door dat jeukende gevoel ga je krabben en ontstaan er kloofjes. Wil je hier meer van weten en handige tips hiervoor krijgen? Kijk dan eens naar mijn blog: de oplossing voor droge winterhanden.

Symptomen van (extreem) droge handen

Droge handen kunnen pijnlijk en ruw aanvoelen. Dit is natuurlijk vervelend, maar weet dat je niet de enige bent. Extreem droge handen kun je herkennen aan het volgende:

  • Je handen voelen ruw aan 
  • Je ziet schilferige plekken op je handen, bijvoorbeeld op je knokkels
  • Je ziet kleine kloofjes die lijken op scheurtjes in de huid
  • De huid kan jeuken
  • De huid kan rood zijn door een verhoogde gevoeligheid

De 6 gouden tips om van je droge handen af te komen

Wil je je (extreem) droge handen verzorgen en beschermen? Dan heb ik hier 6 gouden tips voor je:

1. Gebruik milde handzeep
Kies voor een milde handzeep, het liefst parfumvrij. Zeep en parfum vinden je huid niet leuk. Zeep heeft namelijk een ontvettende werking en parfum tast de barrièrefunctie aan.

2. Was je handen zo min mogelijk en niet met te heet water
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar water helpt juist niet tegen een droge huid. Als water op je huid komt, verdampt het water en neemt het vocht mee uit de huid. Doe je dit met extra heet water? Dan zorgt de hitte ervoor dat de huid extra uitdroogt. Was je handen daarom alleen als het noodzakelijk is en met lauw water.

3. Probeer ander contact met water te vermijden
Ga je schoonmaken of afwassen? Probeer dan je handen te beschermen met rubberen handschoenen. Let op: als je handschoenen langer dan tien minuten draagt, dan gaan je handen zweten. In de handschoenen wordt het dan ook weer nat. Heb je last van extreem droge handen? Draag dan onder de rubberen handschoenen nog een paar katoenen handschoenen.

4. Maak je handen goed droog na het handen wassen
Water neemt vocht mee uit de huid, maak daarom je handen goed droog. Vergeet tijdens het afdrogen niet tussen je vingers te drogen. Doe dit het liefst deppend en niet te ruw. Deppend zorgt ervoor dat het vetlaagje langer blijft zitten op je handen wat uitdroging voorkomt. Deppen voorkomt irritatie van de droge gevoelige huid.

5. Droog de huid ook goed onder je ringen
Veel mensen vergeten dit, maar juist onder je ringen is het belangrijk om de huid goed te drogen. Water en zeep blijft vaak onder je ringen zitten, waardoor er irritatie ontstaat.

6. Gebruik handcrème voor je droge handen
Een goede handcrème voor de droge handen is van belang bij het herstel van de huidbarrière. Ik heb een handcrème ontwikkeld met 5% ureum. Dit ingrediënt verwijdert schilfertjes en zorgt ervoor dat het vocht in de huid goed wordt vastgehouden.

Veelgestelde vragen over droge handen

Waarom heb ik in de winter meer last van droge handen?

Als je last hebt van winterhanden komt dit door de combinatie van de droge en koude lucht buiten met de droge lucht binnen als de verwarming aanstaat. Deze combinatie maakt de huid kwetsbaarder en het vocht in de huid verdampt hierdoor sneller.

Welke ingrediënten ondersteunen en verzorgen droge handen?

Ingrediënten die de handen verzorgen en zacht en soepel laten aanvoelen, zijn: ureumglycerine, shea butter en vaseline.

Kan ik mijn droge handen meerdere keren per dag insmeren?

Zeker! Bij droge handen is een intensieve huidverzorging belangrijk. Smeer daarom meerdere keren per dag de handen in, vooral na het wassen van de handen.