Een vijfde van de Nederlanders schaamt zich voor voeten 

Onderzoek, Volwassen huid, Overige
Een vijfde van de Nederlanders schaamt zich voor voeten 
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Achttien procent van de Nederlanders schaamt zich voor zijn voeten. Dat blijkt uit mijn onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders. Eelt op de voeten vindt het merendeel van de ondervraagden onaantrekkelijk en onhygiënisch, bij zichzelf én bij de ander. Vrouwen blijken een stuk kritischer dan mannen.

 

 

Hallo lente, hallo zonneschijn! Bijna tijd om de slippers en sandalen uit de kast te halen dus. Veel mensen blijken hier tegen op te zien. 


Geen open schoenen

Een derde van de Nederlanders toont hun voeten liever niet in gezelschap. Maar liefst zestien procent van de Nederlanders geeft dan ook aan dat zij geen slippers willen dragen vanwege hun voeten. Onder sommigen is de schaamte zo groot dat zij in bed met sokken aan slapen: zes procent geeft dit aan. Best opvallend, dat vindt Metro ook.

Je kunt in je leven met best wat voetkwaaltjes te maken krijgen, zoals kalknagels of eelt. Dat kan meestal geen kwaad. Toch heeft men bij voeten al snel de associatie met slechte verzorging of slechte hygiëne. Neem eelt. Nederlanders zijn streng, voor zichzelf én voor anderen. Meer dan de helft van hen vindt eelt bij een ander onaantrekkelijk. Naast onaantrekkelijk, vindt 38 procent van de Nederlanders eelt ook onhygiënisch bij een ander.

Vrouwen en jongeren kritisch

Vrouwen oordelen strenger dan mannen, vooral als het over henzelf gaat. 70 procent van de vrouwen vindt bijvoorbeeld eelt bij zichzelf onaantrekkelijk, waar dat percentage onder mannen slechts 46 procent is.

Free the feet!

“Eelt is niet onhygiënisch, maar een natuurlijke bescherming van de huid. Dat heeft dus echt een functie. Voeten zijn kwetsbaarder zonder eelt. Die slechte reputatie is dus zonde wat mij betreft,” aldus Marjolein Leenarts.

Opvallend is dat twintigers kritischer zijn dan ouderen. Waar 29% van de groep mensen tussen de 18 en 29 jaar oud zich schaamt voor zijn voeten, ligt dat percentage voor de groep mensen van 60 jaar en ouder op slechts tien procent. Leenarts: “We weten dat mensen die op social media zitten een druk kunnen voelen om zich te conformeren aan de schoonheidsidealen die ze daar zien. Wellicht is dat dus tot de voeten aan toe.” Vind je dat jouw voeten toch wat extra verzorging kunnen gebruiken, kijk dan eens naar mijn voetverzorgingslijn.