Hoelang is zonnebrand houdbaar?

Zon en de huid
Hoelang is zonnebrand houdbaar?
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Ineens is de zomer voorbij. Zon weg. En dus verdwijnt ook de tube zonnebrandcrème in de kast. Een jaar later spit je je badkamerkastje door en daar staat die aangebroken tube van vorig jaar. Nog goed te gebruiken? Of gooi je hem beter weg en ga je voor een nieuwe? Hoelang is zonnebrand houdbaar?

Elk jaar nieuwe zonnebrandcrème kopen? Nooit meer een aanbieding meepakken omdat zonnebrandcrème kan bederven? No worries. Hoeft niet zo te zijn. Bij de houdbaarheid van zonnebrandcrème hangt het vooral af van wanneer je ’m hebt aangeschaft.

Kan zonnebrand bederven?

Ja. Door zonlicht, warmte en vocht kan zonnebrandcrème bederven. De kwaliteit gaat dan achteruit. En dit maakt het lastig om garanties te geven over de zonnefilters. Het kan dat ze verminderen in sterkte.

Bij die zonnefilters wringt het dus, bij een zonnebrandcrème van vorig jaar. Want de zonnefilters zijn de enige reden dat we zonnebrandcrème gebruiken.

Heeft zonnebrandcrème een houdbaarheidsdatum?

Ja. En die staat altijd op de tube, afgedrukt in een potje met open deksel. Op mijn suncare staat 12M. Dit betekent dat de zonnebrandcrème na opening 12 maanden houdbaar is.

Hoelang is zonnebrand houdbaar?

Dan de hamvraag. Hoelang is zonnebrand houdbaar? Na opening 1 jaar. Heb je de zonnebrandcrème nog niet geopend? Je kunt de zonnebrand 2,5 jaar bewaren. Maar hij moet dus wel op binnen die 2,5 jaar. Het is niet zo dat je de zonnebrand 2,5 jaar in de kast kunt zetten om hem daarna nog een jaar lang te gebruiken.

  • Houdbaarheid zonnebrand ongeopend: 2,5 jaar
  • Houdbaarheid zonnebrand aangebroken: 12 maanden na opening

Of je tube van vorig jaar nog houdbaar is, hangt dus vooral af van het moment dat je je tube hebt gekocht of geopend.

Heb je ’m voor die laatste zonnestralen in september gekocht? Dan is-ie bij de eerste mooie dagen in de lente of begin van de zomer zeker nog houdbaar.

Heb je ’m aan het begin van de zomer gekocht? En is de tube een jaar later nog niet op? In dit geval is het beter om een nieuwe tube te kopen. Maar, tot twaalf maanden na openen is er niets aan de hand.

Zonnebrand over de datum?

Oké. Die zonnebrand is over de datum. Maar weggooien? Liever niet, je vindt het maar zonde. Let op: de zonnecrème gebruiken, is echt geen goed idee. Smeer ’m niet op, maar weg ermee. Hup, in de prullenbak. De zonbescherming van zonnebrandcrème is de enige reden dat we dit product gebruiken. Je begrijpt: als het niet werkt, waarom smeren? Nou, precies.

Zonnebrandcrème beschermt onze huid tegen zonverbranding, huidschade en vroegtijdige huidveroudering. Een zonnebrandcrème koop je dus niet om te bewaren. Of om ‘zuinig’ mee te doen. Een zonnebrandcrème koop je om te smeren. Dik genoeg en herhaaldelijk!

Mijn tips

  • Zonnebrand over de datum? Koop een nieuwe en zorg dat je dit probleem volgend jaar niet weer hebt. Smeer voldoende!
  • Houd een oogje op je zonnebrandcrème. Laat de tube niet slingeren in de zon. Of in je auto. Ben je op het terras, strand of aan het zwembad? Houd je zonnebrandcrème uit het directe zonlicht. Doe ’m terug in de tas of rol hem in een handdoek.
  • Zonnebrandcrème bewaren? Zet je hem weg voor een volgende vakantie of zomer? Bewaar hem koel en donker.
  • In de weer met smeren? Vergeet de 5 meest vergeten plekjes niet. SLORP!