Kappers opgelet! Last van kapperseczeem?

Tijdens mijn spreekuur krijg ik regelmatig vragen van kappers hoe ze moeten omgaan met kapperseczeem. Ben jij kapper en heb je last van je handen? Dan is deze blog over handverzorging een mustread! #eerstknippendanverven

Omdat bijna de helft van alle kappers wel eens last heeft van eczeemklachten aan de handen… Hieronder negen tips over handverzorging op een rij.

1. Eerst knippen, dan verven! In het Arboconvenant Kapperseczeem is afgesproken dat kappers het haar van klanten pas verven, nadat het geknipt is. Wanneer dit andersom gebeurt, komen je handen tijdens het knippen continu in contact met het vochtige, pas geverfde haar.

kapperseczeem dermatoloog leenarts bij de kapper

2. Draag geen ringen of polssieraden. Onder deze sieraden blijft vaak zeep en water hangen waardoor irritatie en eczeem kan ontstaan.

3. Wees lief voor je handen en draag warme handschoenen! Kou, regen, wind … je handen hebben er veel onder te lijden. Zorg dus voor goede handschoenen en draag deze op tijd.

4. Wanneer je handen niet echt vies zijn, gebruik dan handenalcohol. Klinkt misschien gek, maar handenalcohol is echt beter voor je handen dan water en zeep. Kijk maar in ziekenhuizen, daar wordt ook veel gebruik gemaakt van alcohol.

5. Droog je handen steeds goed af.

6. Maak gebruik van een afwasmachine, geef je afwasbeurt aan iemand anders of draag handschoenen tijdens de afwas. De zeep zorgt voor schone vaat, maar lost ook je beschermende huidvetten op.

7.  Draag handschoenen bij nat werk. Maar let op; als je handschoenen langer dan 10 minuten draagt, moeten er katoenen onderhandschoenen onder gedragen worden. Omdat je handen anders weer nat en geïrriteerd raken in de warmte van de handschoen.

8. Gebruik een vette handcrème zonder parfum en smeer deze zo vaak mogelijk. Ook op de plekken waar geen eczeem zit.

9.  Denk je aan een allergische reactie voor haarverf of nikkel? Maak een afspraak met de dermatoloog voor allergietesten of een afspraak op de kapperspoli (http://huidenarbeid.nl/kapperspoli/).

Lees meer over handen verzorgen op mijn adviespagina handeczeem.