Helpt aftersun bij een verbrande huid?

Helpt aftersun bij een verbrande huid?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Je hebt net iets langer in de zon gezeten dan de bedoeling was of bent vergeten je nóg een keer in te smeren met zonnebrandcrème… en dat voel je! Een verbrande huid na het zonnen is vaak rood en pijnlijk. Wat kun je hieraan doen? Helpt aftersun bij een verbrande huid? Je dermatoloog to the rescue.

Wat is aftersun?

Na een dagje zon kan je huid trekkerig aanvoelen. Dit komt doordat UV-straling en warmte effect hebben op de huidbarrière. Je smeert een aftersun om je huid te verzorgen. Ook als je niet bent verbrand, is het verstandig de huid na zonblootstelling in te smeren met een goede aftersun.

Wat is dat dan, een goede aftersun? Dat is een product – in de vorm van een milk, lotion of gel – dat speciaal is ontwikkeld voor het herstel van de huidbarrière na blootstelling aan de zon. Liefst zónder irriterende ingrediënten zoals parfum, alcohol of menthol, ook al zorgen die soms voor een ‘verkoelend’ effect. Graag wel met bijvoorbeeld hydraterende stoffen als glycerine, het barrière-herstellende niacinamide en kalmerende stoffen. Ook een goed ingrediënt is aloë vera. Hoewel dit in aftersunproducten vaak in een te laag percentage wordt toegevoegd, waardoor het te weinig doet. 

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Smeer je daarom, om zonverbranding te voorkomen, regelmatig goed in met zonnebrandcrème en houd in de gaten hoe lang je al in de zon bent. Hoe lang in de zon nodig is voor de opname van vitamine D vertel ik in dit blog.

Wanneer moet je aftersun smeren?

Als dermatoloog kan ik het niet vaak genoeg zeggen: bescherm je tegen de zon, zonnebrand smeren dus! Een goede zonbescherming met een zonnebrandcrème is het allerbelangrijkst. Parfumvrij en met alleen maar werkzame ingrediënten die de huidbarrière herstellen, bijvoorbeeld Drs Leenarts Suncare SPF30 en Suncare SPF50. Geschikt voor de meest gevoelige huid, voor kinderen en volwassenen.
Na zonblootstelling verzorg je je huid met aftersun, bijvoorbeeld de Drs Leenarts Aftersun. Herhaal dit zo vaak je wilt om de huidbarrière te herstellen.
De gevolgen wanneer je geen aftersun gebruikt? Als je geen aftersun gebruikt, kun je langer last houden van dat vervelende, trekkerige gevoel in je huid en als je bent verbrand kun je gaan vervellen. De kunst is dan om van de velletjes af te blijven. Smeer je huid liever in met een verzorgende crème, zoals de Drs Leenarts Bodycrème met 5% ureum, of ga in bad met badolie. Let op: het is niet zo dat smeren met aftersun je de garantie geeft dat je niet vervelt.

Wat doet aftersun met je lichaam?

Helaas beschermt geen enkele zonnebrandcrème voor honderd procent tegen UV-stralen en kan geen enkele aftersun de zonschade ongedaan maken. Na een dagje in de zon is de huid extra droog. De UV-stralen zijn de boosdoeners. Ze beschadigen de huidbarrière, waardoor de huid vocht niet goed kan vasthouden en uitdroogt.
Een goede aftersun kan de huid voorzien van herstellende ingrediënten. Mijn Aftersun bevat antioxidanten zoals niacinamide, vitamine C en E en is parfumvrij. Zo geef je je huid direct de boost die het nodig heeft.

Je brengt de aftersun zo vaak (en zo veel) aan als prettig voelt. Dit kan op zowel je lichaam als je gezicht. Je hoeft voor je gezicht dus geen aparte lotion te kopen. Dat scheelt weer.

