Zo kom je van puisten in je oren af

Volwassen huid
Zo kom je van puisten in je oren af
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Soms kan een puistje zomaar opduiken op een ongewone plek, zoals in je oor. Geen zorgen. Ik leg uit hoe puistjes op het oor ontstaan en vertel hoe je er vanaf kunt komen.

Meer weten? Check mijn adviespagina over acne eens. Je vindt er veel ins & outs over puistjes, zoals de oorzaken en hoe je ze kunt behandelen. Let op: blijf zoveel mogelijk van puistjes af. Je kunt er littekens van krijgen.

Hoe ontstaat er een puistje in het oor?

Waar je puistje opduikt en hoe dat is ontstaan, kent voor de meeste plekken op het lichaam dezelfde reden. Of het nu gaat om een puistje in het oor of een puistje achter het oor. Je hebt een ontsteking rondom de talgklieren, die je tegenkomt op alle plekken waar haar groeit. En soms zie je die haartjes niet met het blote oog, maar ze zitten er wel. Ook op je oren. Bepaalde producten en hormonale veranderingen kunnen een negatieve invloed hebben op de productie van talg, waardoor er een ontsteking ontstaat. Ik zal je een paar voorbeelden geven:

  • Hormonale veranderingen kunnen de talgproductie in de huid verhogen, waardoor de poriën in het oor verstopt raken door talg en dode huidcellen. Dit kan leiden tot ontstekingen en puistjes.
  • Overmatige productie van talg en ophoping van dode huidcellen en onzuiverheden kunnen ook poriën in het oor verstoppen en de groei van acne-veroorzakende bacteriën bevorderen. Dit kan leiden tot ontstekingen en puistjes.
  • Sommige mensen kunnen genetische aanleg hebben voor acne, waardoor ze gevoeliger zijn voor puistjes op bepaalde delen van het gezicht, en het oor.

Ben je benieuwd hoe een puistje op je voorhoofd ontstaat en of daar andere redenen voor zijn? Lees dan mijn blog over puistjes op het voorhoofd.

Steenpuist in het oor

Bij een acute ontsteking aan je haarzakje kan een zogenoemde steenpuist ontstaan. Wat is een steenpuist eigenlijk? Door de infectie kan het gebied erg ontstoken en gezwollen zijn, waardoor de huid hard aanvoelt, vandaar de naam ‘steen’-puist. Steenpuisten worden meestal veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus, maar ook andere bacteriën, bijvoorbeeld Streptococcen kunnen een steenpuist veroorzaken. De medische naam voor een steenpuist is furunkel. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen waar haar groeit (dus niet de voetzolen of handpalmen). Je ziet ze vooral in de nek, het gezicht en op borst en billen, maar ook in oksels en de liezen komen ze voor. Nog een plek: in de neus. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn.

Puist op de oorlel

Heb je last van puistjes op je oorlel? Het beste medicijn is tijd. De meeste vormen van acne verdwijnen namelijk vanzelf. Gewoon niet aankomen en wachten. Vind je dat heel erg lastig? Gebruik dan mijn Aanstiplotion bij puistjes. En nogmaals, houd je handen van je oorlel af! Ga je er zelf aan pulken, dan maak je het alleen maar erger.

Puistjes in de oren voorkomen

Hoe je puistjes het beste kunt voorkomen, willen we allemaal graag weten. Van puistjes op het voorhoofd tot op de borst. En natuurlijk het oor. Ik zal een paar vragen beantwoorden die ik vaak krijg over het voorkomen van puistjes in je oor. 

  • Bestaat er een dieet waarbij pukkels in de oren voorkomen kunnen worden?

Hoe geweldig zou het zijn als door de juiste voeding pukkels verdwijnen. Helaas, er is nog geen overtuigend bewijs dat er een specifiek dieet of voedingspatroon effectief helpt bij het behandelen van acne. Er zijn wel enkele aanwijzingen dat voedingsmiddelen met een hoge glycemische index en melkproducten acne zouden kunnen verergeren, maar er zijn nog onvoldoende goede onderzoeken om deze claims te bevestigen of te weerleggen.

  • Gaan puistjes weg door de zon?

Hoewel de zon een licht ontstekingsremmend effect kan hebben, verdwijnen puistjes niet door blootstelling aan de zon. Het kan zijn dat de roodheid van de puistjes iets afneemt en dat puistjes minder opvallen als je gekleurd bent, maar ze zitten er nog wel. Bovendien kan zonblootstelling juist leiden tot verdikking van de opperhuid, wat kan leiden tot verstopping van de talgklieren. Met als gevolg juist verergering van puistjes.

Veelgestelde vragen over puistjes in het oor

Kan je puistjes in het oor uitknijpen?

Mijn beste advies – ik klink als een langspeelplaat die blijft hangen – is afblijven. Je duwt talg dieper de huid in en maakt de ontsteking alleen maar erger. Toch puistjes uitknijpen? Volg mijn stappen.

Wat is het verschil tussen een puist en een steenpuist in het oor?

Een steenpuist is pijnlijker, groter en roder dan een gewone puist.

Hoe kom je van een puistje in het oor af?

Laat de huid zoveel mogelijk met rust. Een puistjes verdwijnt vanzelf. Ook zou je de pukkel kunnen aanstippen met mijn Aanstiplotion bij puistjes.