Zwemmen en een droge huid

Baby- kinderhuid
Zwemmen en een droge huid
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Je kind gaat op zwemles en heeft al jaren last van eczeem en een droge huid. Wat nu? Kan je kindje wel zwemmen met eczeem of zo’n droge huid? Hoe pak je dit aan?

Zwemles is belangrijk en er is wat dat betreft dus geen keus. Watercontact is niet goed voor de eczeemgevoelige en droge huid of droge huid bij de benen, maar met deze tips kan je de schade zoveel mogelijk beperken.

Zwemmen met eczeem: 5 tips

  1. Smeer vóór de zwemles de huid goed in met een vette zalf. Dit kan misschien een beetje gek aanvoelen in het water, maar kan absoluut geen kwaad.
  2. Laat je kind bij het afdouchen geen schuimende, zepende douchegel gebruiken. Daarmee verdwijnen letterlijk de natuurlijke huidvetten in het doucheputje. Gebruik liever een product op oliebasis, of een zeepvrije douchecrème.
  3. Na het douchen droog je de huid door met een handdoek zacht te deppen, dit is prettiger voor de huid dan hard schuren.
  4. Smeer de huid na het drogen meteen in met een vette zalf op vaseline basis. Een vette zalf met vaseline zorgt ervoor dat het water niet verdampt uit de huid en dat er een beschermend laagje op de huid wordt teruggebracht.
  5. Na een dag met zwemmen zou ik het bad of de douche ‘s avonds een keer overslaan. Lekker ouderwets met een washandje aan de wastafel, daar is niets mis mee. Schoon genoeg na al dat gezwem!

Wist je dat?

  • Vaak zijn ouders erg huiverig voor het chloor in het zwembadwater. Wist je dat dermatologen soms aanraden verdunde (!) bleek in het badwater te doen bij kinderen met ernstig eczeem? Dit vermindert namelijk de kans op een bacteriële infectie van het eczeem.
  • De zwemlesperiode is berucht om waterwratjes. En laat het nou zo zijn dat deze wratjes ook nog eens vaker voorkomen bij kinderen met eczeem.