Jeuk verlichten bij waterpokken

Volwassen huid
Jeuk verlichten bij waterpokken
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Het is een van de irritantste kenmerken van waterpokken: de jeuk! Of het nu je kindje is of jijzelf die er last van heeft, één ding is zeker: krabben maakt het alleen maar erger. Maar wat kun je wel doen om de jeuk te verlichten? Ik geef advies en deel 6 onmisbare tips.

In dit blog deel ik mijn tips en advies over wat je kunt doen tegen de jeuk als je last hebt van waterpokken. Wat moet je vooral niet doen en wat kun je wél doen om de jeuk te verlichten? Welk middel helpt het beste? Ik leg het je uit. Als je meer wilt weten over waterpokken, raad ik je aan mijn adviespagina over waterpokken te lezen.

Waterpokken en jeuk: tips

Waterpokken begint meestal met lichte koorts. Eén tot twee dagen later verschijnen de jeukende rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam. En dat kan supervervelend zijn! De blaasjes zorgen namelijk voor heel veel jeuk.

Lees ook: Waterpokken bij volwassenen

1. Knip de nageltjes
Probeer te voorkomen dat je kind aan de waterpokken krabt. Dat vergroot namelijk de kans op infecties en littekens. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan! Mijn tip is om de nageltjes van je kind kort te knippen, want dat maakt het krabben een stuk moeilijker.

2. Dep de huid na bad of douche droog
En komt je kind net uit de douche of het bad? Dep de huid dan voorzichtig droog.

3. Trakteer op een waterijsje
Wanneer je kindje blaasjes in de mond heeft, kan een ijsje verkoelend werken. Trouwens, bij blaasjes op een andere plek dan in de mond doet waterijs het natuurlijk ook goed als troostmiddel.

4. Gebruik Drs Leenarts Verkoelende Lotion
Gelukkig heb ik als dermatoloog een middel ontwikkeld om de jeuk bij waterpokken tegen te gaan: Verkoelende Lotion. Dit cosmetische product, verzacht, verkoelt en droogt de blaasjes sneller in.

5. Luier uit
Het ene kind heeft een paar blaasjes en rode vlekjes op het lichaam, het andere heeft er honderden. De blaasjes kunnen ook in de mond zitten en onder de luier. Verschoon de luier zoveel mogelijk. Is je kind (bijna) zindelijk? Laat de luier dan liever uit en zet hem regelmatig op de wc. Zonder luier slaapt je kind bovendien lekkerder, omdat het schuren van de luier vaak extra jeuk geeft.

6. Bewaar de Verkoelende Lotion in de koelkast
Wil je een extra verkoelend effect? Bewaar de lotion dan in de koelkast.

Lees ook: Waterpokken bij baby en kind

Drs Leenarts Verkoelende Lotion

Hoe gebruik je het?
Schud de lotion voor gebruik. Stip de jeukende blaasjes aan. Dit kan met je vingers of met de bijgeleverde aanstipper. Doe dit enkele keren per dag, totdat de blaasjes zijn ingedroogd. De lotion geeft direct een verkoelend effect. Ook zorgt de lotion ervoor dat de blaasjes sneller indrogen.

Is het pijnlijk?
Er zitten in deze lotion geen irriterende ingrediënten, zoals parfum. Het aanstippen van de blaasjes is dus niet pijnlijk. Het product is ook heel goed te gebruiken bij jeuk door de eikenprocessierups en bij gordelroos. Let op: de Verkoelende Lotion laat wel witte stippen achter, door het werkzame ingrediënt zinkoxide. Geen zorgen, die was je zo weer weg.

Lees ook: Waterpokken en zwanger

Veelgestelde vragen

Hoe lang kan ik last hebben van de jeuk bij waterpokken?

Gemiddeld genomen ben je met een dag of tien wel van die vervelende waterpokken af. En dus ook van die vreselijke jeuk!

Wat helpt tegen de jeuk bij waterpokken?

Niet krabben (nagels kort houden), droog deppen na het douchen én een verkoelende lotion om de blaasjes sneller te laten indrogen.

Welk middel helpt tegen jeuk bij waterpokken?

Mijn advies: Drs Leenarts Verkoelende Lotion. Iedereen krijgt waterpokken, dus handig om dit product in huis te hebben. De Verkoelende Lotion is ongeopend tweeënhalf jaar houdbaar.