Rode geboortevlek: ooievaarsbeet of engeltjeskus?

Baby- kinderhuid
Rode geboortevlek: ooievaarsbeet of engeltjeskus?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

De simpele rode geboortevlek heeft de leuke bijnamen ooievaarsbeet en engeltjeskus. De herkomst van de eerste bijnaam is als volgt: met de vlek zou ‘bewezen’ zijn dat de ooievaar de baby zou hebben vastgehouden in de nek. Maar wat is een geboortevlek nou precies, is die ernstig en verdwijnt-ie vanzelf weer?

Ooievaarsbeet of engeltjeskus?

Bij ongeveer een derde van de pasgeborenen is een vlek zichtbaar op het voorhoofd, boven de ogen of op de haargrens van het achterhoofd. Wanneer de geboortevlek achter op het hoofd zit, wordt gesproken van een ooievaarsbeet. Vlekjes op het voorhoofd, de oogleden, de neus of de bovenlip worden een engeltjeskus genoemd. Vaak is er sprake van verschillende kleine rozerode vlekjes bij elkaar.

Vlekjes bij kalende mannen

De vlekjes worden gevormd door bloedvaten in de huid. Deze bloedvaten zijn tijdelijk iets uitgezet, wat een vlekkerig effect geeft. Na verloop van tijd slinken ze weer en verdwijnen de vlekjes. Ooievaarsbeten gaan bijna altijd weg na één tot twee jaar. Maar niet allemaal! Met name de vlekjes op het achterhoofd blijven dikwijls aanwezig. Let maar eens op hoe vaak je deze vlekken ziet bij wat kalende mannen. In sommige gevallen wordt de vlek nadat hij verdwenen lijkt weer zichtbaar bij inspanning. Als je kind hard moet huilen of persen bijvoorbeeld.

Mooie plekjes, mooie namen dus.

Wist je dat baby’s in de praktijk echt niet altijd een gaaf huidje hebben? Zo kunnen ze in de eerste maanden na de geboorte pukkeltjes en puistjes krijgen: baby acne.