Eelt verwijderen op voeten: hoe doe je dat?

Volwassen huid, Overige
Eelt verwijderen op voeten: hoe doe je dat?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Het zonnetje schijnt, de sandalen en slippers kunnen weer uit de kast. Alleen die blote voeten… Tja, veel mensen vinden eelt niet echt aantrekkelijk om te zien en je kunt er ook nog eens behoorlijk last van hebben. Hoe kun je eelt verwijderen? En nog beter: eeltvorming voorkomen?

Eelt, wat is het?

Bij eelt is er sprake van een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, dus van de bovenste laag van de opperhuid die bestaat uit dode huidcellen. Het is een natuurlijke beschermingsreactie van de huid op die plekken waar veel druk op wrijving is. De huidcellen reageren hierop door zich sneller te vermenigvuldigen. Eelt zit meestal op je voeten – vooral de hiel of voorvoet – maar kan ook tussen de tenen of op de handen of knieën ontstaan. 

Wrijfing of druk

De vorming van eelt op je voeten is grotendeels afhankelijk van hoe je voeten je lichaam dragen. Dit wordt bepaald door de stand van specifieke botjes in je voeten. Als er afwijkingen zijn, moeten sommige botjes extra werk verrichten. Hierdoor ontstaat extra druk op bepaalde plaatsen, waar vervolgens meer eelt kan zitten. Hiernaast kan eelt op de voeten ook door wrijving en/of druk van de schoenen ontstaan. 

Droge huid

Eelt vormt zich sneller op een droge huid, omdat deze kwetsbaarder is. Het kan ook ontstaan door langdurig gebruik van bepaalde lichaamsdelen, bijvoorbeeld op je vingers als je veel gitaar speelt. Het eelt vormt dan een beschermlaag op de toppen van je vingers waardoor het spelen niet (of minder) pijnlijk is.
Eelt is meestal gelig van kleur, maar kan soms ook wat witter zijn. Als de eeltlaag te dik is, kun je er last van krijgen.

Symptomen van te veel eelt

Eelt heeft een functie. De eeltlaag beschermt bijvoorbeeld tegen scherpe steentjes e.d. als je op blote voeten loopt. Niks mis dus met een gezonde eeltlaag! Sterker nog: niet meer dan normaal, heel veel mensen hebben eelt. Het wordt vervelend als je last krijgt van te veel eelt. Dit merk je bijvoorbeeld als er kloven (scheurtjes in het eelt) ontstaan, meestal als gevolg van erg droge voeten. Ook kunnen kleinere, dikke eeltplekken ontstaan die een pijnlijke druk op het onderliggende weefsel uitoefenen. Dit noem je een eeltpit of likdoorn. Op eeltplekken kunnen ook blaren ontstaan.

Eelt verwijderen

Maak het eelt eerst zacht(er): neem voordat je begint met het daadwerkelijk verwijderen van het eelt een voetenbadje, bijvoorbeeld met mijn Extra Vettende Badolie en laat je voeten hier even lekker in weken. Hierdoor wordt het eelt zachter en dus makkelijker te verwijderen. De olie laat ook nog een verzorgend laagje achter op de huid.

Gebruik een scrub: haal je voeten uit het water, dep droog en smeer in met een voetenscrub, bijvoorbeeld de Voeten scrub crème die ik speciaal ontwikkelde (ook om eelt te voorkomen), en masseer de eeltplekken zachtjes in. Scrub overigens niet te vaak, één keer per week is voldoende.

Maak gebruik van een vijl: heb je veel eelt? Probeer mijn Eelt crème met maar liefst 30% ureum. Maak eventueel gebruik van een puimsteen of voetvijl om het eelt als het ware weg te schuren. Spoel hierna je voeten af met water en dep goed droog.

Let op: verwijder nooit te veel eelt. De beschermlaag hoort bij je voeten en je kunt de huid beschadigen.

Hardnekkig eelt voorkomen

• Eelt ontstaat dus door een opstapeling van dode huidcellen als gevolg van wrijving en druk op je huid. Zaak is dus om je huid de ruimte te geven. Draag daarom bijvoorbeeld schoenen die goed passen: te kleine schoenen zorgen voor druk op de huid, bijvoorbeeld bij je tenen of hielen. Draag ook niet te veel schoeisel met een dunne zool zoals slippers, die kunnen de aanmaak van eelt stimuleren.

• Daarnaast is een goede verzorging van je voeten belangrijk. Smeer met een fijne voetencrème om droge voeten (en dus droge huidcellen en schilfers) te voorkomen. Mijn Droge voeten crème bevat ingrediënten die de huid maximaal ondersteunen en hydrateren, zoals ureum.

Eelt voorkomen

• Ondanks het dragen van goed passend schoeisel en een goede huidverzorging kan toch eelt ontstaan. Probeer dan eens mijn Eelt crème, die bevat een extra hoog percentage ureum. Ureum heeft een keratolytische werking. Wat dat betekent? Het wil zeggen dat het zorgt voor het oplossen en verwijderen van dode huidcellen. Ideaal dus om eeltvorming te voorkomen. Naast ureum zitten er nog meer werkzame ingrediënten in deze crème, zoals glycolzuur en melkzuur. 

• Smeer de voeten geregeld in met een voetencrème.

• Blijf je last houden van veel eeltvorming? Denk dan eens na over een bezoekje aan een professional, zoals de pedicure.

Veelgestelde vragen over eelt verwijderen

Is eelt besmettelijk?

Nee, eelt is niet besmettelijk.

Werkt een voetenbadje met azijn tegen eelt?

Een badje met azijn voorkomt of verwijdert de eelt niet. Het kan de huid juist irriteren. Beter is om de huid te weken in een oliebadje.

Werkt baking soda tegen eelt?

Nee, baking soda voorkomt eelt niet. Soda is een zuiveringszout dat een alkalisch effect heeft. Ingewikkelde term. Het betekent dat het de pH-waarde van de huid verhoogt. Het verhogen van de pH-waarde van de huid kan ervoor zorgen dat het beschermende laagje op de huid verdwijnt, waardoor de huid kan gaan irriteren. Niet aan te raden dus.

Is eelt gevaarlijk?

Nee, eelt is in principe niet gevaarlijk. Te veel eelt kan wel voor problemen zorgen, zoals een (pijnlijke) eeltpit.

Kun je eelt verwijderen met scheerschuim?

Nee, met scheerschuim kun je eelt niet verwijderen. Gebruik een eeltcrème of verwijder eelt met bijvoorbeeld een puimsteen of vijl.