Wat is het verschil tussen dagcrème en nachtcrème?

Volwassen huid
Wat is het verschil tussen dagcrème en nachtcrème?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Dagcrème of nachtcrème. Klinkt als… een verschil van dag en nacht. Als je de marketingclaims mag geloven, heeft je huid ’s nachts andere stoffen nodig dan overdag. En moet je dus ’s ochtends een andere crème smeren dan ’s avonds. Is deze claim waar? Wat is is het verschil tussen dagcrème en nachtcrème? En kan je dus prima je dagcrème als nachtcrème gebruiken, en andersom: je nachtcrème overdag?

Om maar meteen op die claim in te haken: het is niet zo dat je huid ‘s nachts andere stoffen nodig heeft dan overdag. Want een goede gezichtscrème bevat áltijd werkzame ingrediënten die de huid verzorgen. En of die ingrediënten nu ’s nachts hun werk doen, of overdag, dat maakt geen verschil. Het is niet zo dat een nachtcrème je huid ’s nachts herstelt van de ‘schade’ die het overdag heeft opgelopen.

Wat is het verschil tussen dag- en nachtcrème?

Het verschil tussen een dag- en nachtcrème zit hem bijna altijd in de toevoeging van zonnefilters. Als een gezichtscrème die bevat, dan beschermt de crème de gezichtshuid tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Hiermee is zo’n gezichtscrème ideaal voor overdag; een dagcrème dus. In de nacht hoeft de huid natuurlijk niet beschermd te worden tegen de zon. Zo’n gezichtscrème zonder zonnefilters is daarom al snel een nachtcrème.

Naast wel of geen zonnefilters (SPF), kan de substantie van beide crèmes een beetje verschillen. Een nachtcrème is soms wat dikker en vetter, een dagcrème wat dunner en daardoor makkelijker smeerbaar.

Dag- en Nachtcrème, verzorgt, verzacht en herstelt de huid, met sheabutter, antioxidanten, kokosolie

Dagcrème als nachtcrème gebruiken, en andersom?

Omdat dagcrèmes zonder SPF en nachtcrèmes niet verschillen, kan je dus prima een dagcrème als nachtcrème gebruiken. En andersom kan het ook: een nachtcrème overdag gebruiken.

Bij dit laatste, een nachtcrème overdag gebruiken, wil ik wel een kanttekening plaatsen. Want hierbij is het wél belangrijk dat je overdag nog een extra crème met SPF smeert als je veel buiten bent. Dit kan een gewone zonnebrandcrème zijn, of een speciale gezichtscrème met factor. Het is maar net wat je fijn vindt – zolang de crème maar SPF 25 of hoger bevat en je genoeg smeert.

Dagelijks je huid beschermen tegen zon is het beste wat je kan doen tegen huidveroudering en zonneschade. SPF is de beste anti-aging! En als de zon niet schijnt? Of als je binnen bent? Ook dan smeer je die extra crème met SPF. Want UV-straling gaat gewoon door wolken en glas heen, zoals je hier kan lezen: Maling aan UV-straling.

Een dag- en nachtcrème ineen

Voor een goede gezichtsverzorging is het dus echt niet nodig om overdag een andere crème te gebruiken dan ’s nachts. Afgezien van eventuele zonnefilters, is er geen verschil tussen dagcrème en nachtcrème. Om deze reden ontwikkelde ik Drs Leenarts Dag en Nachtcrème en Drs Leenarts Dag en Nachtcrème Droge Huid; beide een dag- en nachtcrème ineen. Vind je het handig om ’s ochtends geen aparte zonnebrandcrème te smeren en toch meteen beschermd te zijn voor de eerste UV-stralen van de dag, dan kan je gaan voor Drs Leenarts Dagcrème SPF 30. Natuurlijk bevatten al mijn gezichtscrèmes géén parfum of onnodige ingrediënten.  

Enne, benieuwd of vrouwen en mannen ook dezelfde crème mogen gebruiken? Lees het in mijn blog over gezichtsverzorging mannen vs vrouwen!