Zonbescherming en zonverbranding

Zon en de huid
Zonbescherming en zonverbranding
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Zon met mate is goed voor je humeur en je vitamine D. Maar te veel zon is niet goed voor je huid. Om zonverbranding en huidveroudering te voorkomen, is zonbescherming dus heel belangrijk. Maar welke factor zonnebrand moet je dan smeren? En hoe kan je de verbrande huid verzorgen? Ik leg het je graag uit.

Drs Leenarts over zonverbranding

Tips bij zonbescherming

  • Smeer jezelf en je kinderen in de zomer ’s ochtends al in. Bijvoorbeeld tijdens het aankleden. Zo ben je meteen verzekerd van een goede zonbescherming voor je kinderen op school. Door tijdens het aankleden al in te smeren, kom je gemakkelijker op lastige plekken zoals bij de randjes van kleding. Lees meer over de 5 vergeten plekken bij het insmeren.
  • Ga je op een zonnige dag naar het strand? Smeer dan ook je kinderen thuis al in. Dat scheelt weer een heel gedoe. Want als je kinderen op het strand zijn, willen ze maar één ding en dat is spelen!
  • Gebruik elke dag een dagcrème met SPF, ook in de winter. Zo is je gezicht dagelijks beschermd tegen de eerste zonnestralen van die dag. En ook voorkom je hiermee huidveroudering.
  • Gebruik géén hydrofiele doek om schaduw te creëren bij je kinderwagen of autostoeltje. Onderzoek laat zien dat de temperatuur hierdoor substantieel oploopt, waardoor oververhitting kan ontstaan.
  • Zorg dat je altijd een kleine tube zonnebrand in je handtas hebt zitten. Zo word je niet verrast door de zon in de speeltuin of op terras. Om deze reden is mijn suncare ook in mini (handtasformaat!) verkrijgbaar.
  • Verzorg je huid na een dagje zon. Helaas beschermt geen enkele zonnebrandcrème voor honderd procent tegen UV-stralen en kan geen enkele aftersun de zonschade ongedaan maken. Maar een goede aftersun kan de huid wél voorzien van herstellende ingrediënten. De Drs Leenarts Aftersun bevat antioxidanten zoals niacinamide, vitamine C en E en is parfumvrij. Zo geef je je huid direct de boost die het nodig heeft.
  • Een zonverbrande huid is vaak wat droger. Daarom kan een lauw bad met badolie fijn zijn na een dagje zon. Mijn Bad & Douche olie laat een verzorgend laagje achter op je huid.

“Er is altijd veel te doen over zonnebrandcrèmes en de mogelijke gevaren. Dit zijn echter allemaal niet-wetenschappelijk aangetoonde theorieën. Wat wél wetenschappelijk is aangetoond, is dat je van onvoldoende smeren huidkanker kan krijgen. Het allerbelangrijkst is dus dat je smeert met een zonnebrand die je zelf prettig vindt!”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over zonbescherming

Moet ik op wintersport zonnebrand smeren?

Ja! Tijdens een verblijf in de bergen moet je zelfs extra goed smeren. In de bergen is de zonkracht namelijk veel groter. En ook weerkaatst de sneeuw het zonlicht nog eens. Daarom moet je op wintersport zonnebrand smeren, smeren en nog eens smeren … Voor je huid én je lippen biedt mijn Zon pocket pakket met parfumvrije zonnebrand én lipcare met spf een goede zonbescherming.

Kan ik onder een parasol verbranden?

Onder een strandparasol zit je niet ‘veilig’. Zand en water weerkaatsen zonlicht. Water laat UV-licht zelfs door. Een strandparasol houdt ongeveer de helft van de UV-straling tegen en biedt dus niet voldoende zonbescherming. De rest van de straling bereikt gewoon de huid, bijvoorbeeld door reflectie… Ook onder de parasol smeren dus om huidverbranding tegen te gaan!

Lekker kleurtje bijhouden onder de zonnebank?

Eigenlijk is het allemaal een kwestie van gezond verstand. De meeste mensen in Nederland hebben een licht huidtype, dat gemaakt is voor het Nederlandse klimaat: onze zomers hebben soms maar een paar écht zonnige dagen. Om naast die zomerbestemming met zongarantie en die lastminute-winterbestemming ook nog eens onder de zonnebank te gaan liggen – is gewoon te veel van het goede. Daar zijn onze ‘Nederlandse’ huidjes gewoon niet op gebouwd. En de kans op huidkanker neemt echt toe door de zonnebank. Niet doen dus!

Wat is een goede zonnebrand?

Een goede zonnebrand heeft een factor van minimaal SPF 30. Het liefst gebruik je een zonnebrand zonder parfum of andere ingrediënten waarvoor je een allergie kunt ontwikkelen.

Mijn verantwoorde zonnebrandcrème zonder oxybenzone bevat moderne en zeer stabiele zonnefilters. De kans op een allergische reactie is bijzonder klein. Drs Leenarts Suncare (verkrijgbaar in crème en spray) is geschikt voor volwassenen én kinderen.

Er is altijd veel te doen over zonnebrandcrèmes en mogelijke gevaren. Dit zijn echter allemaal niet-wetenschappelijk aangetoonde theorieën. Wat wél wetenschappelijk is aangetoond, is dat je van onvoldoende smeren huidkanker kan krijgen. Het allerbelangrijkst is dus dat je smeert met een zonnebrand die je zelf prettig vindt.

Hoe kan ik mijn zonverbrande huid verzorgen?

Je bent verbrand door de zon en nu…? Waarschijnlijk wil je niets liever dan zo snel mogelijk die pijnlijke zonverbrande huid verzorgen. Dit kan uitstekend met mijn Aftersun. Voor een extra verkoelend effect bewaar je hem in de koelkast. Omdat de zonverbrande huid vaak wat droger is, kan een lauw bad met badolie ook fijn zijn. Mijn Badolie laat een verzorgend laagje achter op je huid.

Bij een ernstige zonverbranding is het soms nodig pijnstillers te slikken en ontstekingsremmende crèmes (corticosteroidcrèmes) op recept via je huisarts te smeren.

Ben ik allergisch voor zonnebrandcrème?

Wanneer je last hebt van huiduitslag en jeuk na een dagje in de zon, kun je natuurlijk ook zonneallergie hebben. In deze video over zonneallergie vertel ik hier meer over. Maar ook kan het zijn dat je allergisch voor zonnebrandcrème bent. In sommige crèmes zitten geurstoffen of conserveermiddelen waarvoor je een allergie kan ontwikkelen. Maar ook sommige zonnefilters kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Met de ROAT-test kan je ontdekken of jouw allergische reactie door de zonnebrand komt. Of probeer een andere zonnecrème uit – bijvoorbeeld mijn Suncare SPF30 of Suncare SPF50. Maar stop in ieder geval niet met het smeren van zonnebrand…

Helpt yoghurt tegen zonnebrand?

Koude yoghurt, koude komkommer… Klinkt verkoelend, maar yoghurt op de verbrande huid doet inderdaad eigenlijk niet veel meer dan koude kompressen. Bij een zonverbrande huid verzorgen hoef je dus niet per se naar de supermarkt, maar kun je net zo goed een natte theedoek als koud kompres gebruiken.

Meer advies van Drs Leenarts

koortslip

Koortslip

Drs Leenarts over de koortslip Tips bij een koortslip “Laat de koortslip met rust. Zo voorkom je dat het blaasje knapt en je anderen besmet.” MARJOLEIN LEENARTS, DERMATOLOOG Misschien heb je ook interesse in deze […]