Puisten in je nek? Tips van je dermatoloog

Volwassen huid
Puisten in je nek? Tips van je dermatoloog
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Heb je last van puistjes in je nek? Ik deel tips om acne in je nek te voorkomen. Zo weet jij straks hoe je je puistjes in je nek het beste kunt aanpakken en wat de oorzaak hiervan is. Lees dus snel verder.

Van puistjes wordt niemand blij. Wil je meer lezen over acne? Dan raad ik je aan mijn adviespagina over acne te lezen. Ben je in één klap goed op de hoogte. In dit blog vertel ik je meer over puisten in de nek. Hoe kan acne in de nek voorkomen worden? En hoe kom je van de puistjes af, zonder acne-littekens te krijgen? Ik geef advies en deel tips.

Puistje in de nek | Drs Leenarts

Oorzaak puistjes in de nek

Hoe ontstaan puistjes in je nek? De oorzaak is vaak hetzelfde als bij puistjes op je borst, rug of gezicht. Bij acne is er sprake van een ontstekingsreactie rondom de haar/talgfollikel. De oorzaak is een ingewikkeld proces van factoren. Drie zaken spelen eigenlijk altijd een belangrijke rol: een verhoogde talgproductie in de talgklier, een verstopte talgklieruitgang (bijvoorbeeld afschilferende huidcellen die zich in de klieren ophopen) en een bacterie: Cutibacterium Acnes (voorheen Propioni Acnes bacterie). 
Een andere veel voorkomende oorzaak van puistjes is wanneer het haarzakje geïnfecteerd raakt door een bacterie, zoals de Staphylococcus aureus bacterie, we noemen dit dan ook wel folliculitis.

Acne in de nek kan ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder:

  • Hormonale veranderingen: Veranderingen in hormonale niveaus, zoals tijdens de puberteit of zwangerschap, kunnen leiden tot een overmatige productie van talg, waardoor de talgklieren verstopt raken en ontstekingen ontstaan.
  • Genetische aanleg: Sommige mensen hebben mogelijk een genetische aanleg voor de ontwikkeling van acne, waardoor ze gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van mee-eters en puistjes.
  • Ophoping van cellen en talg: door de ophoping van dode huidcellen en talg kunnen talgklieren verstoppen, wat de groei van acne-veroorzakende bacteriën kan bevorderen. Dit kan leiden tot mee-eters en puistjes.
  • Medicatie: sommige geneesmiddelen kunnen als bijwerking het ontwikkelen van onzuiverheden stimuleren.

Het lijkt soms of je acne verergert door het gebruik van bepaalde cosmetica. Sommige merken beweren ‘niet comedogeen’ te zijn. Echter bestaat er geen lijst van ingrediënten waar je puistjes van kunt krijgen. Merk je dat je van een product meer puistjes krijgt? Gebruik dan wat anders. Een cosmetisch product kan in ieder geval nooit de oorzaak zijn van het hebben van acne. Het gaat om de combinatie van ingrediënten in een product waar je huid gevoelig voor is en het hebben van acne. Dit is dus zeer persoonlijk.

Als je je zorgen maakt over je acne, raadpleeg dan een arts of huidtherapeut voor een juiste diagnose en behandelingsadvies.

5 tips tegen acne in de nek

Om acne in de nek te voorkomen, kun je de volgende tips volgen. 

  1. Reinig de huid van de nek dagelijks met een milde reiniger. Mijn Schuimende Gezichtsreiniger bevat 2% salicylzuur en 2% glycolzuur. Deze ingrediënten helpen om verstoppingen in de talgklieren te voorkomen. Gebruik lauw water, te heet water kan de huid irriteren.
  2. Hoe krijg je een mooie huid zonder puistjes? Mijn gouden tip: blijf van je puistjes af! Knijpen, drukken, pulken of wat dan ook. Doe het niet! Uiteindelijk duurt het herstel van je huid hierdoor langer plus er is een kans op littekens. Gebruik liever mijn Aanstiplotion bij puistjes en maak van niet knijpen, maar stippen je mantra.
  3. Gebruik een gezichtscrème met salicylzuur – heb je mijn Salicylzuur 2% Gel al eens geprobeerd? – of benzoylperoxide om ontstekingen te verminderen en de groei van bacteriën tegen te gaan.
  4. Scrubben kan de huid flink irriteren. Soms kan de verleiding groot zijn om eens flink te boenen, maar doe het niet. Je beschadigt de huid alleen maar. Tip: mijn Salicylzuur 2% Gel
  5. Gebruik geen geparfumeerde producten in de nek, omdat dit irritatie kan veroorzaken. Mijn producten bevatten geen parfum en alcohol of andere irriterende ingrediënten.

Veelgestelde vragen

Kan je puistjes in de nek uitknijpen?

Het uitknijpen van puisten op de nek kan leiden tot verdere ontstekingen en mogelijke littekens. Het is beter om professioneel advies te vragen aan een arts of huidtherapeut. Mijn advies? Afblijven dus. Meer weten over puistjes uitknijpen? Ik schreef er een blog over.

Wat te doen tegen puistjes in de nek?

Heb je last van puistjes in de nek? Het is beter om te werken aan een gezonde huidverzorgingsroutine, zoals het reinigen van de huid, het gebruik van een gezichtscrème met salicylzuur of benzoylperoxide, en het vermijden van irriterende producten. Wellicht is mijn Salicylzuur 2% Gel prettig voor jou.

Heeft Drs Leenarts nog meer producten bij puisten?

Zeker! Om je puist sneller te laten verdwijnen, heb ik de Aanstiplotion ontwikkeld. Door de combinatie van ingrediënten werkt deze lotion indrogend. De Aanstiplotion bevat geen parfum en alcohol. Tip: probeer mijn vette I onzuivere huid-set voor de reiniging en verzorging van de vette en/of onzuivere huid.