Een kwart van de Nederlanders schaamt zich voor eczeem

Onderzoek, Volwassen huid, Overige
Een kwart van de Nederlanders schaamt zich voor eczeem
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

De schaamte voor de huid is groot in Nederland. Een kwart van de Nederlanders zou zich schamen voor eczeem. Dat blijkt uit mijn onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders. Daarnaast vindt 37 procent van de Nederlanders eczeem onaantrekkelijk bij een ander. Ook blijkt er onder Nederlanders onwetendheid over huidaandoeningen. Zo denkt een vijfde van de ondervraagden dat eczeem besmettelijk is, terwijl dit écht niet het geval is.

De onwetendheid en schaamte over huidaandoeningen groot. Dat blijkt uit mijn onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders. Schurft wordt niet of te laat herkend, eczeem of acne vinden ondervraagden beschamend of zelfs onhygiënisch. De resultaten uit mijn onderzoek zijn zo opvallend, dat Metro in de wereld van schurft dook, mij interviewde en er een artikel over schreef.Zeg dokter, is het besmettelijk?

Tussen de 65 en 70 procent van de mensen is bekend met huidaandoeningen als acne, eczeem of mee-eters. Opvallend: maar vijftien procent van de ondervraagden weet echter hoe schurft eruitziet. En maar dertien procent van de ondervraagden denkt dat schurft besmettelijk is. Daartegenover denkt dan weer een op de vijf ondervraagden dat eczeem besmettelijk is, wat niet het geval is. 

Voor deze huidaandoeningen schamen we ons

Over eczeem blijkt verder uit het onderzoek dat een kwart van de ondervraagden zich zou schamen voor eczeem en dat 27 procent van de ondervraagden eczeem onhygiënisch vindt bij een ander. Ook acne wordt streng beoordeeld: 32 procent van de mensen zouden zich schamen voor acne, meer dan voor een koortslip (dertig procent). Nog meer mensen (43 procent) vinden acne onaantrekkelijk bij een ander.

Is schurft besmettelijk?


Het aantal jongvolwassenen met schurft stijgt de afgelopen maanden tot ongekende hoogtes. Er wordt gesproken van een verdubbeling van besmettingen en in Amsterdam zelfs een verviervoudiging. Onderdeel van het probleem: onwetendheid en schaamte. Zelfs huisartsen herkennen schurft soms niet en zien het bijvoorbeeld aan voor eczeem. En als schurft niet besproken wordt en daardoor huisgenoten zich niet ook behandelen, blijft het terugkomen. Met slapeloze nachten als gevolg.

Gebrekkige kennis

De gebrekkige kennis over huidaandoeningen onder Nederlanders vind ik zorgwekkend. Het is belangrijk dat een uitslag ook tot actie leidt bij besmettelijke huidaandoeningen. En net zo belangrijk dat mensen zich niet schamen voor hun huidaandoening. Ik hoop niet dat mensen zich schamen voor hun eczeem, omdat men denkt dat het besmettelijk is. Bedenk je dat er niets mis is met huidaandoeningen. De meeste mensen hebben weleens huidproblemen. Laten we van het taboe daarop afstappen.