Hoe vaak moet je zonnebrand smeren?

Hoe vaak moet je zonnebrand smeren?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Om verbranding, huidschade en huidkanker te voorkomen is het belangrijk zonbescherming te gebruiken. En het liefst gebruik je een zonnebrand zonder troep natuurlijk! Naar buiten? Smeer je in. Ja, ook als het bewolkt is. Maar hoe vaak moet je zonnebrand smeren? En waarom? Ik leg het je uit in deze blog. Waarom moet je zonnebrand smeren?

Als dermatoloog kan ik niet vaak genoeg zeggen: bescherm jezelf tegen zonblootstelling. Wist je dat zonblootstelling de grootste veroorzaker van huidkanker is? We houden van de zon, maar ook van onze gezondheid. Om huidkanker, een verbrande huid en huidveroudering te voorkomen, is zonbescherming dus heel belangrijk. Gebruik altijd een SPF wanneer je buiten bent. En vind jij het prettig om een kleurtje te hebben? Kies voor zelfbruiner. Schaadt de huid niet, en je krijgt toch een mooie glow. 

Wanneer moet je zonnebrandcrème smeren?

Altijd wanneer je naar buiten gaat. Smeer jezelf een halfuur voor zonblootstelling in. Herhaal dit elke twee à drie uur. Vermijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur, wanneer die op z’n sterkst is. 

Zonnebrand insmeren?

Mijn advies is: begin een halfuur voordat je naar buiten gaat met zonnebrand insmeren en herhaal dit iedere twee à drie uur. Ook als je al een kleurtje hebt, gewoon blijven smeren. Maar ook als je je goed insmeert, kun je natuurlijk niet onbeperkt in de zon blijven. Blijf sowieso liever uit de zon tussen 11.00 en 15.00 uur, wanneer die het hoogst staat.

 Smeertips

  • Ga je op een zonnige dag naar het strand? Smeer dan ook je kinderen thuis al in. Dat scheelt gedoe. Als je kinderen op het strand zijn, willen ze maar één ding: spelen.
  • Gebruik elke dag een dagcrème met SPF, ook in de winter. Zo is je gezicht dagelijks beschermd tegen de eerste zonnestralen van die dag en voorkom je huidveroudering.
  • Onthoud goed: te vaak smeren bestaat niet. En de zon maakt geen onderscheid in liggen, sporten, spelen, wandelen of fietsen. Smeer er altijd op los! Ik zeg altijd: heb jij nog een tube van vorig jaar liggen? Dan weet je dat je te weinig hebt gesmeerd.

Ezelsbruggetje

Smeer jij je regelmatig in met zonnebrandcrème, maar verbrand je toch op plekken waar je het niet had verwacht? Ik heb de vijf meest vergeten plekken voor je op een rij gezet. Eigenlijk is het heel simpel te voorkomen. Je hoeft alleen maar het woord SLORP te onthouden.

1. Scheiding in het haar

2. Lippen

3. Oren

4. Randjes van het zwempak/bikini

5. Puntje van de neus

Wist je dat… 

Het slim is om altijd zonnebrandcrème in je handtas te hebben? Zo word je niet verrast door de zon in de speeltuin of op het terras. Zo’n grote tube is niet handig, daarom is mijn Suncare ook in mini verkrijgbaar. Die gooi je zo, hup, de tas in!

De verschillen SPF

De SPF is een maat die aangeeft hoeveel langer bij een bepaalde zonkracht iemand met zonnebrandcrème ongestraft, dus zonder te verbranden, in de zon kan blijven. Bij de voorgeschreven laagdikte blokkeert een SPF4 75% van de zonnebranddosis aan UVB-stralen en laat dus 25% door. SPF15 blokkeert ruim 93% en SPF50 bijna 98%. Een zinvolle bescherming tegen zonnebrand bereik je met zonnebrandcrèmes met minimaal beschermingsfactor 15.

Factor 30 vs factor 50

Realiseer je dat geen enkele factor voor 100% bescherming biedt tegen de zon. Het allerbelangrijkste is dat je vaak genoeg én voldoende crème smeert. Dat wordt voornamelijk bij SPF50 vergeten, omdat deze hoge factor het gevoel geeft goed beschermd te zijn voor de hele dag. Dit is zeker niet het geval. Door wrijving, zweten of zwemmen wordt de factor na twee uur alweer minder.

Hoeveel zonnebrand smeren op je lichaam?

Om de aangegeven factor te halen moet je 2 mg per vierkante centimeter huid smeren. Dat komt neer op een theelepel voor je gezicht en een eetlepel voor arm, been en rug. Mijn advies? Smeer zo dik als een laag pindakaas op een boterham.

Veelgestelde vragen over snel bruin worden

Moet je elke dag zonnebrand smeren?

Gebruik wanneer je naar buiten gaat altijd zonbescherming.

Hoe lang moet je een zonnebrand laten intrekken?

Het beste is om je een halfuur voor zonblootstelling in te smeren.  

Hoeveel ml zonnebrandcrème gebruik je per dag?

Een volwassene die zich van top tot teen insmeert en de bescherming wil halen die de SPF aangeeft, moet daarvoor per smeerbeurt 6-7 theelepels gebruiken. Dat komt neer op 33 ml per smeerbeurt. 
Met een fles van 200 ml kun je je dus een keer of 6 van top tot teen insmeren. Op een dag naar het strand met 4 volwassenen gaat er dus bij goed smeren meer dan 1 fles doorheen. In de praktijk smeren mensen vaak maar de helft tot een derde van wat er nodig is om de geclaimde SPF te halen. 

Hoe lang doe je met 200 ml zonnebrandcrème?

Ligt er maar aan of je op vakantie bent en elke dag buiten bent of niet. En natuurlijk hoe groot of klein je bent. Wanneer je de hele dag blootgesteld wordt aan de zon, is het belangrijk om elke twee uur te smeren. Om de aangegeven factor te halen moet je 200 milligram per vierkante centimeter huid smeren. Een rekensom dus! 

Hoe lang ben je beschermd met zonnebrandcrème?

Twee à drie uur. Door wrijving, zweten of zwemmen wordt de factor na twee uur alweer minder.

Hoe moet je zonnebrand smeren?

Smeer zo dik als een laag pindakaas op een boterham.