Dit doet aftersun voor gezicht en lichaam:

  • aftersun herstelt de huidbarrière
  • aftersun helpt het trekkerige gevoel na zonblootstelling verminderen
  • aftersun kan voor verlichting zorgen na zonnebrand
  • je huid na zonblootstelling verzorgen met aftersun is prettig, maar doet eigenlijk niets tegen huidveroudering. Goed smeren met een zonnebrandcrème helpt wel tegen zonschade (en dus huidveroudering).

Aftersun op een verbrande huid

Een verbrande huid voelt pijnlijk aan. Aftersun smeren kan dan een vervelend klusje zijn. Doe het toch. Door te smeren ga je uitdroging van de huid tegen en help je de barrièrefunctie van de huid te herstellen. Aftersun is niet schadelijk op een verbrande huid en geeft verlichting. Tip: bewaar de tube in de ijskast voor een verkoelend effect.
Gebruik liefst een aftersun op waterbasis voor zo min mogelijk huidirritatie. Aqua staat dan als eerste op de ingrediëntenlijst genoemd. Vette producten houden de warmte vast in je huid en dat is juist niet de bedoeling. 

Ook als je niet verbrand bent, is het belangrijk je huid na zonblootstelling te verzorgen. Je huid kan na al die warmte en UV-straling wel wat extra aandacht gebruiken.

Let op: gebruik geen aftersun met irriterende ingrediënten. Dan kun je op een verbrande huid nog beter niets smeren. Kies dus een  ongeparfumeerd product, zonder irriterende stoffen als menthol of alcohol. Want een verbrande huid is extra gevoelig voor dit soort schadelijke stoffen.

Alternatief aftersun op een verbrande huid

– Bij een verbrande huid drogen de huidcellen uit, het gevolg hiervan is dat de huid kan gaan jeuken. Door de huid te koelen – niet met ijs! – kun je de jeuk stillen. Neem bijvoorbeeld een lauwe of koude douche.
– Koude yoghurt of komkommer klinken ook verkoelend, maar beide doen op de verbrande huid niet veel meer dan koude kompressen. Bij een zonverbrande huid hoef je dus niet per se naar de supermarkt te rennen, maar kun je net zo goed een natte theedoek als koud kompres gebruiken. 
– Een zonverbrande huid is vaak wat droger. Daarom kan een lauw bad met badolie fijn zijn na een dagje zon. Mijn badolie laat een verzorgend laagje achter op je huid.
– Gebruik in plaats van aftersun een goede bodylotion of hydraterende crème. Ook die geven verlichting.
– Bij een ernstige zonverbranding is het soms nodig pijnstillers (kies een pijnstiller uit de NSAID-groep, zoals aspirine of ibuprofen, die zijn pijnstillend en werken ontstekingsremmend) te slikken en ontstekingsremmende crèmes te smeren. Deze crèmes kun je op recept van je huisarts krijgen. 

Veelgestelde vragen over aftersun

Is aftersun nuttig?

Ja, aftersun verzorgt de huid na zonblootstelling.

Hoe lang moet aftersun intrekken?

Dit verschilt per persoon en product. Ik zou zeggen: totdat je ziet dat de huid de crème heeft opgenomen. Het is niet zoals bij een organische zonnebrand dat het product pas na circa 30 minuten werkt. Aftersun geeft direct na het aanbrengen al een verkoelend effect.

Hoe vaak moet je aftersun smeren?

Na de zonblootstelling kun je aftersun naar eigen behoefte zo vaak smeren als je wilt.

Kun je aftersun ook als zonnebrand gebruiken?

Nee, dat kan niet.

Wat doet aftersun met je lichaam?

Aftersun zorgt ervoor dat de huidbarrière kan herstellen en geeft verlichting na zonblootstelling.

Waarom mag je niet met aftersun in de zon?

Het woord ‘after’ zegt het al: aftersun is voor ‘na de zon’. In de zon (ook als-ie er niet lijkt te zijn) gebruik je altijd een zonnebrandcrème met minimaal SPF30.