De mannenhuid: gezichtsverzorging mannen vs vrouwen

Volwassen huid
De mannenhuid: gezichtsverzorging mannen vs vrouwen
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Als je denkt aan huidverzorgingsproducten en cosmetica, denk je direct aan vrouwen. Toch komt er de laatste tijd steeds vaker cosmetica speciaal voor mannen op de markt. Uiterlijke verzorging lijkt ook voor hen een steeds grotere rol te spelen. Maar bestaat er een verschil tussen de mannenhuid en vrouwenhuid? Moet de huidverzorging of gezichtsverzorging voor mannen verschillen van die voor vrouwen? Ik leg het je uit.

Verschillen onder invloed van geslachtshormonen

Het voornaamste verschil tussen de mannen- en vrouwenhuid, is dat de mannenhuid wat dikker is. Daarnaast hebben mannen vaak meerdere en grotere poriën dan vrouwen. Dit komt door het mannelijke hormoon testosteron, dat in grotere hoeveelheden aanwezig is bij mannen. Datzelfde hormoon zorgt ervoor dat de huid van mannen vaak wat vetter is dan die van vrouwen, want testosteron stimuleert de talgproductie. Testosteron stimuleert tevens de haargroei en is dan ook verantwoordelijk voor de mannelijke baardgroei. Omdat bij elke haar ook een talgklier hoort, hebben mannen in het gelaat dus ook meer talgklieren dan vrouwen.

Huidveroudering mannen anders dan vrouwen

Een fijne bijkomstigheid voor mannen is dat de huidveroudering bij mannen anders verloopt dan bij vrouwen. De mannenhuid bevat namelijk meer collageen, dat minder snel afneemt dan het collageen in de huid van vrouwen. Daardoor krijgen mannen minder snel rimpels.

Het slechte nieuws echter is dat wanneer mannen eenmaal rimpels krijgen, ze vaak dieper zijn dan die van vrouwen. Daarbij hebben mannen een dunnere laag onderhuids vetweefsel in het gezicht, dat juist sneller afneemt bij het ouder worden. Daardoor treedt volumeverlies eerder op bij mannen dan bij vrouwen.

Man-zijn als risicofactor voor huidziekten

Als we wat verder kijken dan alleen bovenstaande verschillen tussen de mannenhuid en vrouwenhuid, kan man-zijn ook een risicofactor zijn bij het ontwikkelen van bepaalde huidziekten. Mannen hebben bijvoorbeeld meer kans op het ontwikkelen van plaveiselcelcarcinoom (PCC), een vorm van huidkanker. In het geval van PCC hangt dit samen met een chronische onbeschermde blootstelling aan zonlicht en roken. Uit de literatuur blijkt dat mannen zich minder vaak en minder goed insmeren met zonnebrandcrème dan vrouwen, en dat zij er vaker een ongezonde levensstijl op nahouden. Denk hierbij aan roken en alcohol drinken.

Overigens hebben vrouwen op hun beurt ook meer kans op het ontwikkelen van bepaalde huidziektes. Daarnaast kunnen vrouwen last krijgen van talloze huidkwaaltjes tijdens de zwangerschap. En dat blijft mannen dan weer bespaard!

Aparte huidverzorging voor mannen?

Aparte huidverzorging voor mannen?

De hamvraag is natuurlijk of mannen speciale crèmes moeten gebruiken voor de mannenhuid? Hoewel de huid op sommige punten wezenlijk van die van vrouwen verschilt, is het antwoord hierop: nee. Huidverzorging en gezichtsverzorging voor mannen hoeft niet te verschillen van die voor vrouwen. De cosmetica-industrie maakt enorm veel reclame met producten die het label ‘for men’ krijgen, maar dit is pure marketing. Vaak is het enige verschil tussen een mannen gezichtscrème en een vrouwen gezichtscrème de geur die aan het product is toegevoegd. En dat terwijl íedere huid – kind, vrouw én man – baat heeft bij producten zonder parfum.

Wel is het nuttig om te kijken waar de huid behoefte aan heeft. Zo kan een wat droge huid baat hebben bij een wat vettere crème, zoals mijn Dag & Nachtcrème Droge Huid. En ook persoonlijke voorkeur speelt hierbij een grote rol. De één wil liever de mannenhuid verzorgen met een product met een frisse geltextuur, en de ander een volle, romige crème. Maar, je voelt hem al aankomen: dit is niet geslachtsgebonden en geldt net zo goed voor vrouwen.

Drs Leenarts gezichtsverzorging voor mannen

De gezichtsverzorging van Drs Leenarts is parfumvrij en bevat geen onnodige ingrediënten. Overdag kan je de mannenhuid verzorgen en beschermen tegen zon met Dagcrème SPF 30. Omdat de huid in de nacht geen zonbescherming nodig heeft, kan je ‘s nachts Dag & Nacht gezichtscrème of de variant voor droge huid gebruiken. Alle crèmes bevatten sheabutter, kokosolie en antioxidanten, zodat deze gezichtsverzorging ook mannen helpt om hun normale of droge huid te verzorgen.

Lees meer over het verschil tussen dag- en nachtcrème.

Literatuur

Draelos, Z.D. (2018). Cosmeceuticals for Male Skin. Dermatologic Clinics. 17 – 20.

Keany, T.C. (2017). “Man-Some”: A Review of Male Facial Aging and Beauty. Journal of Drugs in Dermatology. 91 – 93.

Rahrovan, S., Fanian, F., Mehryan, P., Humbert, P., Firooz, A. (2018). Male versus female skin: What dermatologists and cosmeticians should know. International Journal of Women’s Dermatology. 122 – 130.

Sadick, N. (2017). The Pathophysiology of the Male Aging Face and Body. Dermatologic Clinics. 1 – 4.