Tattoo en de zon: advies en tips

Tattoo en de zon: advies en tips
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Heb je een nieuwe tattoo, wil je ’m showen. Hup, bloot die armen, benen of rug. Maar pas op, met je verse tattoo in de zon is geen goed idee. Ik leg je uit waarom.

Met een nieuwe tattoo in de zon

Een nieuwe tattoo is een wond op de huid, het voelt als een schaafwond. De genezingstijd van een tatoeage hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van de tatoeage, de locatie van de tatoeage op het lichaam, de gebruikte techniek, de kwaliteit van de inkt en hoe jouw lichaam erop reageert. Over het algemeen duurt het genezingsproces van een tatoeage ongeveer twee à drie weken, maar het kan tot vier tot zes weken duren voordat de tatoeage volledig is genezen. Normaal gezien is de wond na maximaal twee weken gesloten. Wanneer de huid is gesloten, kun je een SPF smeren. Als de huid dicht is, is de tatoeage natuurlijk – diep in de huid – nog niet helemaal genezen (vandaar die zes weken). Pulk niet aan je tattoo om littekens te voorkomen.

Hoe geneest een tattoo?

Het genezingsproces van een tatoeage kan in verschillende stadia verlopen. Direct na het zetten van de tatoeage kan er wat bloed en overtollige inkt uit de huid komen, waardoor er een korstje op de tatoeage kan ontstaan. In de eerste paar dagen na het zetten van de tatoeage kan de huid rondom de tattoo gezwollen en rood worden, en kan er wat pijn en jeuk optreden. Na ongeveer een week zal de tatoeage beginnen te vervellen en kunnen er kleine stukjes inkt worden afgestoten. In de laatste fase van het genezingsproces wordt de tatoeage levendiger van kleur.

Hoe bescherm je je tattoo?

Het is heel belangrijk om je nieuwe tattoo in de zon op de juiste manier te beschermen. Je wilt tenslotte dat je tatoeage goed geneest en er mooi blijft uitzien. Ik deel 8 tips om je tattoo te beschermen:

1. Houd het folie erop Nadat je tattoo is gezet, zal de tatoeëerder er waarschijnlijk een folie overheen doen om de wond te beschermen. Laat die minstens een paar uur zitten, of volg de instructies van de tatoeëerder. Verwijder de folie voorzichtig en was de tatoeage met lauwwarm water en milde zeep.

2. Gebruik zonnebrandcrème Bescherm je tattoo tegen de zon (UV-straling) door zonnebrandcrème te gebruiken met minimaal SPF30. Breng de crème regelmatig aan, vooral als je langdurig blootgesteld bent aan de zon. Zoals ik eerder vermeldde: na twee weken is de wond meestal dicht, dan kun je zonnebrandcrème smeren. 

3. Smeer de tatoeage in met een vette zalf Totdat de tatoeage en de huid volledig zijn genezen. Je kunt bijvoorbeeld mijn Droge Huid Zalf gebruiken. Dit is een vette zalf op vaselinebasis.

4. Vermijd langdurig contact met water Probeer gedurende de eerste paar weken na het zetten van je tattoo niet te zwemmen, in bad te gaan of naar een sauna te gaan, aangezien water de tatoeage kan beschadigen en infecties kan veroorzaken.

5. Vermijd strakke kleding Draag geen strakke kleding over je tattoo, vooral niet tijdens de genezingsperiode. Dit kan wrijving veroorzaken en de genezing vertragen.

6. Houd het schoon Was je tattoo regelmatig met lauw water en milde zeep om ’m schoon te houden en infecties te voorkomen. Dep de tattoo voorzichtig droog met een schone handdoek.

7. Vermijd wrijving Vermijd het schuren of krabben van je tattoo, omdat dit de genezing kan vertragen en de tatoeage kan beschadigen.

8. Gebruik geen alcohol of peroxide Gebruik geen alcohol of peroxide op je tattoo, omdat dit de huid kan uitdrogen en de genezing kan vertragen.

Hoe lang mag een tattoo niet in de zon?

Het is belangrijk om je nieuwe tattoo gedurende het genezingsproces te beschermen tegen de zon. Waarom? De huid heeft simpelweg tijd nodig om te genezen en de kleuren van de tatoeage kunnen reageren op zonlicht.

