Puisten op de billen: hoe kom je ervanaf?

Volwassen huid
Puisten op de billen: hoe kom je ervanaf?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Puistjes op je billen? Dat zit (je) natuurlijk niet lekker. Ik snap dat je graag wilt weten hoe je daar zo snel mogelijk vanaf komt. Voor meer achtergrondinformatie over acne, verwijs ik je naar mijn adviespagina over acne. In deze blog richt ik me vooral op billen en puistjes. Lees en leer!

Mijn eerste tip is om de acnegevoelige huid op de billen of bovenbenen te verzorgen met mijn Salicylzuur 1% Gel, ook wel bekend als BHA. Salicylzuur heeft een peelend effect en voorkomt verstopping van de talgklier. Het is belangrijk om niet aan puistjes te pulken of uit te knijpen, omdat dit de ontsteking kan verergeren.

Een intensievere behandeling kan bestaan uit antibiotica, vitamine A of isotretinoïne, maar deze kunnen bijwerkingen hebben en mogen niet worden gebruikt door zwangere vrouwen.  

Bij een pijnlijke onderhuidse puist is afwachten de beste optie. Bij regelmatig terugkerende ontstekingen is het raadzaam een afspraak bij je huisarts of dermatoloog te maken.

Oorzaak puistjes op billen

Puistjes ontstaan door een ontstekingsreactie rondom de haar/talgfollikel en komen enkel voor op plekken waar ook haren zitten (dus niet op de voetzolen of in de handpalmen).  

Er wordt wel eens beweerd dat de plek waar puistjes ontstaan iets zegt over je algemene gezondheid, maar hier is eigenlijk geen wetenschappelijk bewijs voor. Wel komen puistjes op latere leeftijd vaak voor in de U zone van het gezicht. Aannemelijk(er) klinkt dat puistjes gewoon toevallig op een plek ontstaan.

Je leest of hoort soms in de media dat bijvoorbeeld te strakke kleding acne zou verergeren. Dit is een bijzondere vorm van acne: je spreekt hier van acne mechanica, wat acne door wrijving betekent. Het kan wel eens voorkomen dat wanneer je veel strakke kleding draagt, bijvoorbeeld strakke werk- of sportkleding, je door wrijving sneller irritaties op je huid krijgt.

Tips tegen puistjes op de billen

Mijn beste tip tegen puistjes? De huid zoveel mogelijk met rust laten. Ik deel nog een paar do’s & dont’s, die hopelijk iets voor jouw huid kunnen betekenen. 

  • Nogmaals: raak ze niet aan! Ik begrijp dat dit lastig kan zijn, maar het is belangrijk om niet aan puistjes op de billen te krabben of te pulken. Wil je dat een puistje sneller verdwijnt? Probeer mijn Aanstiplotion bij puistjes eens. Deze probleemoplosser werkt voor elk puistje en bevat ingrediënten die de ontsteking verminderen en antibacteriële eigenschappen hebben. Breng het ’s avonds aan met een wattenstaafje en was het de volgende ochtend makkelijk af.
  • Gebruik milde producten, zonder parfum en alcohol, die de huid zo min mogelijk irriteren.
  • Ten slotte kan het wel eens voorkomen dat wanneer je veel strakke kleding draagt, bijvoorbeeld strakke werk- of sportkleding, je door wrijving sneller irritaties op je huid krijgt (acne mechanica, ik noemde het eerder in deze blog).

Heb je niet alleen pukkels op je billen, maar bijvoorbeeld op je rug? Lees dan in mijn blog over puistjes op de rug. Hopelijk heb je iets aan mijn tips.

Veelgestelde vragen over puisten op de billen

Wat kun je doen tegen puistjes op je billen?

Wat helpt tegen puistjes op je billen? Ik raad aan milde producten te gebruiken, dus zonder alcohol. Gebruik geen producten die je huid kunnen irriteren.

Kun je puistjes op je billen uitknijpen?

Het beste advies dat ik je kan geven, is afblijven. Wanneer je er toch niet vanaf kunt blijven, lees dan mijn blog over puistjes uitknijpen. Als je mijn tips volgt heb je wellicht minder kans op littekens.