Handeczeem

Handen worden meer dan elk ander lichaamsdeel blootgesteld aan kou, water, zeep en chemicaliën. Eczeem aan de handen is dan ook een vaak voorkomend probleem. Er zijn veel vormen van handeczeem en verschillende oorzaken. Bij elke vorm is een goede huidverzorging extreem belangrijk!

Wat is handeczeem?

  • Handeczeem is een ontstekingsreactie van de huid, die niet veroorzaakt wordt door een bacterie of schimmel.
  • Het is te herkennen aan roodheid, schilfers, blaasjes, kloofjes en soms ook jeuk.
  • Handeczeem wordt meestal veroorzaakt door langdurige irritatie of allergie voor een bepaalde stof en is niet besmettelijk.
  • Bij de verzorging van handeczeem is het belangrijk een handcrème te gebruiken zonder parfum die de natuurlijke huidbarrière helpt herstellen en ureum bevat. Speciaal voor dit probleem heb ik een Droge Handen Crème ontwikkeld.

Oorzaken van handeczeem?

Er zijn verschillende oorzaken van handeczeem, en om het helemaal ingewikkeld te maken, kan er ook sprake zijn van meerdere oorzaken tegelijkertijd:

1.  Langdurige irritatie:

De meest voorkomende oorzaak van handeczeem is irritatie van de huid. Water, zeep, chemicaliën, kou en warmte… allemaal zaken die de huid behoorlijk kunnen irriteren en de huidbarrière kunnen aantasten.

2. Allergie voor een bepaalde stof:

Wanneer je handen in contact komen met een stof waarvoor je allergisch bent, kan er eczeem ontstaan. Denk bv aan een allergie voor rubber in een handschoen, of voor de geurstof in een handcreme.

3. Erfelijke aanleg voor eczeem:

Handeczeem kan ook ontstaan bij mensen die aanleg hebben voor eczeem. Genetisch bepaald dus. Op jonge leeftijd gaat dit vaak gepaard met constitutioneel eczeem. Hier groeien de meeste kinderen overheen, maar helaas is er een grotere kans op het ontwikkelen van handeczeem op latere leeftijd.

4. Blaasjes eczeem:

Dit is een wat bijzondere vorm van eczeem waarbij kleine blaasjes aan de zijkanten van de vingers ontstaan. Ze jeuken vaak behoorlijk. Deze vorm is vaak stressgerelateerd en met onbekende oorzaak. Heel soms kan dit een gevolg zijn van schimmelinfectie aan de voeten. Altijd even checken dus!

Hoe herken ik handeczeem?

foto hand met handeczeem

Behandeling van handeczeem?

Het is uiteraard van belang de oorzaak van het eczeem weg te nemen. Dus de stoffen waarvoor je allergisch bent, of die irritatie geven, te vermijden.

De behandeling van handeczeem bestaat uit 2 belangrijke onderdelen:

1. Huidverzorging

Het insmeren van de handen met neutrale, vette zalven en/of crèmes is echt de belangrijkste onderhoudsbehandeling van handeczeem. Zo wordt het herstel van de huidbarrière ondersteund en kan eczeem soms zelfs voorkomen worden. Probeer watercontact te beperken en zo je handen zo min mogelijk te belasten.

2. Medicatie

Vaak is het bij handeczeem nodig om medicijnzalven te gebruiken. Er zijn verschillende opties en het is goed om dit met je huisarts of dermatoloog te bespreken. Wanneer behandeling met medicijnzalf onvoldoende werkzaam is, wordt er soms gekozen voor behandeling met lichttherapie of met pillen.

Tips bij de verzorging van handeczeem

Tip 1:

Pas op met ringen dragen. Onder een ring blijft vaak zeep en water hangen waardoor irritatie ontstaat.

Tip 2:

Draag warme handschoenen! Kou, reden, wind … je handen hebben er veel onder te lijden. Zorg dus voor goede handschoenen en draag deze op tijd!

Tip 3:

Wanneer je handen niet echt vies zijn, gebruik dan handenalcohol. Klinkt misschien gek, maar handenalcohol is echt beter voor je handen dan water en zeep.

Tip 4:

Droog je handen goed af na het wassen.

Tip 5:

Maak gebruik van een afwasmachine, geef je afwasbeurt aan iemand anders of draag handschoenen tijdens de afwas. Zeep zorgt voor schone vaat, maar lost ook je beschermende huidvetten op.

Tip 6:

Draag handschoenen bij nat werk. Maar let op; als je handschoenen langer dan 10 min. draagt, moeten er katoenen onderhandschoenen onder gedragen worden omdat je handen anders weer nat en geïriteerd raken in de warmte van de handschoen.

Tip 7:

Gebruik een vette neutrale handcrème, zonder geurstoffen en smeer deze zo vaak mogelijk, ook op de plekken waar geen eczeem zit.

Veelgestelde vragen bij handeczeem

Van hormoonzalven wordt de huid toch dun?

Hormoonzalven hebben een slechte reputatie, waarschijnlijk vanwege het woord hormoon. Het gaat hier echter niet om geslachtshormonen. Hormoonzalven of corticosteroiden zijn afgeleid van een stof die van nature in de bijnier geproduceerd wordt. Hormoonzalven bestaan al heel erg lang en dus weten we precies welke bijwerkingen er zijn en hoe ze te voorkomen zijn. Inderdaad, als je langdurig elke dag op dezelfde plek hormoonzalf smeert, wordt de huid daar dunner. Om dat te voorkomen adviseren dermatologen eigenlijk altijd om de hormoonzalf slechts een aantal vaste dagen per week te smeren. Soms in combinatie met andere medicijnzalven.

Hoe weet ik of mijn handeczeem een allergie is?

Dit kan getest worden bij een dermatoloog of door zelf een zogenaamde thuistest te doen, de ROAT test, Lees hier over allergietesten

Nog een vraag over handeczeem die niet beantwoord is?

Laat het me weten en stuur me een mail dan kunnen we er samen voor zorgen dat iedereen de juiste informatie ontvangt.

Lees meer