Alles over salicylzuur

Last van een onzuivere of vette huid? Dan kan het prettig zijn om een product met salicylzuur te gebruiken. Wat is salicylzuur eigenlijk? En waarom wordt dit ingrediënt zo bejubeld? Ik leg je alles uit over salicylzuur en waarom juist een huid met onzuiverheden goed op dit ingrediënt reageert. Lees je mee?

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur wordt ook wel Beta Hydroxy Acid (BHA) genoemd. Je hebt deze populaire term wellicht weleens gehoord. Het is een stof die afkomstig is uit de boomschors van een wilg. Als je last hebt van acne, een vette huid, mee-eters of onzuiverheden, dan is salicylzuur een onmisbaar ingrediënt in je huidverzorgingsroutine. 

En acne, hoe zit dat ook alweer? Acne ontstaat door een verhoogde talgproductie in de talgklier, een verstopte talgklieruitgang door ophoping van dode huidcellen en de aanwezigheid van de acne-bacterie (Cutibacterium Acnes of Propioni Acnes Bacterie). 

En daar komt salicylzuur to the rescue. Salicylzuur heeft meerdere eigenschappen. Nummer een is de keratolytische/exfoliërende werking. Salicylzuur heeft een peelend effect, waardoor het in staat is om het bovenste laagje dode huidcellen op te lossen. Maar dat is nog niet alles. Heb je een acne gevoelige/gecombineerde/vette huid? Salicylzuur is vetoplosbaar. Het kan dus diep in de talgklier komen en daar talg/dode huidcellen oplossen. Je begrijpt: hierdoor is salicylzuur erg geschikt bij het verwijderen en voorkomen van mee-eters.

Maximaal 2% salicylzuur in huidverzorgingsproducten

De werking van salicylzuur is afhankelijk van het percentage. In huidverzorgingsproducten/cosmetica zijn concentraties van 0,5-2% toegestaan. Salicylzuur wordt door de peelende werking ook gebruikt voor andere huidproblemen, zoals eelt, wratten, schimmelnagels en verdikte psoriasisplekken. Voor zulke problemen zijn concentraties tot 2% niet genoeg, maar worden hogere concentraties, tot wel 40% salicylzuur, gebruikt. 

Lees ook over de ingrediënten: glycolzuur, niacinamide, sheabutter, ureum en zinkoxide.

Ook nog goed om te weten

  • In vergelijking met andere ingrediënten voor de acne gevoelige huid is salicylzuur minder irriterend en is het al werkzaam in lage concentraties.
  • Salicylzuur behoort tot de aspirine-familie. Salicylzuur bevat namelijk acetylsalicylzuur, wat een afgeleide is van salicylzuur. 
  • De Salicylzuur 1% Gel bevat 1% salicylzuur en de Schuimende Gezichtsreiniger bevat 2% salicylzuur en daarnaast ook 2% glycolzuur. Wil je meer lezen over glycolzuur? Ik schreef er een blog over.  
  • Er zijn twee manieren van exfoliëren: chemisch en mechanisch exfoliëren. Chemisch exfoliëren kan met een product zoals salicylzuur. Mechanisch exfoliëren wordt ook wel ‘scrubben’ genoemd en dit heeft niet dezelfde werking. Door te scrubben kun je dode huidcellen ook verwijderen, maar je kunt de huid ook makkelijk beschadigen. Bovendien kan een scrub geen talg oplossen, wat salicylzuur wel kan. Ja, ja, die salicylzuur is een krachtpatser. Kies bij een acne gevoelige/vette/onzuivere huid dus liever voor chemisch exfoliëren. 
  • Een product met salicylzuur is alleen werkzaam bij een lage pH-waarde tussen de 3 en 5. De pH-waarde van de Salicylzuur 1% Gel en Schuimende Gezichtsreiniger hebben daarom een pH-waarde tussen de 4,2 en 4.5.