Acne

acne in het gezicht

Puistjes. Bijna de helft van de pubers heeft er last van, vooral op de neus en het voorhoofd: de T-zone. Maar helaas kan je ook op latere leeftijd last hebben van acne aan de zijkant van de wangen en op de kin, de U-zone. Gelukkig kan je acne met een milde behandeling en de juiste crème tegengaan.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over acne

Tips bij puistjes

 • Maak je huid schoon met een milde gezichtsreiniger. Intensief schoonmaken, enorm scrubben en boenen kan acne verergeren.
 • De licht-peelende crème Benzac kan acne rustiger maken. Dit middel met benzoylperoxide is vrij bij de drogist verkrijgbaar.
 • Laat je huid met rust en zit zo min mogelijk aan je gezicht. Ga geen puisten uitknijpen, want anders druk je talg verder de huid in en vererger je ontstekingen.
 • Ga je op vakantie? Ga door met de acne behandeling, zelfs als je huid in de zomer wat beter lijkt. Het kan dat je anders na de zomer weer een terugval hebt.
 • Voelt je huid erg droog aan na behandeling met anti-acne middelen? Gebruik dan een goed product om je huid te verzorgen. Bij voorkeur een crème zonder parfum of andere allergenen om te voorkomen dat je een allergie ontwikkelt.
 • De gezichtshuid kan ook onrustig en geïrriteerd raken door het dragen van een mondkapje. Een term die hiervoor regelmatig voorbijkomt is maskne, wat eigenlijk heel goed de lading dekt! In deze blog geef ik een aantal tips over dit specifieke onderwerp.

“Kijk op zo’n manier in de spiegel zoals anderen je ook zien. Dus niet te dichtbij en gewoon van voren. Veel mensen met acne hebben een plekje in huis gecreëerd met veel licht en een grote spiegel. Door van dichtbij puistjes te bestuderen, lijken ze vaak erger dan ze daadwerkelijk zijn!”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Packshot Drs Leenarts Gezichtsreiniger tube 150ml
  Gezichtsreiniger
  Met deze zeepvrije, verzorgende gezichtsreiniger maak je het gezicht schoon op een huidvriendelijke manier.
  100 ml
  7,95
  (18)
 • Packshot van Drs Leenarts Care and protect facecare set
  Care & Protect skincare set
  Een set voor dagelijkse gezichtsverzorging waarmee je de huid kan reinigen, verzorgen en beschermen.
  Dag & Nachtcrème | Gezichtsreiniger | Suncare SPF50
  29,50
  (7)
 • Dag & Nachtcrème
  Een parfumvrije gezichtscrème voor overdag en in de nacht. Heeft een verzorgende, verzachtende en herstellende werking.
  50 ml
  13,95
  (33)

Veelgestelde vragen over acne

Dat lijkt alleen maar zo, omdat de zon ontstekingsremmend werkt. De echte rode ontstekingen zullen dus inderdaad wat minder zijn. En natuurlijk valt acne wat minder op als je bruin bent. Maar, door zonblootstelling ontstaan wel meer mee-eters. Dus na die zomervakantie zie je vaak opeens een enorme verslechtering van je huid. Het is dus belangrijk om door te gaan met behandelen, ook als je op vakantie bent.
Puistjes en tandpasta, het is geen goede combinatie. Tandpasta is niet bedoeld om op je huid te blijven zitten en kan voor enorme irritatie zorgen. Ook middelen als zeep, citroen, zout of een scrub helpen niet tegen acne.
Sowieso is het belangrijk om je te realiseren dat heel veel littekens en rode vlekjes ook nog spontaan zullen verbeteren. Maar ben je ongeduldig en wil je meteen actie, bezoek dan een huidtherapeut voor het bespreken van de mogelijkheden.
In dit geval zou ik adviseren een afspraak met je huisarts of dermatoloog te maken om te bekijken welke acne behandeling voor jou geschikt is.
Puistjes bestrijden in één dag of nacht. Het zou fantastisch zijn als dat kon! Maar het tegendeel is waar… Een puistje heeft gewoon tijd nodig om te helen; de huid is in de talgklier ontstoken. En dus zit er niets anders op dan – als je geen puistje wilt zien – het plekje te camoufleren met make-up.
Vaseline is een goede manier om de huid vet te houden, maar helpt niet tegen puisten. Wel kan je, nadat een puistje een korstje is geworden, de huid plaatselijk verzorgen met vaselinezalf.

Meer advies van Drs Leenarts