Zonbescherming en zonverbranding

Zon met mate is goed voor je humeur en je vitamine D. Maar te veel zon is niet goed voor je huid. Om zonverbranding en huidveroudering te voorkomen, is zonbescherming dus heel belangrijk. Welke factor zonnebrand moet je smeren? En hoe kan je de verbrande huid verzorgen? Dermatoloog Drs. Leenarts legt uit.

In het kort over zonbescherming

  • Gebruik een SPF 30 of hoger factor zonnebrand en pas op met zonnebrandsprays.
  • Smeer je op zonnige dagen elke 2 uur in en vermijd te veel zon tussen 11:00 en 15:00 uur.
  • Door weerkaatsing kun je ook onder de parasol verbranden.
  • Bescherm kinderen tegen zonverbranding met een hoedje en UV-werende kleding als ze op het strand spelen en dek de kinderwagen niet af met een hydrofiele doek.
  • Last van een trekkerige, droge huid door de zon? Een aftersun geeft je huid direct de boost die het nodig heeft.
Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Verloop en klachten bij zonverbranding

Zonlicht bestaat uit infrarood licht, zichtbaar licht en uit UVA-, UVB- en UVC-licht. Slechts 5% van zonlicht is UVB: dit licht is met name de grote boosdoener bij zonverbranding. Daarom bevatten alle zonnebrandcrèmes UVB-filters.

UVA-stralen leiden minder snel tot verbranding. Vroeger dacht men dat UVA niet schadelijk was, nu weten we wel beter. Veel blootstelling aan UVA zorgt voor zonverbranding én een verhoogde kans op huidkanker. Last but not least is UVA ook nog eens verantwoordelijk voor huidveroudering!

Pigment in de huid

De ene huid verbrandt sneller dan de ander. Dit komt doordat we allemaal een ander huidtype hebben, en dus ook een verschillende hoeveelheid pigmentatie. Dermatologen spreken ook wel over ‘Fitzpatrick’-huidtypes:

Type I. Zeer lichte huid, rood of lichtblond haar, lichte ogen, sproeten. Wordt bijna niet bruin, verbrandt snel.
Type II. Lichte huid, blond haar, lichte ogen. Wordt langzaam bruin.
Type III. Licht getinte huid, bruin tot donker haar, vrij donkere ogen. Verbrandt zelden, wordt gemakkelijk bruin.
Type IV. Getinte huid, donker haar, donkere ogen. Mediterraan type. Verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed.
Type V. Aziatisch, kan zeer goed tegen de zon.
Type VI. Negroïde, kan zeer goed tegen de zon.

Welk huidtype je ook hebt, het is belangrijk om je huid goed tegen de zon te beschermen. Want UV-stralen zijn schadelijk – ook voor een huid die bijna nooit verbrandt.

Zonnebrand en filters

Hoe herken ik het?

Een huid die is verbrand door de zon, voelt warm aan en is erg gevoelig. De eerste symptomen beginnen meestal al na een paar uur na de zonblootstelling, en de klachten bereiken het hoogtepunt na één tot drie dagen.

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Wat te doen tegen zonverbranding

Zonverbranding voorkomen

Om zonverbranding te voorkomen, smeer je je in met zonnebrandcrème. Voor dagelijks gebruik adviseren dermatologen een Sun Protection Factor (SPF) 15 zonnebrand. Voor op vakantie een SPF 30. Indien je dit prettiger vindt kun je je natuurlijk ook beschermen met een SPF50. Maar realiseer je dat geen enkele factor -ook factor 50 niet- voor 100% bescherming biedt tegen de zon. Zo beschermt factor 30 voor 97% tegen de zon en factor 50 voor 98%.

Belangrijk is om vaak genoeg én dik genoeg te smeren. Maar ook met een goede zonnebrand kan je natuurlijk niet onbeperkt in de zon blijven. En als de zon het hoogst staat – tussen 11.00 en 15.00 uur – blijf je sowieso liever uit de zon.

Drs Leenarts suncare 150 ml

Zonverbranding

Ben je toch verbrand? De pijnlijke zonverbrande huid verzorgen kan met een aftersun. Zo’n crème is speciaal ontwikkeld voor het herstel van de huidbarrière. Voor een extra verkoelend effect bewaar je aftersun in de koelkast.

Bij een ernstige zonverbranding is het soms nodig pijnstillers te slikken en ontstekingsremmende crèmes te smeren. Deze crèmes, corticosteroidcrèmes, kan je op recept van je huisarts krijgen.

Mijn tips bij zonbescherming

Tip 1

Smeer jezelf en je kinderen in de zomer ’s ochtends al in. Bijvoorbeeld tijdens het aankleden. Zo ben je meteen verzekerd van een goede zonbescherming voor je kinderen op school. Door tijdens het aankleden al in te smeren, kom je gemakkelijker op lastige plekken zoals bij de randjes van kleding. Lees meer over de 5 vergeten plekken bij het insmeren.

Tip 2

Gebruik elke dag een dagcrème met SPF, ook in de winter. Zo is je gezicht dagelijks beschermt tegen de eerste zonnestralen van die dag. En ook voorkom je hiermee huidveroudering.

Tip 3

Ga je op een zonnige dag naar het strand? Smeer dan ook je kinderen thuis al in. Dat scheelt weer een heel gedoe. Want als je kinderen op het strand zijn, willen ze maar één ding en dat is spelen!

