Zwanger en zonnen: hoe pak je dat veilig aan?

Zwanger en zonnen: hoe pak je dat veilig aan?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Ben je zwanger en ga je naar buiten? Gebruik altijd zonbescherming. We houden van de zon, maar ook van onze gezondheid. Geniet, maar zon met mate. Ook wanneer je een baby on board hebt. Ik leg je uit hoe je veilig zwanger de zon in kunt gaan. 

 

Naar buiten? Smeer je in, gebruik zonbescherming. We houden van de zon, maar ook van onze gezondheid. Geniet, maar zon met mate. Een verbrande huid, daar zit niemand op te wachten. Wanneer je zwanger bent, is het niet anders. Snel gezond bruin worden, dat bestaat niet!

Mag je zonnen als je zwanger bent?

Wanneer je zwanger bent, is het belangrijk je goed in te smeren. Dik genoeg en vaak genoeg. Hoeveel dat is? Smeer zo dik als een laag pindakaas op een boterham. Dit komt neer op een halve theelepel voor het gezicht en een eetlepel per arm, been of rug.

Ook bedacht ik een ezelsbruggetje voor de plekken die het vaakst worden vergeten met smeren: SLORP (scheiding, lippen, oren, randje badpak, puntje van je neus).

Want je weet: het is belangrijk om je altijd goed in te smeren, zodat je beschermd bent tegen UV-straling. Ook als het bewolkt is. En hoe het ook alweer zit met de zon en vitamine D? Wanneer je per dag ongeveer tien tot 15 minuten in de zon bent, krijg je voldoende vitamine D binnen. Diverse onderzoeken laten zien dat het gebruik van zonnebrandcrème de vitamine D aanmaak niet beïnvloedt. Geen enkele zonnebrandcrème beschermt immers 100%.

Twijfel je of je genoeg vitamine D binnenkrijgt, overweeg dan eens naar je voeding te kijken en slik eventueel een vitamine D supplement.

Hoe voorkom je een zwangerschapsmasker?

Wat is een zwangerschapsmasker eigenlijk? De medische naam is melasma, maar de pigmentvlekken worden ook wel zwangerschapsmasker genoemd, omdat het vaak voorkomt tijdens of na de zwangerschap. Je ziet de hyperpigmentatie meestal op het voorhoofd, de bovenlip, slapen, rondom de ogen en de wangen. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen en mensen met een hoger huidtype (donkere huid). In de zomer verergert melasma vaak/valt de pigmentatie meer op door blootstelling aan zonlicht. De bruine vlekken zijn namelijk erg gevoelig voor UV-licht en worden dan snel donkerder. 

Nu wil je natuurlijk weten: hoe voorkom je een zwangerschapsmasker? Als je aanleg hebt voor melasma, is het ontstaan hiervan niet altijd te voorkomen. Ik weet het, geen leuk antwoord. Wel is het heel belangrijk om zonnebrand te smeren. UV-straling is namelijk een uitlokkende factor van melasma, oftewel een zwangerschapsmasker. Smeer vaak genoeg en dik genoeg. Mijn Suncare plakt niet, smeert lekker en bevat geen troep. Ga voor Suncare SPF 30 of 50. Meer weten over SPF betekenis? Lees mijn blog hierover. Vermijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur en draag een hoed om te voorkomen dat je gezicht volledig in de zon komt. Zo verklein je ook de kans op pigmentvlekken.

Zwanger en zwangerschapsmasker behandelen? Het advies is dan om te wachten. Sowieso zijn veel behandelingen niet mogelijk tijdens de zwangerschap, maar de reden is ook dat melasma spontaan weer kan verdwijnen na de zwangerschap.

Tips om veilig te zonnen als je zwanger bent

Hoe zon je veilig als je zwanger bent? Als dermatoloog ben ik sowieso geen voorstander van zonnen. Geniet, maar zon met mate. Gezond bruin worden bestaat gewoon niet. Vermijd de felle zon tussen 11.00 en 15.00 uur en bedek je huid met luchtige kleding. Dat je genoeg moet drinken tijdens warm weer hoef ik je vast niet te vertellen. En smeren? Doe dat vooral vaak en dik genoeg. Elke twee à drie uur, en zo dik als een laag pindakaas op een boterham. Ga je voor een spray of tube? 

Veelgestelde vragen over zwanger in de zon

Mag je in de zon als je zwanger bent?

Ja, je mag in de zon wanneer je zwanger bent, maar doe dit wel verstandig en met mate.

Is te veel zonnen schadelijk voor de baby?

De zonnestraling die op de zwangere buik komt, komt niet bij de baby. Wel is het belangrijk om verbranding van de buik en oververhitting van het lichaam te voorkomen. Leg eventueel een handdoek over de buik heen.

Hoe voorkom ik een zwangerschapsmasker?

Bescherm je huid goed tegen UV-straling met zonbescherming. Melasma verergert door zonlicht. Zoek de schaduw op, draag een hoed en vermijd de sterke zon tussen 11.00-15.00.

Hoe lang kun je in de zon liggen?

Hoe lang je in de zon kunt liggen zonder te verbranden is afhankelijk van je huidtype en de sterkte van de zonnestraling, ook wel UV-index genoemd.

Met welke factor moet ik me insmeren als ik zwanger de zon in ga?

Smeer minimaal een factor 30 en breng deze ruim en regelmatig aan op de huid.

Mag ik onder de zonnebank als ik zwanger ben?

Praktisch gezien mag je wanneer je zwanger bent onder de zonnebank omdat de straling niet bij de baby komt. Alleen is de zonnebank natuurlijk sowieso niet goed en verhoogt de kans op melasma. Hiernaast wordt een baby niet snel oververhit in de buik; een zwangere vrouw mag namelijk ook kort in de sauna of in een warm bad.