Als je een nieuwe tattoo hebt, vermijd dan altijd directe zonblootstelling. Snel bruin worden? Geen goed idee. Bedek de tatoeage zoveel mogelijk met kleding totdat-ie volledig is genezen. Toch de zon in? Breng dan een zonnebrandcrème met een hoge SPF aan op de tatoeage en smeer elke twee uur opnieuw. Houd er rekening mee dat zonnebrandcrème de tatoeage niet volledig beschermt. Blijf dus liever zoveel mogelijk uit de zon.

Nadat de tatoeage volledig is genezen, is het nog steeds belangrijk om ‘m te beschermen tegen de zon door het dragen van beschermende kleding en zonnebrandcrème met een hoge SPF. Hiermee kun je voorkomen dat de kleuren van de tatoeage vervagen.

Vervellen tattoo 

Het vervellen van een tatoeage is een normaal onderdeel van het genezingsproces. Het gebeurt meestal in de tweede week na het zetten van de tatoeage. Dit is het moment waarop de bovenste laag van de huid begint af te pellen om plaats te maken voor de nieuwe, gezonde huid eronder.

Het is belangrijk om tijdens dit proces niet te krabben of aan velletjes te pulken, omdat dit de genezing kan vertragen en de tatoeage kan beschadigen. In plaats daarvan was je de tatoeage zachtjes met lauw water en een milde, ongeparfumeerde reiniger, zoals mijn Douchecrème, en dep je ‘m voorzichtig droog met een schone handdoek. 

Tijdens het vervellen kan de tatoeage er schilferig of korstig uitzien, maar dit is normaal en geen reden tot bezorgdheid. Het is belangrijk om de tatoeage gedurende deze periode goed vet te houden met een ongeparfumeerde crème of zalf. 

Het vervellen van de tattoo duurt meestal ongeveer een week, maar dit kan variëren afhankelijk van de grootte en locatie van de tatoeage, evenals de individuele genezingstijd van de persoon. Het is belangrijk om geduld te hebben en de tatoeage tijd te geven om volledig te genezen.

Genezen tattoo in de zon

Als je met je tatoeage in de zon gaat, kan dit een aantal ongewenste effecten hebben op de tatoeage en op je huid.

Ten eerste kan door blootstelling aan de zon de kleur van de tatoeage vervagen. De ultraviolette straling (UV-straling) van de zon kan de inkt van de tatoeage afbreken, waardoor de kleuren vervagen en er minder helder uitzien. Dit kan vooral gebeuren als de tatoeage nog in het genezingsproces zit.

Ten tweede kan blootstelling aan de zon de huid beschadigen en het genezingsproces vertragen. UV-straling kan de huid uitdrogen en beschadigen, wat kan leiden tot korstjes, schilfering en irritatie rondom de tatoeage. Als de tatoeage nog in het genezingsproces zit, kan blootstelling aan de zon dat proces vertragen.

Ten derde kan zonblootstelling het risico op huidkanker vergroten.

Om te voorkomen dat je tatoeage wordt beschadigd door de zon, is het belangrijk om de tatoeage te beschermen met kleding of met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF30 of hoger). Houd er rekening mee dat je de tatoeage tot vier weken na het zetten niet mag blootstellen aan direct zonlicht. 

Tips om je tattoo goed te verzorgen

Het is belangrijk om tijdens het genezingsproces de tatoeage goed te verzorgen om het risico op infectie en andere complicaties te verminderen. 

  • Houd de tatoeage schoon en breng een speciale zalf of crème aan om de tatoeage te beschermen en te hydrateren. 
  • Stel de tatoeage tijdens het genezingsproces niet bloot aan direct zonlicht, overmatig water of wrijving. Als je merkt dat de tatoeage niet goed geneest of als er tekenen zijn van infectie, neem dan contact op met je tattoo-artiest of een medische professional voor advies.
  • Je kunt zonnebrandcrème op je tatoeage smeren nadat de tatoeage volledig is genezen. Over het algemeen duurt dit ongeveer 2-3 weken, soms duurt het langer. Het verschilt per persoon, de een geneest sneller dan de ander. 

Het is belangrijk om de tatoeage te beschermen tegen de zon om te voorkomen dat de kleuren vervagen en de huid beschadigd raakt. Kies een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF30 of hoger) en breng deze royaal aan op de tatoeage voordat je naar buiten gaat. Herhaal dit iedere 2 à 3 uur of na het zwemmen of zweten om de bescherming te behouden.