Tip 4

Zorg dat je altijd een kleine tube zonnebrand in je handtas hebt zitten. Zo word je niet verrast door de zon in de speeltuin of op terras. Om deze reden zijn mijn Suncare SPF30 en mijn Suncare SPF50 ook in handtasformaat verkrijgbaar.

Tip 5

Verzorg je huid na een dagje zon. Helaas beschermt geen enkele zonnebrandcrème voor honderd procent tegen UV-stralen en kan geen enkele aftersun de zonschade ongedaan maken. Maar een goede aftersun kan de huid wél voorzien van herstellende ingrediënten. De Drs Leenarts Aftersun bevat antioxidanten zoals niacinamide, vitamine C en E en is parfumvrij. Zo geef je je huid direct de boost die het nodig heeft.

Drs Leenarts Aftersun

Tip 6

Een zonverbrande huid is vaak wat droger. Daarom kan een lauw bad met badolie fijn zijn na een dagje zon. Mijn bad & douche olie laat een verzorgend laagje achter op je huid.

Tip 7

Gebruik géén hydrofiele doek om schaduw te creëren bij je kinderwagen of autostoeltje. Onderzoek laat zien dat de temperatuur hierdoor substantieel oploopt, waardoor oververhitting kan ontstaan.

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen over zonbescherming

Moet ik op wintersport zonnebrand smeren?

Ja! Tijdens een verblijf in de bergen moet je zelfs extra goed smeren. In de bergen is de zonkracht namelijk veel groter. En ook weerkaatst de sneeuw het zonlicht nog eens. Daarom moet je op wintersport zonnebrand smeren, smeren en nog eens smeren … Voor je huid én je lippen biedt mijn Ski winterzon pakket met parfumvrije zonnebrand en lipcare een goede zonbescherming.

Kan ik onder een parasol verbranden?

Onder een strandparasol zit je niet ‘veilig’. Zand en water weerkaatsen zonlicht. Water laat UV-licht zelfs door. Een strandparasol houdt ongeveer de helft van de UV-straling tegen en biedt dus niet voldoende zonbescherming. De rest van de straling bereikt gewoon de huid, bijvoorbeeld door reflectie… Ook onder de parasol smeren dus om huidverbranding tegen te gaan!

Lekker kleurtje bijhouden onder de zonnebank?

Eigenlijk is het allemaal een kwestie van gezond verstand. De meeste mensen in Nederland hebben een licht huidtype, dat gemaakt is voor het Nederlandse klimaat: onze zomers hebben soms maar een paar écht zonnige dagen. Om naast die zomerbestemming met zongarantie en die lastminute-winterbestemming ook nog eens onder de zonnebank te gaan liggen – is gewoon teveel van het goede. Daar zijn onze ‘Nederlandse’ huidjes gewoon niet op gebouwd. En de kans op huidkanker neemt echt toe door de zonnebank. Niet doen dus!

Wat is een goede zonnebrand?

Een goede zonnebrand heeft een factor van minimaal SPF 30. Het liefst gebruik je een zonnebrand zonder parfum of andere ingrediënten waarvoor je een allergie kunt ontwikkelen. Mijn verantwoorde zonnebrandcrème zonder oxybenzone bevat moderne en zeer stabiele zonnefilters. De kans op een allergische reactie is bijzonder klein. Drs. Leenarts Suncare is geschikt voor volwassenen én kinderen.

Er is altijd veel te doen over zonnebrandcrèmes en mogelijke gevaren. Dit zijn echter allemaal niet-wetenschappelijk aangetoonde theorieën. Wat wél wetenschappelijk is aangetoond, is dat je van onvoldoende smeren huidkanker kan krijgen. Het allerbelangrijkst is dus dat je smeert met een zonnebrand die je zelf prettig vindt.

Hoe kan ik mijn zonverbrande huid verzorgen?

Je bent verbrand door de zon en nu … Waarschijnlijk wil je niets liever dan zo snel mogelijk die pijnlijke zonverbrande huid verzorgen. Dit kan uitstekend met mijn aftersun. Voor een extra verkoelend effect bewaar je hem in de koelkast. Omdat de zonverbrande huid vaak wat droger is, kan een lauw bad met badolie ook fijn zijn. Mijn bad & douche olie laat een verzorgend laagje achter op je huid.

Bij een ernstige zonverbranding is het soms nodig pijnstillers te slikken en ontstekingsremmende crèmes (corticosteroidcrèmes) op recept via je huisarts te smeren.

Ben ik allergisch voor zonnebrandcrème?

Wanneer je last hebt van huiduitslag en jeuk na een dagje in de zon, kun je natuurlijk ook zonneallergie hebben. In mijn vlog over zonneallergie vertel ik hier meer over. Maar ook kan het zijn dat je allergisch voor zonnebrandcrème bent. In sommige crèmes zitten geurstoffen of conserveermiddelen waarvoor je een allergie kan ontwikkelen. Maar ook sommige zonnefilters kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Met de ROAT-test kan je ontdekken of jouw allergische reactie door de zonnebrand komt. Of probeer een andere zonnecrème uit – bijvoorbeeld mijn Suncare SPF30 of mijn Suncare SPF50. Maar stop in ieder geval niet met het smeren van zonnebrand …

Helpt yoghurt tegen zonnebrand?

Yoghurt tegen zonnebrand. Koude yoghurt, koude komkommer … klinkt verkoelend maar yoghurt op de verbrande huid doet inderdaad eigenlijk niet veel meer dan koude compressen. Bij een zonverbrande huid verzorgen hoef je dus niet perse naar de plaatselijke supermarkt, maar kun je net zo goed een natte theedoek als koud compres gebruiken.

Lees meer