Wat doet ureum voor je huid?

Wist je dat ureum een ingrediënt is dat door dermatologen vaak geadviseerd wordt? Ben je benieuwd wat ureum doet voor je huid? Ik leg het graag aan je uit.

Wat is ureum?

Ureum is een natuurlijke, lichaamseigen stof die geproduceerd wordt door de lever bij de eiwitstofwisseling. Het menselijk lichaam ‘gebruikt’ ureum voor de vochtregulering in de nieren en het te veel aan ureum wordt uitgescheiden in de urine.

Wat doet ureum in crèmes?

Ureum wordt al sinds 1940 in cosmetische crèmes gebruikt, echt een gouwe ouwe dus! Het ureum wat gebruikt wordt in crèmes is natuurlijk niet letterlijk uit urine afkomstig, maar wordt nagemaakt in een laboratorium. Ureum is zo bijzonder omdat het vocht vasthoudt in de huid. Ureum is één van de zogenaamde ‘Natural Moisterizing Factors’ en zorgt ervoor dat de huid optimaal gehydrateerd wordt. Ook zorgt ureum voor het verdwijnen van overtollige huidschilfers.

Ureum is dus een heel goed ingrediënt om de huid weer zacht en soepel te laten aanvoelen. Iets wat bij keratosis pilaris – bovenarmen met bultjes die aanvoelen als schuurpapier – heel welkom kan zijn.

Herstellende Bodycrème Droge Handencrème met Ureum

Prikkelend gevoel?

Eigenlijk bestaan er geen allergieën voor ureum, wel kun je soms een prikkend gevoel ervaren wanneer ureum op beschadigde huid wordt aangebracht. Dit kan geen kwaad en betekent alleen dat je huid toe is aan goede verzorging.

Worden crèmes met ureum vergoed door zorgverzekeraar?

Omdat ureum zo’n bijzonder goed ingrediënt is, werden ureum bevattende crèmes veelvuldig door dermatologen voorgeschreven bij huidaandoeningen zoals een droge huid, eczeem, psoriasis en ichtyosis (schubbe- huid). Deze crèmes werden een tijdlang ook vergoed! Helaas heeft het Zorginstituut Nederland per 1 januari 2017 bepaald dat ureum-bevattende preparaten niet meer vergoed worden. Dermatologen en patiëntenverenigingen zijn nog volop in protest tegen deze eenzijdige actie.

Lees ook over de ingrediënten: sheabutterniacinamide, glycerine, vaseline en zinkoxide.

Wist je dat?

  • ‘Vochtinbrengend’ een term is die eigenlijk onzin is? Vocht inbrengen door crèmes kan niet letterlijk. Wel kunnen crèmes met bepaalde ingrediënten zoals ureum zorgen dat de huid beter in staat is vocht vast te houden.
  • Ik meerdere producten heb ontwikkeld met maar liefst 5% ureum? Mijn Handcrème en Bodycrème zijn perfect voor iedereen die last heeft van een droge huid. Heb je last van een droge hoofdhuid? Probeer dan eens mijn shampoo met 5% ureum.

Bron:
Journal of drugs in dermatology: Urea: A clinically oriented overview from bench to Bedside May 2016Vol 15; Issue 15; 633