Tattoo en zwemmen

Het wordt aanbevolen om minstens twee tot drie weken te wachten voordat je gaat zwemmen met een nieuwe tatoeage. Gedurende deze tijd is de tatoeage nog aan het genezen en is de huid gevoelig voor infecties. Zwemmen in chloor- of zoutwater, of in meren en rivieren, kan de genezing vertragen en het risico op infectie vergroten.

Vermijd ook overmatig zweten, strakke kleding of wrijving op de tatoeage totdat deze volledig is genezen. Raadpleeg altijd je tattoo-artiest voor specifieke instructies over het genezingsproces en hoe je je tatoeage het beste kunt verzorgen.

Hoe vaak tattoo insmeren?

Het insmeren van je tatoeage met een zalf of crème is een belangrijk onderdeel van het genezingsproces en het behoud van de kwaliteit van je tatoeage op lange termijn. Over het algemeen wordt aanbevolen om je tatoeage gedurende de eerste 2-3 weken een tot twee keer per dag in te smeren.

Tattoo en zonnebrandcrème

Na de eerste paar weken, wanneer je tatoeage begint te genezen, kun je overschakelen naar het aanbrengen van zonnebrandcrème om je tatoeage te beschermen tegen de zon en de kleuren langer helder te houden. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF30 of hoger) en breng deze royaal aan op je tatoeage voordat je naar buiten gaat. Breng zonnebrandcrème iedere 2 à 3 uur opnieuw aan, of na het zwemmen of zweten, om de bescherming te behouden. Blijf je tatoeage goed verzorgen en houd deze schoon.

Allergische reactie henna tattoo

Niet een plakplaatje, maar een henna tatoeage. In zuidelijke badplaatsen worden henna tattoos vaak op stranden gezet. Hoewel tijdelijk, zijn ze helaas niet ongevaarlijk. Waarom? Ik leg het je kort uit. In deze tijdelijke tatoeages zit, naast de henna, een hoge concentratie van de kleurstof PPD (P-Phenylenediamine). PPD is een stof waar veel kinderen en volwassenen allergisch op kunnen reageren, en die ook in bijna alle haarverf zit. En ja, hier kun je allergisch voor zijn.

Veelgestelde vragen over tattoos en de zon

Hoe bescherm je je tattoo tegen de zon?

UV-straling kan de huid verouderen en beschadigen, maar ook de kleuren van de tatoeage vervagen. Gebruik een ​​hoge SPF-zonnebrandcrème en breng regelmatig opnieuw aan wanneer je buiten bent. Het beste is de tatoeage bedekt te houden met kleding of de schaduw op te zoeken om blootstelling aan de zon te verminderen. Let op: als je tatoeage volledig genezen is, kan blootstelling aan de zon nog steeds schadelijk zijn.

En hoe lang duurt het voordat een tattoo is genezen?

Over het algemeen duurt het genezingsproces van een tatoeage ongeveer 2-3 weken, maar het kan tot 4-6 weken duren voordat de tatoeage volledig is genezen.

Wat gebeurt er als je met je tattoo in de zon gaat?

Als je tatoeage nog steeds aan het genezen is, is het blootstellen ervan aan de zon riskant omdat het de genezing kan vertragen en de huid kan beschadigen. UV-straling kan de huid irriteren en de kleuren van de tatoeage vervagen, waardoor deze er niet meer zo helder uitziet als voorheen.

Wanneer mag je zonnebrand smeren op je tattoo?

Na de eerste paar weken, wanneer je tatoeage begint te genezen, kun je overschakelen naar het aanbrengen van zonnebrandcrème met hoge factor om je tatoeage te beschermen tegen de zon en de kleuren langer helder te houden.

Waarmee kan je de tattoo het beste afdekken?

Wanneer de tattoo net gezet is, krijg je een tijdelijke folie eroverheen. In de zon bedek je de tattoo het beste met luchtige kleding.

Hoe lang mag je niet zwemmen met een nieuwe tattoo?

Het wordt aangeraden niet te zwemmen totdat de tatoeage volledig is genezen.

Hoe vaak moet je je tattoo insmeren?

Een tot tweemaal per dag met een ongeparfumeerde vette zalf, zoals Drs Leenarts Droge Huid Zalf.