Mijn baby heeft een droge huid, wat kan ik doen?

Baby- kinderhuid
Mijn baby heeft een droge huid, wat kan ik doen?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Voelt de huid van je baby ruw aan? Is de huid droog en zie je misschien wat schilfers? Dit zouden symptomen kunnen zijn van een droge babyhuid. In deze blog leg ik uit hoe je deze droge babyhuid kunt verzorgen en deel ik tips.

Je kunt het zien en voelen als jouw pasgeboren baby last heeft van een droge babyhuid. Hoe kan dat? En belangrijker: hoe kun je het verhelpen? Antwoord op de eerste vraag: een droge babyhuid kan door invloeden van buitenaf komen. Een andere mogelijkheid is dat je kindje een aangeboren huidziekte heeft, zoals eczeem of psoriasis. Deze huidaandoeningen gaan gepaard met een droge huid. Het slechte nieuws is dat ze chronisch zijn, het goede nieuws is dat goede huidverzorging psoriasis of eczeem kan verzachten. Smeren dus!

De oorzaken van een droge babyhuid

De babyhuid is dunner en gevoeliger dan de huid van een volwassene. In de opperhuid en de hoornlaag zitten de cellen bovendien ook nog eens minder dicht op elkaar waardoor de huid als het ware meer openstaat. Dit betekent dat de babyhuid minder goed vocht kan vasthouden, waardoor de huid weer sneller kan uitdrogen. Ook kunnen invloeden van buitenaf, zoals het gebruik van water en zeep, de babyhuid sneller uitdrogen.

Tips tegen een droge huid bij je baby

Om de huidbarrière van de babyhuid te beschermen en een droge babyhuid goed te verzorgen, geef ik hier een aantal tips:

Badder je baby niet te vaak
Raar maar waar: watercontact droogt de huid uit. Na een bad of douche verdampt het water en trekt zo vocht mee uit de huid. Twee tot drie keer per week in bad is meer dan genoeg.

Gebruik geen zeep
Het gebruik van zeep maakt de huid nog droger, omdat de eigen beschermende, vette laag daarmee wordt aangetast. Bij een droge babyhuid kun je het beste een badproduct op oliebasis gebruiken en geen schuimende badzeep. De olie vermengt met het water en zorgt voor een vet laagje op de huid, waardoor het water niet kan verdampen na het bad. Lees ook: Advies over badderen en douchen: baby, kind en puber.

Dep de droge babyhuid droog
Doe je baby niet langer dan vijf à tien minuten in bad, omdat het huidje anders te week en daardoor te kwetsbaar wordt. Na het bad is het belangrijk alles goed af te drogen, met name tussen de huidplooitjes. Als er vocht achterblijft, kunnen er smetplekken ontstaan. Zeker als een kind een droge huid heeft, is het beter hem voorzichtig droog te deppen en dus niet te wrijven.

Smeer de schrale plekjes in met een neutrale, vette zalf
Voor de zeer droge (eczeem)gevoelige huid heb ik de Droge Huid Zalf ontwikkeld. Deze zalf heeft als hoofdingrediënt vaseline, dus zeer geschikt voor de droge babyhuid. Heeft je kindje wat schrale plekjes? Drs Leenarts to the rescue! Gewoon even smeren met de vette zalf.

Heeft mijn baby een droge huid of is het eczeem?

Bij twijfel raad ik je altijd aan om even langs je huisarts te gaan. Heeft je kindje eczeem? Ik begrijp als dermatoloog én moeder dat je het liefst een oplossing wilt. Genezen gaat niet, maar goed nieuws: in bijna alle gevallen lukt het eczeem onder controle te krijgen met een zalf. Er zijn verschillende soorten medicinale zalven en soms is het even zoeken naar welke het beste werkt. Naast deze hormoonzalven is het belangrijk om de huid vet te houden. Smeren, smeren, smeren.

Ook wanneer je kindje een droge huid heeft, is goede verzorging belangrijk. Bij een droge huid is, net als bij eczeem, de huidbarrière beschadigd. Hierdoor staat de huid als ware open en verliest deze meer vocht. Gevolg: de huid droogt sneller uit en wordt minder goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Wil je meer weten over eczeem? Mijn adviespagina over eczeem staat bomvol informatie en tips, rechtstreeks uit de dokterspraktijk.

Veelgestelde vragen

Is het ingrediënt zink geschikt voor een droge babyhuid?

Zink zorgt voor een beschermend laagje op de huid. Zo zit in mijn Babybillen Zalf 25% zinkoxide, die de huid herstelt en beschermt bij bijvoorbeeld luieruitslag. Het is niet zo dat het prettig is om de babyhuid in te smeren met zink. Integendeel. Zink heeft juist een uitdrogend effect.

Hebben seizoenen effect op de huid van mijn baby?

Zeker. In de winter kan de babyhuid droger aanvoelen. Dit komt doordat de luchtvochtigheid lager is en de talgproductie gedurende de wintermaanden verminderd. Dit geldt niet alleen voor de huid van jouw baby, ook je eigen (volwassen) huid kan droger aanvoelen. Meer weten hierover? Check dan mijn artikel over: Je huid in de winter: tips voor winter huidverzorging.

Wat kan ik doen als mijn baby een droge hoofdhuid heeft?

Smeer de huid dan goed in met een olie of vette zalf en laat een nacht intrekken. Zie je geel-bruine korstjes op de hoofdhuid? Dan kan je baby berg hebben. Berg op het hoofd komt veel voor bij pasgeborenen of baby’s. Wil je hierover meer weten? Check mijn adviespagina aan over berg.