Kun je verbranden in de lente?

Zon en de huid
Kun je verbranden in de lente?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Over zonbescherming bestaan veel misverstanden. Zo denken veel mensen dat in de lente verbranden niet mogelijk is. Niets is minder waar…

Juist omdat de huid in de winter vaak niet zo heel veel aan de zon is blootgesteld, is die enorm gevoelig voor die eerste lente-zonnestralen! Zorg er dus voor dat je niet te lang in de zon bent, laat de huid geleidelijk wennen aan de zon en smeer zeker tussen 12.00 en 15.00 uur ‘s middags extra goed met een zonnebrandcrème. Want ook in de lente kun je verbranden.

Zonkracht op wolkeloze lentedag

Zonkracht is de maat voor de hoeveelheid UV-straling die de aarde bereikt. Dit wordt ook vaak de UV-index genoemd. Bewolking heeft zeker invloed op zonkracht. Zonkracht is daarentegen niet afhankelijk van de hoogte van de temperatuur. Het is goed om je te realiseren dat zonkracht dus behoorlijk sterk kan zijn op die eerste mooie wolkeloze lentedagen. Verbranden in de lente is dus zeker mogelijk.

Verbranden in de lente: gewoon in het park

Vorig jaar deed ik een onderzoek naar kennis over zonverbranding van ouders in Nederland. Hieruit kwam onder andere naar voren dat de meeste zonverbrandingen gewoon in Nederland plaatsvinden. En opvallend genoeg verbranden veel kinderen tijdens een bezoek aan de speeltuin. De zonnebrandcrème gaat dus wel mee in de strandtas, maar niet naar pretpark, speeltuin of op de fiets.

Kans op huidkanker

Bij verbranding op kinderleeftijd neemt de kans op huidkanker toe. Bovendien ‘onthoudt’ je huid de hoeveelheid blootstelling aan de zon in de loop van je leven. Hoe meer blootstelling, hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd.

Zorg daarom voor goede huidverzorging, dus altijd een tube zonnebrandcrème in je tas!