Welke douchegel voor een droge, gevoelige huid?

Welke douchegel voor een droge, gevoelige huid?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Douchecrème. Het is nou echt zo’n product dat we dagelijks gebruiken, zonder er echt aandacht aan te schenken. Je masseert je huid ermee in – en spoelt het weer af. Wat kan een douchegel dan voor je huid doen, zou je denken? Nou, eigenlijk behoorlijk veel. En dan heb ik het vooral over de negatieve impact die een niet-milde douchegel op je droge, gevoelige huid kan hebben.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Wat is douchecrème?

Misschien een open deur: wat is douchecrème? Toch kan de term best voor verwarring zorgen, want doorgaans smeren we crème op onze huid en spoelen we die natuurlijk niet af… Bij douchecrème is dat afspoelen wél het geval: de crème is speciaal bedoeld om de huid te reinigen tijdens het douchen. Een douchecrème bevat daarom ingrediënten die de huid schoonmaken.

Toch moeten we douchecrème niet verwarren met zeep. Want een ouderwets stuk zeep maakt dan wel heel goed schoon, maar heeft een te hoge pH-waarde voor de huid. Zou je standaard een stuk zeep gebruiken onder de douche, dan droogt de huid uit en beschadig je de huidbarrière. Dus dan is de keuze tussen zeep of douchegel snel gemaakt!

Hoe gebruik je douchecrème precies?

Een doucheproduct moet je inmasseren en daarna afspoelen. Het inmasseren is eigenlijk een heel belangrijk onderdeel: tijdens het inmasseren binden de surfactants (de wasstoffen) aan vet. Hierna spoel je de huid af – en spoel je dus ook het vuil weg. Om te zorgen dat de ingrediënten in een douchegel hun werk goed kunnen doen, zet je het beste de douchestraal tijdens het inmasseren zachter – of helemaal uit.

Zelf heb ik een douchecrème ontwikkeld die reinigt en daarnaast ook verzorgt, ook wel een tweefase-product genoemd. Hoe kan dit? Het heeft alles te maken met de ingrediënten in combinatie met de hoeveelheid water tijdens het douchen. Om Drs Leenarts Douchecrème goed te gebruiken, gebruik je hem zo:

 1. Eerst masseer je je huid in met relatief weinig water en relatief veel douchecrème. Tijdens deze fase maakt het product schoon.
 2. Vervolgens spoel je jezelf af met water. Je verhoogt de hoeveelheid water en de concentratie reiniger wordt in verhouding lager. Tijdens deze fase worden de verzorgende ingrediënten op de huid achtergelaten.

Welke douchegel is het beste voor een droge huid

Een douchecrème of -gel kan een negatieve impact hebben op de huid. Bijvoorbeeld omdat de pH-waarde te hoog is, of omdat het doucheproduct agressieve reinigers bevat die de huid té veel ontvetten. Resultaat is dat de huid na zo’n douchebeurt droog is. Gebruik je tijdens je dagelijkse doucheroutine zo’n reiniger, dan valt daar eigenlijk niet tegen te smeren met een bodylotion – hoe vet die ook is.

Dus, welke douchegel is het beste voor een uitgedroogde huid? Let op de ingrediënten:

 • Zeepvrij. Een zeepvrije douchegel bevat syndets: dat zijn synthetische surfactants. Ze zijn milder voor de huid dan zeep, omdat ze een lage pH-waarde hebben. Bevat een product syndets, dan staat op de verpakking dat het product zeepvrij is.
 • Zonder schuimmakers. Ingrediënten die schuim veroorzaken zijn bijvoorbeeld sodium lauryl sulfate (SLS) en cocamidopropyl betaine. Ze kunnen de huid uitdrogen en de huidbarrière aantasten. Die laatste, cocamidopropyl betaine, is een schuimmaker waarvan bekend is dat die allergische reacties kan veroorzaken.
 • pH-neutraal. Een douchegel die pH-neutraal is, heeft een pH-waarde die gelijk is aan de huid. Zou de zuurgraad hoger zijn dan die van de huid, dan kan het reinigingsproduct de beschermende zuurmantel van de huid aantasten, waardoor de huid uitdroogt.
 • Verzorgende ingrediënten. Een douchecrème spoel je dan wel af, tóch kan de crème ook verzorgend werken – mits er verzorgende ingrediënten aan zijn toegevoegd. Denk aan bijvoorbeeld glycerine.
 • Parfumvrij. Hoewel je doucheproducten afspoelt en je dus misschien niet meteen een gevaar zou zien in parfum, komt je huid tijdens het douchen toch in aanraking met parfum. Parfum is een van de bekendste allergenen, en daarom adviseer ik – en dat geldt voor alle huidverzorgingsproducten die je gebruikt – een ongeparfumeerde douchegel te gebruiken. Een bijkomend voordeel: zo’n geurloze douchegel is voor mannen én vrouwen geschikt en kan dus door iedereen in het gezin worden gebruikt.

Naast alle punten die ik hierboven opnoem, is het – als je een droge huid hebt – goed om extra oog te hebben voor een goede huidverzorging. Het beste is bijvoorbeeld om tijdens het douchen niet al te heet water te gebruiken, want dat ontvet je huid meer dan lauwwarm water. De combinatie heet water en zeep is echt funest voor je huid.

Welke douchegel voor kinderen of baby’s?

Een milde douchegel die in het plaatje past dat ik hierboven schets, kun je heel goed gebruiken voor kinderen en baby’s. Bij de kinderhuid draait het er vooral om dat je geen producten gebruikt met bekende allergenen waarvoor de huid een allergie kan ontwikkelen.

Ik deed eens onderzoek naar hoe vaak ouders hun kind badderen of douchen. En wat bleek? Eén op de vier ouders vindt zichzelf een slechte ouder als ze hun kind niet elke dag wassen. Toch is dit dagelijkse wassen nergens voor nodig; niet voor de hygiëne en daarnaast droogt het de huid ontzettend uit. Hoe vaak moet je kind dan wel onder de douche of in bad? Lees mijn advies over baby, kind en puber wassen.

Wist je dat

 • Doucheproducten zijn er in allerlei soorten: douchecrème, -olie, -gel, -foam, schuim… Het verschil tussen deze producten heeft te maken met de substantie. Een gel is transparant, een crème wat ‘romiger’, een foam of schuim gaat schuimen en een olie spreekt voor zich: die voelt wat vetter aan. Foam of schuim zou ik als dermatoloog bij een droge huid niet aanraden. Toch zegt de substantie van een doucheproduct ook weer niet alles; een heel romig doucheproduct kan de huid meer ontvetten dan een milde, parfumvrije en zeepvrije douchegel. En aan een doucheolie kunnen schuimende ingrediënten zijn toegevoegd, of parfum…
 • Met Drs Leenarts Douchecrème heb ik een eigen doucheproduct ontwikkeld. Het is een parfumvrije douchegel die voor de droge huid en gevoelige huid heel geschikt is; hij is zo mild dat je hem ook voor je gezicht kunt gebruiken.
 • Een natuurlijke of hypoallergene douchegel zegt in essentie niets over hoe goed het product werkt. Het zijn cosmetische claims en ik schreef er al eens eerder een blog over: De waarheid achter cosmetische claims.
 • Hoe mild een doucheproduct ook is, water zal de huid altijd iets uitdrogen. Vet je (droge) huid na het douchen daarom altijd in met een crème. Gebruik bijvoorbeeld mijn parfumvrije Bodycrème. Dit is een zachte crème waarmee je de huid goed invet en de huidbarrière helpt herstellen.