Eczeem

eczeem

Eczeem is ontzettend vervelend en komt bij veel kinderen voor: ongeveer 1 op de 5 kinderen heeft eczeem. Maar ook als volwassene kun je last hebben van eczeem. Maar hoe ontstaat eczeem eigenlijk? En wat helpt tegen eczeem? Omdat een goede huidverzorging de hoeksteen van elke eczeembehandeling is, heb ik een paar tips voor je.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over eczeem

Tips bij eczeem

 • In een schuimend, geparfumeerd bad gaan zitten is niet aan te raden als je eczeem hebt. Gebruik liever een zeepvrij badproduct op oliebasis.
 • Gebruik een neutrale, verzorgende gezichtscrème die de huidbarrière optimaal ondersteunt. Bijvoorbeeld mijn Dag & Nachtcrème of Dagcrème SPF25.
 • Dep de huid na een bad of douche zachtjes droog en smeer de huid hierna lekker in met een vette zalf of huidolie. Na contact met water verdampt het water namelijk en neemt vocht uit de huid mee, waardoor de huid nog droger wordt. Door de huid meteen in te smeren, voorkom je dit.
 • Twee à drie keer per week badderen of douchen is voor kinderen meer dan genoeg. Het advies om kinderen dagelijks in bad te doen wordt eigenlijk allang niet meer gegeven. Lees hier mijn onderzoek naar het wasgedrag bij ouders.
 • Het is geen fijne combinatie: eczeem en zwemmen. Dus gaat je kind naar zwemles, dan is het goed om extra aandacht aan de huid te besteden. Bijvoorbeeld: smeer de huid vooraf al in met een vette zalf, gebruik bij het afdouchen geen schuimende, zepende douchegel en dep de huid van je kind droog in plaats van met een handdoek te wrijven. Smeer de huid hierna meteen weer in met een vette zalf. En na al dat gezwem kan je kind zijn of haar douchebeurt prima een keer overslaan.

“Hoewel deze huidaandoening soms lastig onder controle te brengen is, is het vaak wel mogelijk met een goede huidverzorging; door de huid vaak in te smeren met een vette zalf wordt de huidbarrière hersteld. Beginnende eczeemplekken kan je zo soms zelfs verhelpen.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Drs Leenarts Dag en Nachtcreme voor de extra Droge huid.
  Dag & Nachtcrème Droge huid
  Een extra vettende, verzorgende gezichtscrème. Voor de droge of zeer droge gezichtshuid die wat extra’s kan gebruiken.
  50 ml
  11,95
  (1)
 • Packshot Drs Leenarts Droge Huid Zalf tube 100ml en pot 100ml.
  Droge Huid zalf
  Een vette zalf op vaselinebasis, met vitamine E en abrikozenpitolie. Verzorgt de schrale, schilferende huid.
  100 ml pot | 100 ml tube
  10,95
  (52)
 • Drs Leenarts extra vettende badolie.
  Badolie
  Een zeep- en parfumvrije, extra vettende Badolie met verzorgende soya- en olijfolie. Reinigt en verzacht de huid in bad – of onder de douche.
  200 ml | 100 ml
  Vanaf 9,95
  (20)

Veelgestelde vragen over eczeem

Atopisch eczeem ontstaat meestal als je kindje tussen de drie en zes maanden oud is, maar het kan ook later ontstaan. Tussen de drie en zes maanden is precies het moment waarop veel moeders stoppen met borstvoeding en op een andere voeding overgaan. Vandaar dat al snel de link wordt gelegd tussen eczeem en voeding.

Het is echter uitzonderlijk dat een voedingsallergie de oorzaak is van de eczeemklachten. Bij baby’s die helemaal onder het eczeem zitten kan er soms wel sprake zijn van koemelkallergie, maar meestal zijn er dan ook andere (darm)symptomen.

Wel hebben kinderen met atopisch eczeem iets meer kans op een voedingsallergie dan andere kinderen. Dit uit zich meestal in rode vlekken, galbulten of gezwollen lippen die meestal ontstaan binnen een uur na het eten van het betreffende voedingsmiddel.
Door het insmeren van de rode schilferende plekken met een vette zalf verdwijnt de wittigheid van de schilfers en lijkt de huid even veel roder te zijn. Ook door de wrijving kan de doorbloeding toenemen waardoor het ook even allemaal wat roder lijkt. Dit is dus geen allergische reactie of iets dergelijks.
Het smeren van hormoonzalven komt soms best nauw: je wilt de zalf natuurlijk niet te dik, maar ook niet te dun smeren! Een methode die je kan gebruiken om zeker te weten dat je genoeg zalf smeert voor je eczeem, is de fingertip-unit methode. Met deze methode wordt de hoeveelheid zalf die je moet smeren bepaald aan de hand van de hoeveelheid zalf die op de top van een wijsvinger terecht kan. Deze hoeveelheid staat gelijk aan ongeveer 0,5 gram. Lees hier meer over hoeveel van deze fingertip-units nodig zijn voor elk lichaamsdeel.
Nee, eczeem is echt niét besmettelijk.
Nee, door alcohol zelf krijg je geen eczeem. Wel kan de roodheid in het gelaat wat toenemen door de alcohol, waardoor eventueel aanwezig eczeem roder lijkt.
Heb je van de een op de andere dag eczeem, dan kan er sprake zijn van contact eczeem. Hierboven op deze pagina lees je er meer over. Goed om eens uit te zoeken voor welk product je precies allergisch bent. Dat kan je gemakkelijk zelf thuis testen.

Meer advies van Drs Leenarts