Welke zonnebrand filters zitten er in de Dokter Leenarts Suncare?

Een vraag die me vaak gesteld wordt is welke zonnebrand filters ik gebruikt heb voor mijn Drs Leenarts Suncare SPF30. Goeie vraag natuurlijk, en ik vertel je graag heel veel meer over het gebruik van filters in een zonnebrandcrème.

Filters zijn er in twee soorten

Organische (synthetische/chemische) en minerale filters. Het grootste verschil tussen deze twee zit in de werking: minerale filters weerkaatsen UV-stralen op de huid terwijl chemische filters in de huid hun werk doen om UV-stralen onschadelijk te maken. Beide filters hebben voor- en nadelen. Ik leg het even uit…

filters suncare

Minerale filters

Minerale filters kunnen van titaniumoxide of zinkoxide zijn. Deze filters leggen als het ware een schild op de huid en reflecteren zo het UV-licht. Het nadeel van deze manier van zonbescherming is dat je minerale filters makkelijker van je huid af veegt. Ook zorgen deze filters voor een witte laag die niet iedereen prettig vindt. Om te zorgen dat de crème lekker smeerbaar wordt, worden deze ingrediënten tegenwoordig vaak superklein gemaakt. Zo klein dat ze niet meer zo heel wit zijn. Dit noem je nanotechnologie en er is twijfel over de veiligheid van deze technologie. Hoe kleiner de deeltjes namelijk zijn, des te groter het risico dat de deeltjes worden opgenomen in je lichaam. Dit lijkt bij gezonde huid niet te gebeuren maar als je huid al beschadigd is, bijvoorbeeld door eczeem, is dit een risico.

dermatoloog drs dr Leenarts suncare zon SPF SPF30 zonder parabenen smeren

Altijd op de verpakking kijken

Als er nanotechnologie gebruikt is, moet dit altijd op de verpakking staan. Omdat de discussie over deze nanotechnologie nog volop gaande is, heb ik ervoor gekozen om in mijn zonnebrandcrème verantwoorde, organische filters te nemen, waarvan bekend is dat de kans klein is dat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Organische (ook wel synthetische of chemische) filters

Organische filters werken op een iets andere manier. Ze trekken in je huid en absorberen daar het UV-licht in de bovenste laag van de huid. Deze filters blijven daarom iets langer zitten en komen niet in je lichaam terecht. De moleculen van deze filters zijn over het algemeen zo groot dat ze niet door de huid kunnen en blijven zodoende in de bovenste laag van de huid.

Verantwoorde stabiele filters

Maar ook organische of synthetische filters hebben nadelen. Sommige filters werken irriterend of je kunt er allergisch voor worden, andere (zoals oxybenzon) liggen onder vuur omdat deze mogelijk hormoonverstorend zouden zijn. Let op; hier is nog veel onduidelijkheid over, en zeker nog niet wetenschappelijk bewezen.

Ik heb voor verantwoorde, stabiele organische filters gekozen, die de huid goed beschermen en waarbij de kans op een allergische reactie heel erg laag is. Mijn zonnebrandcrèmes bevatten daarom geen oxybenzon. Ik ben dan ook erg trots dat de Drs Leenarts Suncare SPF 30 Allergy Certified is.

Laat je me weten hoe de Drs Leenarts Suncare SPF30 bevalt?

Smeer ze!

Dermatoloog drs Marjolein Leenarts


Gebruikte filters Drs Leenarts Suncare SPF 30:

Homosalate: UVB filter

Tinosorb S: Bis-Ethylhexylphenol Methoxyphenyl Triazine): Zorgt voor bescherming tegen UVA en UVB straling

Uvinul T150: Ethylhexyl Triazone: Zorgt voor bescherming tegen UVB

Uvinol A-plus: Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate: UVA bescherming