Vegan en vegetarian friendly huidverzorging, wat is het verschil?

Volwassen huid, Overige
Vegan en vegetarian friendly huidverzorging, wat is het verschil?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Vegan is populair, ook in huidverzorging. Wat is vegan en vegetarian huidverzorging eigenlijk? Wat is het verschil? En hoe zit het met de Drs Leenarts-producten? Ik leg het uit in deze blog.

Wat is vegan huidverzorging? 

Vegan huidverzorging, vegan gezichtsverzorging of vegan cosmetica. Het zijn een paar verzamelnamen voor alle huidverzorgingsproducten die geen dierlijke ingrediënten bevatten. Drs Leenarts-producten zijn bijna allemaal vegan, behalve Handcrème, Bodycrème, Dag- & Nachtcrème (Zeer) Droge Huid en Droge Voeten Crème. Of een product vegan is of niet, heeft overigens niets met de kwaliteit van het product te maken. Een vegan huidverzorgingsproduct is niet beter of minder goed. Ingrediënten van plantaardige oorsprong kunnen namelijk ook allergenen bevatten waar iemand gevoelig voor kan zijn.

Slechts drie producten in het Drs Leenarts-assortiment zijn vegetarian friendly, die noem ik zo. Ik leg je uit waarom, en wat de verschillen zijn tussen vegan huidverzorging en vegetarian friendly huidverzorgingsproducten. Ik begin met de ‘verborgen dieren’.

Is collageen vegan?

Ben je op zoek naar veganistische huidverzorging? Scan dan zorgvuldig de ingrediëntenlijst op ‘verborgen’ dierlijke ingrediënten. Een paar voorbeelden, wellicht vraag je je af: is collageen vegan? Nee, collageen komt van rund of vis en is dus niet vegan. Hetzelfde geldt voor honing of propolis (van de bij), keratine (een eiwit dat uit schapenwol, horens, hoeven, klauwen, veren, nagels en snavels wordt gehaald) en elastine. Deze laatste is een elastische proteïne die voorkomt in het bindweefsel. Elastine wordt vaak uit koeien gehaald. Dan is een veelvoorkomend ingrediënt in huidverzorgingsproducten hyaluronzuur. Het is een bindweefsel dat voorkomt in huid en gewrichten. Dit ingrediënt wordt gehaald uit bijvoorbeeld de kam van een haan.  

En wat is vegetarian friendly?

Enkele producten zijn vegetarian friendly. Het gaat dan om de Bodycrème, Handcrème en Dag & Nachtcrème (zeer) droge huid. Waarom deze producten niet vegan zijn? Ik gooi er wat ingewikkelde termen in. Ze bevatten bijvoorbeeld cholesterol/lanosterol esters (een ester is een chemische koolstofverbinding met een bepaalde karakteristieke groep) van Super Sterol Liquid-LQ-(JP). Dit is weer een afgeleide van lanoline, dat afkomstig is van wolvet (van een schaap dus). Om deze reden zijn deze producten dus niet geschikt voor veganisten. Want ja, ook al is het minimaal, er wordt wel een afgeleide van een ingrediënt gebruikt dat van een dier komt. Vandaar dat wij deze producten vegetarian friendly noemen.

Goed om te weten: het ingrediënt cetearyl alcohol kan van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong zijn, maar in de Drs Leenarts-producten is gebruikgemaakt van de plantaardige versie.

Is natuurlijke huidverzorging vegan? 

Net als vegan cosmetica is natuurlijke huidverzorging immens populair. Steeds vaker lees je over biologische of natuurlijke huidverzorging. Automatisch denk je: nou, dan moet het product wel goed zijn. Want ja, als iets uit de natuur komt… Maar is dat wel zo? Of is het gewoon een knap staaltje marketing? 

Is natuurlijke huidverzorging ook vegan? Nee. Er kunnen nog steeds dierlijke toevoegingen zijn gebruikt. Onthoud ook: als een product natuurlijk of vegan is, betekent het niet dat het product ook veilig is. Een allergische reactie is nooit honderd procent uit te sluiten. Ook zijn vegan niet per se beter voor de huid. Scan dus altijd goed de ingrediëntenlijst en houd de ‘verborgen dieren’ in de gaten. 

Een stof die uit de natuur komt, kan toch nooit slecht reageren op de huid? Hoeft niet. Dat een natuurlijk ingrediënt aan een product is toegevoegd en het product daarom natuurlijk of biologisch zou zijn, wil absoluut niet zeggen dat het product beter is of veiliger voor de huid. Hetzelfde geldt voor vegan huidverzorging. Kortom: een knap staaltje marketing dus. 

Wil je meer weten over cosmetica-claims? Ik schreef er een blog over.

Wat is dierproefvrij?

Alle Drs-Leenarts producten zijn dierproefvrij. In Nederland (en Europa) is het sinds 2013 verboden om cosmeticaproducten te testen op dieren. Dit betekent alleen niet dat alle merken die verkocht worden in Europa, ook daadwerkelijk diervriendelijk zijn. Ingrediënten die worden ingekocht buiten Europa, kunnen namelijk wel op dieren worden getest. Zo is China een goed voorbeeld waar veel cosmetica nog op dieren wordt getest.

Bronvermelding

Nederlandse Cosmetica Vereniging. (z.d.). Dierproeven en cosmetica. Geraadpleegd op 29 december 2021, van https://www.ncv-cosmetica.nl/faq/dierproeven-en-cosmetica/

Rubin, C.B., & Brod, B. (2019). Natural does not mean safe – The dirt on clean beauty products, JAMA Dermatology, 155(12), 1344-1345.