Allergie en wolalcoholen… Hoe zit dat nou precies?

Zoals sommigen van jullie al gezien hebben, zijn al mijn huidverzorgingsproducten Allergy Certified. Eén van de voorwaarden om aan dit keurmerk te voldoen is dat de producten geen bekende allergenen bevatten zoals parfum, geurstoffen of bepaalde conserveermiddelen. Maar wat zijn wolalcoholen nou precies en waarom zijn ze nou zo slecht?

Allergy Certified: o.a. geen parfum, geen wolalcoholen.

Wolalcoholen komen voor in wolvet. Dit is een wasachtige substantie die door talgklieren van schapen wordt uitgescheiden om de vacht te beschermen tegen kou en regen. Wolalcoholen worden veel gebruikt in cosmetica en toiletartikelen. Maar ook in medicinale zalven en crèmes komen ze veelvuldig voor.

Voor wolalcoholen kun je een contactallergie ontwikkelen. Een contactallergie is een allergische reactie van de huid. Zo’n reactie ontstaat vaak pas nadat je vele malen aan een stof bent blootgesteld. Dus niet voor een nieuw product, maar net voor bijvoorbeeld die ene dagcrème die je al jaren gebruikt.

allergie wolalcoholen

Allergie wordt vaak veroorzaakt door wolalcoholen.

Bij een gezonde huid is de kans op een allergie voor wolalcoholen niet zo groot. Maar als  je een gevoelige, droge, beschadigde huid hebt is de kans hierop veel groter.  En dan is er best een probleem, want wolalcoholen zitten in ontzettend veel cosmetica en huidverzorgingsproducten. Omdat er alternatieve mogelijkheden zijn en je chronische blootstelling aan wolalcoholen wil vermijden, heb ik bij mijn productlijn voor de droge, gevoelige huid hier rekening mee gehouden.

Meer lezen over huidverzorging of droge huid?

En waarom een bodylotion vaak niet werkt bij een droge huid.

Een lijst van ingrediënten die tot de groep ‘wolalcoholen’ behoort.

Hoe weet je nou of een product wolalcoholen bevat? Dit is nog best een speurwerkje omdat er erg veel synomiemen zijn. Hou je vast: lanoline, lanolinezuur, lanoline alcohol, lanoline was, wolalcohol, adeps lanae, adeps lanae anhydrous, alcohol lanae, amerchol L-101, Amerchol CAB, anhydrous lanolin, etc. en dan ben ik nog niet eens klaar. Succes!