Kun je verbranden in de lente?

Over zonbescherming bestaan veel misverstanden. Zo denken veel mensen dat in de lente verbranden niet mogelijk is. Niets is minder waar…

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Zeker omdat de huid in de winter meestal niet zo erg veel aan de zon is blootgesteld, is de huid enorm gevoelig voor die eerste zonnestralen! Zorg er dus voor dat je niet verbrandt, laat de huid geleidelijk wennen aan de zon en smeer zeker tussen 12 en 15u extra goed met een zonnebrandcrème.

Zonkracht op wolkeloze lentedag

Zonkracht is de maat voor de hoeveelheid UV-straling die de aarde bereikt. In het buitenland wordt dit vaak de UV-index genoemd. Bewolking heeft zeker invloed op zonkracht. Zonkracht is daarentegen niet afhankelijk van de hoogte van de temperatuur. Het is goed om je te realiseren dat zonkracht dus behoorlijk sterk kan zijn op die eerste mooie wolkeloze lentedagen!

Gewoon in het park

Vorig jaar deed ik een onderzoek naar kennis over zonverbranding van ouders in Nederland. Er kwam onder andere uit naar voren dat de meeste zonverbrandingen gewoon in Nederland plaatsvinden. En opvallend genoeg verbranden veel kinderen tijdens een bezoek aan de speeltuin. De zonnebrandcrème gaat dus wel mee in de strandtas, maar niet naar pretpark, speeltuin of op de fiets.

Kans op huidkanker

Bij verbranding op kinderleeftijd neemt de kans op huidkanker toe. Bovendien ‘onthoudt’ je huid de hoeveelheid blootstelling aan de zon in de loop van het leven. Hoe meer dat wordt, hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd.

Zorg voor goede huidverzorging, dus altijd een tube zonnebrandcrème in je tas!